Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do AKA-JONEK

Recommended Posts

Kotecek - najgorsze jest to, że na sąsiedztwo w tej chwili (czyli po zakupie działki) nie mamy wpływu. U nas uliczka gęsto zabudowana, a dzieciarnia urzęduje, aż miło i tylko jedna sąsiadka nam mówi, że wchodzą (ogrodzone) i nie słuchają uwag :evil: . Cóż chyba wraca wspólna własność, bo prywatnej nie tolerują...

aka

To będzie to - 400 post :D .

• Odpowiedzi 505
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nam został praktycznie już sam dach. Wydaliśmy do tej pory ok 110 tyś. Na dach planujemy ok 40 tyś. Zwrot z kopalni liczymy na ok 15 tyś. Odliczenie od podatku ok 6 tys. Tak więc stan surowy ok 130tyś. W tym robocizna 45tyś.

Policzyłeś otwarty czy zamknięty? Są w tej kwocie okna?

A jeśli chodzi o zwrot z kopalni, to kiedy można zacząć się starać (tzn na jakim etapie budowy)?

aka

Licze stan surowy otwarty (z oknami dachowymi szt.4),

Jeśli chodzi o zwrot z kopalni, to możesz się już starać, musisz ustalić jaka kopalnia jest pod Wami (pewnie halemba) i na kopalniach są działy zajmujące się odszkodowaniem za dodatkowe koszty. Ceny materiałów przeliczają na podstawie średnich cen materiałów (chyba kwartalnie ukazuje się takie zestawienie) a jeśli chodzi o robocizne najlepiej mieć faktury, za dostosowanie projektu też.

Aka, najpierw mnie zmotywowałaś z tym podliczeniem kosztów, potem załamałaś, jak już wiedziałam ile wydałam. ... A dzisiaj buzia mi się uśmiechnęła od ucha do ucha :D :D :D

A z tymi kluczykami przy oknach, zabezpieczeniami różnie bywa ... jak masz czego się bać rób! Czasami takie zabezpieczenia po prostu prowokują :wink:

A z tymi kluczykami przy oknach, zabezpieczeniami różnie bywa ... jak masz czego się bać rób! Czasami takie zabezpieczenia po prostu prowokują :wink:

Po pierwsze tych zabezpieczeń nie widać z zewnątz, a po drugie kosztowniejsza jest zmiana klamek na te z kluczykiem w oknach już użytkowanych.Kosztowności chyba niestety nie mam :( , al ci złodzieje to raczej drobni rabusie - wiercą otwór pod klamką i wchodzą i niestety niszczą. Zobacz choćby jak powszechny stał się monitoring; u nas robią instalacje w nowych domach, ale też i w już zamieszkałych przez wiele lat. Niestety włamania się zdarzają coraz częściej...

aka

Aka, wez mi napisz please, czy czytaliscie moze instrukcje z folii kubelkowej? Generalnie chodzi mi o to, ktora strona uklada sie ja DO sciany? Ja wiem, jak wszyscy robia, ale czy Ty widzialas taka instrukcje? Na wlasne oczy? I co tam bylo napisane? Moze macie jeszcze kawalek takiej foli na budowie i moglabys sprawdzic?

buzki!

Aka! Piękny domek. Pytanko mam takie do Ciebie: O jaką Porębę chodzi w związku z tymi drzwiami zewnętrznymi. Pytam, bo też mieszkam blisko Poręby i może chodzi o tą samą. No a gdyby się tak okazało, to prosiłabym Cię o namiaryna stolarza. Pozdrawiam.

Aka! Piękny domek. Pytanko mam takie do Ciebie: O jaką Porębę chodzi w związku z tymi drzwiami zewnętrznymi. Pytam, bo też mieszkam blisko Poręby i może chodzi o tą samą. No a gdyby się tak okazało, to prosiłabym Cię o namiaryna stolarza. Pozdrawiam.

Dzięki Nelli Sza za odwiedziny. Mowa o Porębie, koło Zawiercia (śląskie). Gdybyś potrzebowała namiary do firmy to daj znać.

Pozdrawiam

aka

hej aka :D

poczytałam znowu trochę ,idziecie cały czas do przodu, drzwi orzech :wink: bardzo nam sie podobają może będziemy mieli podobne,a tak na serio to fajnie ,że tak szybko to wszystko realizujecie powodzenia w dalszym etapie. my za bardzo się nie wypowiadamy bo nie jesteśmy w temacie ale cały czas śledzimy. a ha miałam zapytać czy możemy was kiedys odwiedzić na budowie w końcu to rzut beretem :D