Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po ostatniej wichurze świeżo postawiona ściana szczytowa runęła na strop teriva :(

Dzisiaj zauważyłem że na dwóch belkach pojawiła sie cienka rysa jakieś 50 cm od podpory (ściany).

Rysa przebiega tylko po belce. Gary są całe. W tym miejscu spadło około 10 bloczków ( skos ) a kawałek dalej nadproże 2x L 150. Rysy zauważyłem na 3 i 6 belce. Ściana runęła z wysokości wieńca 90 cm, który był wylany wcześniej. Reszta belek wygląda dobrze. Zaczyna mnie to stresować. Docelowo w miejscu tych pękniętych belek będzie łazienka no i wanna niestety.

Czy wystarczy ze pod tymi belkami będzie przebiegała ścianka działowa. Czy wzmacniać to jakoś podpierać. Czy zapić i zapomnieć?

STROP:

Długość belek w świetle 4.5metra.

Dwa żebra rozdzielcze

Beton B20

https://forum.murator.pl/topic/97049-do-konstruktora-rzeczoznawcy-teriva-vs-%C5%9Bciana-szczytowa/

NA pierwszy rzut oka nic nie stwierdziłem . Za duży bałagan. Rys praktycznie się nie znajdzie od góry bo padało i pył po cięciu bloczków je skutecznie zamaskował. Gdyby były.
... Czy wzmacniać to jakoś podpierać. Czy zapić i zapomnieć?

STROP:

Długość belek w świetle 4.5metra.

Dwa żebra rozdzielcze

Beton B20

nie podpierac, zapic i zapomniec choc czasem trzeba bedzie przeszpachlowac przy malowaniu

Trudno radzić na odległość, rysa rysie nierówna.

Pamiętaj jednak, ze podpierając tą belkę zmienisz jej schemat statyczny i wszystko zalęży od tego czy przygotowałeś na to belkę tzn czy dozbrajałeś ja górą. Jeśli nie to nie podpieraj.