AndrzejZosia 25.02.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Wiosna przedwczesna zawitała,budowę czas zaczynać.Mój dom ma stanać na podłożu glinianym,rejon podgórski(okolice Czarnego Dunajca).Teren mokry,lekkie wzniesienie,dom podpiwniczony(piwnica ok.1m poniżej poziomu gruntu).Mam zamiar postawic piwnice z zalewanych bloczków szalunkowych.Ponieważ na działce mam mokro i glinę mam pytanie do doświadczonych forumowiczów.jak najlepiej wykonać izolację ścian piwnicy i czy np.warto obsypać ściany bedace poniżej gruntu np. torfem którego nie brak w okolicy?Nie wiem czy dobrze kombinuję,ale jesli torf jest dużo lepiej przepuszczalny od gliny i tańszy,bo prawie za darmo,od żwiru to czy nie można by wykorzystać go do obsypania ścian piwnicy?Oczywiście po wcześniejszym położeniu rur drenacyjnych.Robiłem kiedyś dprowadzenie wód deszczowych w domu rodzinnym i za porada sąsiada obsypałem je długimi wiórami trocinowymi.spisuja się znakomicie juz ok.20 lat.Trociny doskonale filtrują wodę gruntową i nie dopuszczaja do zatykania rur drenacyjnych.Ma ktos co ciekawego do powiedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97056-witamte%C5%BC-buduj%C4%99-na-glinie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts