PannaNikt 25.02.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Witam, jestem w trudnej sytuacji, gdyz mój obecny Wykonawca (przekroczył termin o 4 miesiące i nadal nie usunął cześci usterek) jest rownoczesnie moim Kierownikiem. Ze zwgledu na opóźnienia i inne okoliczności zatrudniliśmy innego Wykonawce. Probujemy zakonczyc sprawe polubownie, ale nie wyglada to dobrze. Kierownik oswiadczyl, ze etapy ktore wykonal inny wykonawca ma zamiar zakwestionowac w dzienniku budowy i nakazac rozbiórke. Z tym, ze przyjal wczesniej osobiscie wszystkie elementy i do tej pory nie zglaszal zastrzezen. Nie dokonał do tej pory zadnego wpisu w dzienniku od konca pazdzernika (w tym na prace wykonane przez siebie - jako Wykonawce) Żada od nas pokwitowań, ktore podpisywal za przyjęte kwoty za robocizne, z tym, ze do tej pory twierdzil, ze ich nie potrzebuje (mimo, ze proponowaliśmy mu na początku podpisywanie w dwóch egzemplarzach dla nas i dla niego). W takcie tylko dzieki wlasnej przezorności uniknelismy blednych decyzji, które podejmował jako Kierownik i Wykonawca, zdecydowanie stawiając na swoim. Lista naszych uwag jest dluga i chetnie zaintersuje sie nia Rzecznik Odpowiedzialnosci Zawodowej (3 razy nie pojawil sie przy wytyczeniu geodezyjnym budynku, nie wykonywal wpisów w dzienniku, podwazal swoje wczesniejsze decyzje, taił wady wykonawcze (np.zageszczenie 100cm piachu jedna warstwa)), z tym ze liczymy nadal na polubowne zamkniecie sprawy. Naszą propozycją jest niewchodzenie na droge sadowa i nawet zostawienie go na stanowisku Kierownika, jesli spokojnie jest w stanie dokonczyc z nami wspolprace bez robienia nam problemow, co za tym idzie uniknie sam problemow. Mam pytanie, czy musimy okazac mu pokwitowania, ktore my wystawialismy wreczajac mu pieniadze? Czy nadal starac sie o polubowne zalatwienie sprawy? (Przyklad Tomka_J mnie przygnebil i wole uniknac sadzenia się (przysluga za przysluge)) Czy powolanie Inspektora nadzoru moze zdyscyplinowac kierownika? Żadać odszkodowania? Czy osoby z okolicy Obornik i Trzebnicy mogą mi kogos polecic na to stanowisko? Bardzo licze na spotkanie jednej uczciwej osoby w tej branzy Przyjme kazda pomocna dlon Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszyn 26.02.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam, pazdzernika (w tym na prace wykonane przez siebie - jako Wykonawce) Żada od nas pokwitowań, ktore podpisywal za przyjęte kwoty za robocizne, z tym, ze do tej pory twierdzil, ze ich nie potrzebuje (mimo, ze proponowaliśmy mu na początku podpisywanie w dwóch egzemplarzach dla nas i dla niego). Czyli przyjmowal kase bez pokwitowan? Macie te kwity? Ja bym sie "pana kierownika" zapytal, co sadzi o spotkaniu z inspektorem skarbowym? I czy aby na pewno zadeklarowal dochody (watpie, jesli mu nawet kwity nie byly potrzebne) i zaplacil nalezny podatek? Kara z US jest dosc dotkliwa i moze byc znacznie wyzsza, niz potencjalne zyski "pana kierownika"... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2316952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.02.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam, jestem w trudnej sytuacji, gdyz mój obecny Wykonawca (przekroczył termin o 4 miesiące i nadal nie usunął cześci usterek) jest rownoczesnie moim Kierownikiem. Ze zwgledu na opóźnienia i inne okoliczności zatrudniliśmy innego Wykonawce. Probujemy zakonczyc sprawe polubownie, ale nie wyglada to dobrze. Kierownik oswiadczyl, ze etapy ktore wykonal inny wykonawca ma zamiar zakwestionowac w dzienniku budowy i nakazac rozbiórke. Z tym, ze przyjal wczesniej osobiscie wszystkie elementy i do tej pory nie zglaszal zastrzezen. Nie dokonał do tej pory zadnego wpisu w dzienniku od konca pazdzernika (w tym na prace wykonane przez siebie - jako Wykonawce) Żada od nas pokwitowań, ktore podpisywal za przyjęte kwoty za robocizne, z tym, ze do tej pory twierdzil, ze ich nie potrzebuje (mimo, ze proponowaliśmy mu na początku podpisywanie w dwóch egzemplarzach dla nas i dla niego). W takcie tylko dzieki wlasnej przezorności uniknelismy blednych decyzji, które podejmował jako Kierownik i Wykonawca, zdecydowanie stawiając na swoim. Lista naszych uwag jest dluga i chetnie zaintersuje sie nia Rzecznik Odpowiedzialnosci Zawodowej (3 razy nie pojawil sie przy wytyczeniu geodezyjnym budynku, nie wykonywal wpisów w dzienniku, podwazal swoje wczesniejsze decyzje, taił wady wykonawcze (np.zageszczenie 100cm piachu jedna warstwa)), z tym ze liczymy nadal na polubowne zamkniecie sprawy. Naszą propozycją jest niewchodzenie na droge sadowa i nawet zostawienie go na stanowisku Kierownika, jesli spokojnie jest w stanie dokonczyc z nami wspolprace bez robienia nam problemow, co za tym idzie uniknie sam problemow. Mam pytanie, czy musimy okazac mu pokwitowania, ktore my wystawialismy wreczajac mu pieniadze? Czy nadal starac sie o polubowne zalatwienie sprawy? (Przyklad Tomka_J mnie przygnebil i wole uniknac sadzenia się (przysluga za przysluge)) Czy powolanie Inspektora nadzoru moze zdyscyplinowac kierownika? Żadać odszkodowania? Czy osoby z okolicy Obornik i Trzebnicy mogą mi kogos polecic na to stanowisko? Bardzo licze na spotkanie jednej uczciwej osoby w tej branzy Przyjme kazda pomocna dlon Jeśli podpisywaliście dwa egzemplarze odbioru gotówki to nic nie stoi na przeszkodzie dać mu jego oryginały. Jeśli macie tylko jeden egzemplarz to dajcie mu kopie. W żadnym przypadku nie przekazujcie mu jedynego oryginału. Dokument potwierdzający przekazanie pieniędzy zawsze jest ważniejszy dla strony przekazującej, bo nie ma interesu się tego wyprzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2317266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PannaNikt 26.02.2008 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Wlasnie bylam w Biurze Rzecznika Praw Konsumenta. Chetnie zaintersują się tą sprawą. Wysłałam dzisiaj pismo z prośbą o polubowne rozwiązanie sporu. Nasz błąd, ze nie złożyliśmy odstąpienia od umowy wczesniej.Zdziwilo mnie, że mimo iż Wykonawca zobowiązał się wykonać dzieło do października, to musimy mimo wszystko po tym terminie odstąpić na piśmie od umowy... (?!) Prosze o wyjaśnienie, jak to rozumiecie: Art. 635. Jeżeli przyjmujący zamówienie opóźnia się z rozpoczęciem lub wykończeniem dzieła tak dalece, że nie jest prawdopodobne, żeby zdołał je ukończyć w czasie umówionym, zamawiający może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić jeszcze przed upływem terminu do wykonania dzieła. A co jeśli jest po terminie, wtedy musi odstąpić od umowy? Nie jest oczywistym, że umowa już upłyneła?W sobote dostarczyliśmy takie pismo, odmówiono podpisania go, a w poniedziałek pojawiły się grożby (rozbiórka) Dowiedziałam się, że skoro to są pokwitowania wystawiane przez nas i dla nas, to nie mamy obowiązku ich okazywać. To nie są faktury, gdzie można zażadać kopii. My jak najbardziej możemy chcieć od niego faktur.Zobaczymy, czy lista zarzutów spowoduje niewielkie otrząśnięcie sie Wykonawcy. Jestem bogatsza o analize Kodeksu Cywilnego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2317891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 26.02.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 a nie mozecie wywalić go na zbity pysk i zatrudnić innego kierownika budowy? z tą rozbiórką to mnie nieźle ubawiło.... powiedzcie mu, że rozebrać to sobie może sąsiadkę, jak mu pozwoli.... jeśli macie umowę, to przeanalizujcie jej zapisy i ją wypowiedzcie..... pamiętajcie o karach za opóźnienie..... a US lubią takich kozaczków..... tylko nie dawajcie mu oryginałów pokwitowań - jeśli bardzi chce to dajcie mu kserokopie.... i tyle.... jeśli wykonawca jest VATowcem, to max 7 dni po otrzymaniu jakichkolwiek pieniędzy miał obowiązek wystawienia faktury VAT... generalnie moim zdaniem macie go w garści..