Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam takie pytanie: Czy mozna do wentylacji łazienki zastosować rure 110 PCV wpuszczoną w scianę? Na końcu będzie podłączona rurą spiro do dachówki kominkowej.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Robert

Wg DZ.U nr 75 2002r poz 690 "Warunki techniczne ..."

paragraf 140 p.5 Przewody kominowe went grawitacyjnej powinny miec pow co najmniej 0,016m2 oraz najmniejszy wymiar przekroju 0,1m - policz powierzchnie

Co do uzycia rury kanalizacyjnej - teoretycznie nie - sa czasem jednak rury z PP łączone na kielich , ktore sa opisane kanalizacja, wentylacja - magnaplast chyba tak ma ...

Sprawa polega głównie na atestach i dopuszczeniach ... nikt pewnie od tego nei umrze, ale przewód kanalizacyjny jest do kupy nie do powietrza... do wentylacji sa przewody wentylacyjne

pozdrawiam

Piotrek

[edit] aha rura 110 ma za małą powerzchnie wzgledem tego co podaje przepis (~0,0077mkw)- tak mniej wiecej okrągłe 160 odpowiada przepisom

https://forum.murator.pl/topic/96994-wentylacja-%C5%82azienki/#findComment-2314499

ja tak mam zrobione, i nic z tego nie wyszło , żeby działało kominek musiałby być wypuszczony ponad kalenice, a tak dmuchało do środka , musiałem zastosować wentylator elektryczny, z żaluzją automatyczną , żeby mieć wentylację i jednocześnie nie mieć lodówki w łazience go której dmuchało zimne powietrze.
https://forum.murator.pl/topic/96994-wentylacja-%C5%82azienki/#findComment-2314956