Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiana okładziny na cegłę klinkierową - elewacja?

Recommended Posts

Witam,

mam prośbę o radę. Otóż w moim projekcie do wysokości około 55-60cm jest przewidziana opaska z 2cm okładziny klinkierowej (tak jak na zdjęciu poniżej):

http://img84.imageshack.us/img84/2287/artse4.jpg

Ja zamiast tej okładziny chciałbym dać cegłę klinkierową. I tutaj pytanie - czy jest to duży problem? Ewentualnie co powinienem zmienić/zrobić? Czy muszę poszerzać fundament (bo chyba użycie cegły klinkierowej zamiast okładziny spowoduje niejako zrobienie do wysokości 55-60cm ściany trójwarstwowej?)

Ława ma szerokość 60cm, na to przychodzi standardowy bloczek betonowy (na szerokość pewnie 24cm), ściana będzie z Silki 24cm, ocieplenie 15cm styropianu/wełny.

Czy wymiana styropianu na wełnę może być tu ewentualną przeszkodą?

Dzięki za opinie - pytanie zadaję specjalnie teraz, przed rozmową z kierownikiem budowy/wykonawcą.

Pozdrawiam,

Marek

zasadniczo przy scianie trójwarstwowej ściana fundamentowa powinna być też trójwarstwowa, ale tutaj nie ma tej potrzeby bo będzie tylko z 60 cm sciany..

ja bym zrobił tak...

1. ściana fundamentowa z bloczka na szer. 36 cm

2. od wysokosci gdzie nma być cegła sciana fundamentowa bloczek wzdłuż na 24 cm.

3. tworzy sie taki uskok na którym murujesz cegłę.

4. ścianę fundamentową ocieplasz od zewnątrz /pod cegłą/ i od wewnątrz.

5. nie wiem jak maszaprojektowaną posadzkę, ale aby uniknąć mostka termicznego poziom chudziaka powinien być na tym samym poziomie co ściana fundamentowa, a więc poziom zero w domu powinien wypaść na wys. pierwszego bloczka...