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2318185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 26.02.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 I jeszcze jedno pytanieCzy ów kierownik w ciągu 30 dni od pobrania zaliczki wystawiał wam fakturę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2318191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PannaNikt 26.02.2008 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Nie wystawił do tej pory, zadnej faktury. Podpisaliśmy umowe z jego firma - jest vat-owcem. Pisemko z ugodą poleciało. Troche nie chcemy tracic utopionych w nim pieniędzy... Propozycja ugody jest taka, ze dotrwamy razem do konca budowy bez robienia sobie wzajemnie problemów (ale zostaje mu tylko funkcja kierownika). W sumie sam nas popchnął do takiego ostrego postawienia sprawy, grożać nam cyt."adwokatem" w momencie, gdy chcieliśmy mu wręczyc odstąpienie od umowy. Żada od nas pieniędzy za etap, który wykonała nam juz inna firma (już nam zabrakło cierpliwości). Jak sie dowiedzielismy, umowę na nasze prace ma podpisana z jednym pracownikiem. Okazał nam jakis papier, na którym były kwoty za robociznę i podpis murarza - to niby umowa. Z tym, ze z mojej lektury K.C. wynika, ze jesli miał z nim umowe o prace to jest ok, ale jesli to umowa o dzielo/zlecenie, to taka osobe mozemy traktowac jako podwykonawcę (?), a co za tym idzie powinien nas o tym fakcie zawiadomic i powinniśmy móc zająć stanowisko w tej sprawie. Dobrze mysle? § 2. Do zawarcia przez wykonawcę umowy o roboty budowlane z podwykonawcą jest wymagana zgoda inwestora. Jeżeli inwestor, w terminie 14 dni od przedstawienia mu przez wykonawcę umowy z podwykonawcą lub jej projektu, wraz z częścią dokumentacji dotyczącą wykonania robót określonych w umowie lub projekcie, nie zgłosi na piśmie sprzeciwu lub zastrzeżeń, uważa się, że wyraził zgodę na zawarcie umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2318370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 26.02.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 chcesz dalej ciągnąć współpracę z tym człowiekiem, choćby na stanowisku KB?????? już bym go dawno wypisała z DB składając odpowiednie pismo w PINB dlaczego tak Ci zależy na dalszym utrzymywaniu go???? dziwne to dla mnie zamiast pisma o ugodzie wysłałabym mu poleconym z potwierdzeniem odbioru o odstąpieniu od umowy musisz to zrobić to formalność, bez tego nie możesz wkroczyć na drogę sądową po prostu musi być jasność, że nie chcesz z nim dalej współpracować kolejna rzecz, jak pisali przedmówcy, nie dawaj mu żadnych pokwitowań, to on ma obowiązek WYSTAWIć FAKTURY za pobraną kasę i to w konkretnym terminie wezwij go do tego na piśmie, z uwagą, że jeśli nie zrobi tego do dn ..... zgłosisz sprawę do US na jakiej podstawie życzy sobie zapłaty za etapy, których nie wykonał????? niech poda podstawę prawną masz coś w umowie o wykonawcy zastępczym albo o karach za zwłokę?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2318427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PannaNikt 26.02.2008 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Ok, wlasnie dzisiaj wyslalam za potwierdzeniem odbioru nasze stanowisko w tej sprawie: dlaczego uwazamy jego zadania pienieżne za bezzasadne, wypisaliśmy listę zarzutów jakie mamy, co do naszej wspolpracy i w zwiazku z odmową podpisania zerwania umowy, załączyliśmy protokół zdawczo-odbiorczy - wazne bo sa tam jeszcze poprawki do usunięcia i odstąpienie od umowy z powolaniem na K.C. Ma na to 7 dni, zaznaczyliśmy, ze jest to pismo przedprocesowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2318549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 26.02.