Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do AKA-JONEK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 505
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam serdeczne mimo kiepskiej pogody...

właśnie przeczytałam Twe nowe wpisy w dzienniku... :roll: w sprawie młodzieży to Cię pocieszę, że mam podobnie...u nas co prawda nie wchodzą do domu bo już nie ma jak, bo developery mają ciecia...ale za to na ulicy wzdłuż naszej działki robią sobie wyścigi na motorach...takich małych, ale strasznie hałaśliwych...jest tychże wyrostków z 15, do tego z ok 10 motorów i zasuwają w tą i w tamtą stronę....a uciecha typu gaz do oporu a potem hamulec do oporu - to wątpliwa przyjemność dla ucha...zwłaszcza wieczorami, gdzie człek by chciał mieć cicho i spokojnie... :roll: no ale....myślę, że im przejdzie... :wink:

w sprawie kasy - to powiem tyle, że większość z nas ma podobnie...trzymam kciuki by mino nadplanowego wypływu gotówki wszystko udało się z powodzeniem zrobić... :wink: i w terminie przez Was zaplanowanym...

uszki do góry... 8)

Zależy jakie kto ma ROZJAZDY...

Ja się omsknąłem na jedyne 20000 na stanie surowym i śni mi się niewykończona łazienka :)

Ale mój kierbud mnie pociesza, że to tylko jakieś 7% kosztów, więc SIĘ ZMIEŚCIŁEM W MARGINESIE BŁĘDU KTÓRY W BUDOLANCE WYNOSI DO 20% ZAŁOŻONYCH KOSZTÓW - O ZGROZO!!!!!!!!

Nitubaga my uliczkę mamy dość spokojną, ale przy zakupie działki nie pomyślałam, że to co mnie ucieszyło ("dzikie" boisko do piłki dla chłopców) może mi przeszkadzać mieszkając - spadająca piłka i wrzaski dochodzące z za płotu (z boiska)...

Dzięki za słowa otuchy. Wczoraj gorączkowo poszukiwałam wsparcia w dziennikach forumowiczów i co dziwne wydawało mi się, że wszyscy na odwrót - wydali mniej niż zaplanowali..., chociaż pamiętam, że czytając wcześniej o kosztach (nie znając dokładnie swoich) było tak jak u nas :-?

aka

Nitubaga my uliczkę mamy dość spokojną, ale przy zakupie działki nie pomyślałam, że to co mnie ucieszyło ("dzikie" boisko do piłki dla chłopców) może mi przeszkadzać mieszkając - spadająca piłka i wrzaski dochodzące z za płotu (z boiska)...

Dzięki za słowa otuchy. Wczoraj gorączkowo poszukiwałam wsparcia w dziennikach forumowiczów i co dziwne wydawało mi się, że wszyscy na odwrót - wydali mniej niż zaplanowali..., chociaż pamiętam, że czytając wcześniej o kosztach (nie znając dokładnie swoich) było tak jak u nas :-?

aka

kochana zobaczysz, że do zgiełku się z czasem przyzwyczaisz, a kiedy już to Twoje chłopaki zaczną robić ten zgiełk, to nawet go polubisz... :lol:

Aka, jeśli chodzi o koszty, to i tak poślizg masz niewielki! Nam "uciekło" duuuużo więcej :oops: A po dokładnym przeliczeniu okazało się, że nie policzyliśmy np. dachówki (ale toż to prawie "waciki"), a całą resztę niedoszacowaliśmy (jak ja chciałam postawić kominek za 5 tys. tego do dziś nie wiem...)

Nasz kominek też hen, hen daleko, nawet o nim nie myślę. Narazie plan jest taki: po oknach elektrycy i odkurzacz (tylko instalacje - jednostka w kolejce za kominkiem :D ), tynki i wod - kan- co (na ile wystarczy kasy...) A potem się zobaczy, może spróbujemy ok. października sprzedać mieszkanie, wziąć zadatek (najlepiej duuuży i mieszkać jeszcze do lutego 8) ). Zobaczymy, najpóźniej chcielibyśmy zamieszkać w maju, choć oczywiście wolałabym przeprowadzkę wcześniej :roll: . A koszty nieplanowane rosną - np. po serii włamań na Kłodnicy (w tym u znajomych) dołożyliśmy zaczepy antywyważeniowe i zamki w oknach. Wiem, że to nas nie zabezpieczy, ale utrudni "specjalistom" robotę.

aka

Jamaju Ty to dopiero mnie zdołowałeś, jak udało Ci się zmieścić w 100tyś ? z piwnicą? Chyba, że za robotę nie płacisz i po sąsiedzku z Lubaru masz beton i inne materiały GRATIS ?

A dach, drzewo i okna?

aka

Takie koszty to nie jakiś wyjątkowy przypadek, na forum jest więcej takich. Za robotę praktycznie nie płacę, bo 99% prac wykonujemy sami własnymi rękami :roll: . Tak jak pisałem - coś za coś... Za materiały niestety muszę płacić :)

Kończę nareszcie porządki w rachunkach, więc wkrótce będę mógł w swoim dzienniku przedstawić zestawienie kosztów :)

Pozdrawiam!

Super rynienki, woda nimi drze, az milo :lol:

Oj wkurzajace te dzieciaki! Mnie tez to strasznie wkurza, ze ktos chodzi po moim i tyka mojego ale nie protestuje. W koncu jeszcze nawet nie mamy ogrodzenia...

Najgorsze jest to, ze niedaleko mieszkaja alkoholicy. Wyniesli nam juz puste wiadra po dysperbicie i troche drewna z piwnicy. Szlak mnie trafia, jak o tym mysle, niby wiadra puste, ale w koncu z jakiego spowodu ich NIE wyrzucilismy, tylko trzymalismy w piwnicy! A jak pomysle, ze za kazdy kawaleczek drewna zaplacilismy z wlasnej kieszeni, to mam ochote ich tam wymordowac!!!

Wczoraj tesciowie zabili drzwi i okna w naszym domu. Moze juz nie beda wlazic...

Bolce antywyważeniowe i zamki w oknach to ja uważam standard.

Takie też zamówiłem... Właściwie to już się wczoraj wstawiły :)

Gratuluję ! Zaraz pomykam zobaczyć do Twojego dziennika :D .

A jeśli chodzi o standard wg Ciebie, to tam gdzie byliśmy wszędzie zamki i bolce (WK1) za dopłatą. Zresztą zobacz na Forum, w ilu oknach nie ma kluczyków...

Z czego to wynika ? Koszty czy poczucie bezpieczeństwa?

aka

Nam został praktycznie już sam dach. Wydaliśmy do tej pory ok 110 tyś. Na dach planujemy ok 40 tyś. Zwrot z kopalni liczymy na ok 15 tyś. Odliczenie od podatku ok 6 tys. Tak więc stan surowy ok 130tyś. W tym robocizna 45tyś.

Policzyłeś otwarty czy zamknięty? Są w tej kwocie okna?

A jeśli chodzi o zwrot z kopalni, to kiedy można zacząć się starać (tzn na jakim etapie budowy)?

aka