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 zrób szczegółową dokumentację (o ile się da) tych poprawek i przy każdej następnej umowie z wykonawcą dopisuj punkt o kasie za poprawki albo przynajmniej na pokwitowaniach miej tego ślad to się bardzo przydaje w sądzie i głowa do góry jeszcze jedno wezwij go również do uzupełnienia DB jeśli tego nie zrobił pełniąc obowiązki KB, to również sam pod sobą dołek kopie wymelduj go w PINB, ale musisz mieć już następnego w zanadrzu i pisemko dlaczego z tego obecnego rezygnujesz to wcale nie jest straszna procedura, ja swoich wymeldowywałam kilka razy a nawet jeśli nie zrobi Ci wpisu, to kolejny wpisze jaki stan zaawansowania zastał, no ale lepiej żeby wpisał musiałby być naprawdę głupi żeby tego nie zrobić trzymaj się dzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2318585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PannaNikt 26.02.2008 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Wlasnie czekamy na jego ruch. Jesli dam mu w tej chwili dziennik, to mam postawy sadzic, ze on działając w złej wierze, wpisze rzeczy typu - wykonanie nieprawidlowe (mimo, ze wczesniej zatwierdzil dany etap) Chcemy, zeby odpuscil sobie szantaż, wtedy nie wyjdzie to, ze olewał wpisy od października. Jesli nie chce takiego rozwiązania, to dziennik, bedzie podstawa do złozenia skargi w Izbie Inzynierów Budownicta (Rzecznik Odpowiedzialnosci Zawodowej). Co dokladnie znaczy "wymeldowac"? Nasz kierownik ma znajomości w PINB, wiec nie wiem, czy tam cos ugramy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2318681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 26.02.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Kierownik oswiadczyl, ze etapy ktore wykonal inny wykonawca ma zamiar zakwestionowac w dzienniku budowy i nakazac rozbiórke. Zanim to zrobi, odwołaj go z funkcji i zatrudnij nowego. Żada od nas pokwitowań, ktore podpisywal za przyjęte kwoty za robocizne Nie dawaj. On nie pamięta kwot, a się boi skarbówki, to jest twój bat na gościa. Naszą propozycją jest zostawienie go na stanowisku Kierownika Żartujesz ?! Mam pytanie, czy musimy okazac mu pokwitowania, ktore my wystawialismy wreczajac mu pieniadze? Nie. Czy nadal starac sie o polubowne zalatwienie sprawy? Nie poddawaj się ! Na pohybel oszustom budowlanym ! Czy powolanie Inspektora nadzoru moze zdyscyplinowac kierownika? Teoretycznie tak, praktycznie - raczej nie. Żadać odszkodowania? Zależy za co. Na priv poślę Ci mojego maila, jak chcesz prześlij mi skany dokumentacji papierowej, wówczas się wypowiem. Bardzo licze na spotkanie jednej uczciwej osoby w tej branzy To bądź realistką i nie licz. Nie w tej branży. Wysłałam dzisiaj pismo z prośbą o polubowne rozwiązanie sporu. Ty nie masz wysyłać uniżonych próśb, ty masz wysłać wezwanie do polubownego załatwienia sprawy ! Zdziwilo mnie, że mimo iż Wykonawca zobowiązał się wykonać dzieło do października, to musimy mimo wszystko po tym terminie odstąpić na piśmie od umowy... (?!) Jeśli umowa się formalnie zakończyła, jeśli odstępujecie od niej po tym terminie, to możecie mieć poważny problem natury prawnej. Sąd może przyjąć, że skoro umowa się zakończyła i w czasie jej trwania nie zgłaszaliście żadnych "ale", to była należycie wykonana. Ja wiem, że to absurd, ale tak bywa. My jak najbardziej możemy chcieć od niego faktur. Napisz pismo wzywające do dostarczenia zaległych faktur, jak nie - wal prosto do skarbówki ! Propozycja ugody jest taka, ze dotrwamy razem do konca budowy bez robienia sobie wzajemnie problemów To będzie Twój największy błąd. Żada od nas pieniędzy za etap, który wykonała nam juz inna firma Macie umowę z ta inną firmą lub fakturę ? Z tym, ze z mojej lektury K.C. wynika, ze jesli miał z nim umowe o prace to jest ok, ale jesli to umowa o dzielo/zlecenie, to taka osobe mozemy traktowac jako podwykonawcę (...) Twoja interpretacja jest poprawna, zadaj mu na piśmie pytanie o podstawę zatrudnienia podwykonawcy. I generalnie: od tej chwili nic na gębę, wszystko na papierze ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2318714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PannaNikt 26.02.2008 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Jesli chodzi o sad Tomku_J to nie mam tyle nerwów co Ty. Twoja historia nie nastraja mnie optymistycznie.Rzecznik Praw Konsumenta powiedzial, ze jest konieczne odstapienie od umowy. Dla mnie to absurdalne, jesli uplynal termin, to uplyna. Zapytalam, czy odstępując formalnie w tej chwili, nie uznaje, ze umowa jest wiąząca, otrzymalam odpowiedz, ze nie. Mogę żadac odszkodowania z tytułu opóznienia i mam obowiązek zaplacic, ale pomniejszając o kwoty, ktore zleceniobiorca zaoszczędzil, nie wykonując danych elementów dzieła. Z inna osoba mamy podpisana umowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2318755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 26.02.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 I jeszcze jedno pytanie Czy ów kierownik w ciągu 30 dni od pobrania zaliczki wystawiał wam fakturę? Ustawa o VAT: art.19 par.11 Jeżeli przed wydaniem towaru lub wykonaniem usługi otrzymano część należności, w szczególności: przedpłatę, zaliczkę, zadatek, ratę, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą jej otrzymania w tej części. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2318941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszyn 27.02.2008 00:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Jesli chodzi o sad Tomku_J to nie mam tyle nerwów co Ty. I na to twoj KB liczy. I widze, ze sie nie myli. Zauwaz jednak, ze wiekszosc asow w tej sprawie masz ty. W szczegolnosci skarbowke, ktorej sie on boi jak swieconej wody - te jego ponaglenia o wydanie kwitow. Ja bym radzil to samo co Tomek - odwolaj go, zatrudnij nowego. A na koniec i tak idz do US. Zemsta jest slodka. Ja ci powiem tak: jak znam zycie, gdy sie "dogadacie", to twoj KB na koniec wspolpracy wywinie ci numer znacznie lepszy niz ten teraz. kto powiedzial, ze on stanie sie uczciwy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2319003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 27.02.2008 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 I jeszcze jedno pytanie Czy ów kierownik w ciągu 30 dni od pobrania zaliczki wystawiał wam fakturę? Ustawa o VAT: art.19 par.11 Jeżeli przed wydaniem towaru lub wykonaniem usługi otrzymano część należności, w szczególności: przedpłatę, zaliczkę, zadatek, ratę, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą jej otrzymania w tej części. o to właśnie mi chodziło. mając pokwitowania mozna żądać wystawienia FV a jeżeli się uchyla to zgłosić do US Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2319032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 27.02.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 I jeszcze jedno pytanie Czy ów kierownik w ciągu 30 dni od pobrania zaliczki wystawiał wam fakturę? Ustawa o VAT: art.19 par.11 Jeżeli przed wydaniem towaru lub wykonaniem usługi otrzymano część należności, w szczególności: przedpłatę, zaliczkę, zadatek, ratę, obowiązek podatkowy powstaje z chwilą jej otrzymania w tej części. o to właśnie mi chodziło. mając pokwitowania mozna żądać wystawienia FV a jeżeli się uchyla to zgłosić do US fakturę to on miał obowiązek wystawić do 7 dni po otrzymaniu zaliczki/przedpłaty.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97051-kierownikwykonawca-i-jak-uniknac-zemsty/#findComment-2320455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts