arkoxxx 25.02.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Witam.W kuchni gdzie będzie znajdowała się kuchenka gazowa mam jeden kanał wentylacji grawitacyjnej. Chcę zamontować okap elektryczny wywiewny. Poradzono mi by kanał z tego okapu wyprowadzić nad sufitem i podłączyć właśnie do kanału wentylacyjnego. Oczywiście otwór w kuchni zostanie swoją drogą. Czy takie rozwiązanie jest zgodne z przepisami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 25.02.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkoxxx 26.02.2008 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Dziękuję za szybką odpowiedź. Spędzało mi to sen z powiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.02.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 tak Nie. W pomieszczeniach gdzie zastosowao wentylację grawitacyjną nie można stsosować wentylacji mechanicznej - a wyciąg mechaniczny spod okapu to wentylacja mechaniczna - żaden kominiarz nie dokona Ci odbioru kanałów wentylacyjnych - no i z drugiej strony to wbrew logice - zaraz pojawią sie posty w stylu "nawiewa zimne powietrze z kratki wentylacyjnej w łazience - dlaczego i co robić ? " ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoru 26.02.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 To może ja tez zadam pytanie w nurtującej mnie kwestii. Kanały wentylacyjne w kuchni będą w rogu. Kuchenkę (indukcyjną) planuję mniej więcej 2 metry od nich. Nad kuchenką miałby być okap (wyciąg). Czy 2 metry od wyciągu do wentylacji to nie za daleko? Kiedyś czytałam, że maksymalnie 1 metr. Ale wtedy zostałaby zburzona cała koncepcja kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 26.02.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 pablitoonie zgadzam sie z tym co napisałeś.wynika na to że są różne interpretacje.jeden kominiarz akceptuje jedyną wentylację mechaniczną w budynku, inny nie.... i mówi że potrzeban jest grawitacyjna, która i tak nie działa... było kilka wątków na ten temat - warto poszukać.ja obstaje przy swoim. może jakiś fachowiec się wypowie, który zawodowo się tym zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.02.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 pablitoo nie zgadzam sie z tym co napisałeś. wynika na to że są różne interpretacje. jeden kominiarz akceptuje jedyną wentylację mechaniczną w budynku, inny nie.... i mówi że potrzeban jest grawitacyjna, która i tak nie działa... było kilka wątków na ten temat - warto poszukać. ja obstaje przy swoim. może jakiś fachowiec się wypowie, który zawodowo się tym zajmuje Masz prawo się nie zgadzać Mój kominiarz podczas odbioru wentylacji jasno i wyraźnie sie opowiedział - nie wolno - wyciąg mechaniczny zaburzy prawidłowe funkcjonowanie wentylacji grawitacyjnej - spowoduje on wysysanie z budynku powietrza w ilości odpowiadajacej wydatkowi wentylatora , natomiast ta sama ilość powietrza nie zostanie do budynku dostarczona - spowoduje to powstanie podciśnienia w budynku i zasysanie powietrza z zewnątrz innym kanałem wentylacyjnym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkoxxx 26.02.2008 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 tak Nie. W pomieszczeniach gdzie zastosowao wentylację grawitacyjną nie można stsosować wentylacji mechanicznej - a wyciąg mechaniczny spod okapu to wentylacja mechaniczna... Pablitoo, to znaczy, że w domu gdzie nie ma wentylacji mechanicznej nie wolno stosować wyciągów kuchennych mechanicznych? Niewiele domów ma taką wentylację a większość montuje okapy? Może jakiś fachowiec zajmujący się tematem na codzień się wypowie, może warto przytoczyć odpowiedni przepis? EDIT Nie wytrzymałem i właśnie jestem po rozmowie z zakładem kominiarskim. Bardzo miły Pan poinformował mnie, że takie rozwiązanie nie jest zgodne z przepisami. Rozsądnie jednak stwierdził, że ludzie tak robią. Warunek jest taki, że okap mam zamontować po ich wizycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 26.02.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Kominiarze, przepisy, wolno, nie wolno ... A gdzie logika i rozsądek? Jeśli wyciągałoby się mechanicznie z kuchni 200m3/h - 600m3/h (zależnie od okapu i biegu wentylatora), to skąd ta ilość powietrza ma się w tej kuchni brać? Którędy napłynie? Teoretycznie - gdyby okno w kuchni było otwarte lub baaaardzo nieszczelne okna w mieszkaniu a drzwi wewnętrzne otwarte, to byłaby szansa, że cofki z wywiewnych kanałów grawitacyjnych w kuchni by nie było. A praktycznie? Mało kto pamięta o otwieraniu okna w kuchni przy włączonym okapie, okna są szczelne, a drzwi wewnętrzne zamknięte, i dobrze jeśli rozszczelnione są okna w pokojach. A co wtedy? Przy wyciąganiu mechanicznym powietrza na zewnątrz przy pomocy okapu kuchennego, do kuchni, w której okno nie jest otwarte, napływa zbliżona ilość powietrza z zewnątrz głównie przez kanał lub kanały wywiewne wraz z kurzem, roztoczami i innymi brudami, które w tych kanałach gromadzą się przez lata. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkoxxx 26.02.2008 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Co do wypowiedzi Flexusa to jak najbardziej ma rację. Z pewnością trzebaby pilnować, by w czasie pracy wyciągu maksymalnie rozszczelniać/uchylać okno w kuchni.Mnie zastanawia jeszcze jedno, proszę o opinię na ten temat. Kuchnia jest otwarta, wręcz jest częścią salonu. W salonie jest kominek do którego jest doprowadzony kanał z zewnątrz Fi 160. I tu dochodzę do sedna: czy ten kanał nie wyrówna ciśnienia w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.02.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 tak Nie. W pomieszczeniach gdzie zastosowao wentylację grawitacyjną nie można stsosować wentylacji mechanicznej - a wyciąg mechaniczny spod okapu to wentylacja mechaniczna... Pablitoo, to znaczy, że w domu gdzie nie ma wentylacji mechanicznej nie wolno stosować wyciągów kuchennych mechanicznych? Niewiele domów ma taką wentylację a większość montuje okapy? Może jakiś fachowiec zajmujący się tematem na codzień się wypowie, może warto przytoczyć odpowiedni przepis? Dokładnie - nie wolno - można zastosować okap z pochłaniaczem i filtrem - nie wolno stosować wentylatora wywiewnego . EDIT Nie wytrzymałem i właśnie jestem po rozmowie z zakładem kominiarskim. Bardzo miły Pan poinformował mnie, że takie rozwiązanie nie jest zgodne z przepisami. Rozsądnie jednak stwierdził, że ludzie tak robią. Warunek jest taki, że okap mam zamontować po ich wizycie No właśnie - i po temacie - natomiast jak ludzie robią to już inna sprawa - tylko potem pojawiają sie na naszym forum wątki jak przytoczyłem powyżej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.02.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 EDIT Nie wytrzymałem i właśnie jestem po rozmowie z zakładem kominiarskim. Bardzo miły Pan poinformował mnie, że takie rozwiązanie nie jest zgodne z przepisami. Rozsądnie jednak stwierdził, że ludzie tak robią. Warunek jest taki, że okap mam zamontować po ich wizycie No właśnie - i podczas corocznej wizyty kominiarza trzeba będzie ten okap zdemontować ... - paranoja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 26.02.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Z pewnością trzebaby pilnować, by w czasie pracy wyciągu maksymalnie rozszczelniać/uchylać okno w kuchni. Rozszczelnienie okna w kuchni nie wystarczy. Trzeba je uchylać i to zdecydowanie, jeśli już jest ten okap z lekkomyślnie zainstalowanym wyciągiem powietrza na zewnątrz. Mnie zastanawia jeszcze jedno, proszę o opinię na ten temat. Kuchnia jest otwarta, wręcz jest częścią salonu. W salonie jest kominek do którego jest doprowadzony kanał z zewnątrz Fi 160. I tu dochodzę do sedna: czy ten kanał nie wyrówna ciśnienia w domu? Hm... Trudno z biodra strzelać czy wystarczy. Zależy - wentylacja mechaniczna czy grawitacyjna, ile wywiewów, ile m3/h wentylacji, ile m3/h okapu, jakie okna, itd. Ja mam w domu okna i drzwi szczelne bez rozszczelniania, nawiew do domu tylko jeden - właśnie pod kominek ale fi200 (fi160 wydawało mi się za mało) i to bez żadnej przepustnicy. A wywiewy mechaniczne bez reku mam tylko dwa: jeden w kuchni tylko poprzez okap, a drugi w łazience. Łącznie maks. 300m3/h. I żadnych wywiewów grawitacyjnych! Przepraszam - jest tylko jeden w kuchni, ale z przepustnicą zamkniętą gdy wywiewy mechaniczne są włączone, a otwartą jedynie przy wyłączonych wywiewach mechanicznych (zamykanie przepustnicy sprzężone z włącznikiem wywiewów mechanicznych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 26.02.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 no tak, ale idąc tym tropem, każdy kto ma super szczelne okna i nie roszczelnia ich lub nie otwiera to ma taki sam efektczyli powietrze jest zasysane przez instalację....i gdzie tu logika?i na to się zgadzają kominiarze????bezsensdlatego jestem zdania że można. przykładem braku znajomości prawa jest brak zgody na wentylację mechaniczną z kuchenką gazową bez grawitacji....ręce opadająjedna wyklucza drugą - no chyba że ktoś ma by-passy na instalacjach... nie ma tu logiki i dlatego jestem zdania że można podłaczyć okap:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.02.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 - montaż okapu nad kuchenką z pochłaniaczem i filtrem / bez wyciągu mechanicznego / - i nie ma problemu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 26.02.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 glowacZaprezentowana przez Ciebie "logika" przypomina mi scenkę z filmu z Flipem i Flapem. Oto ona.Zlew, nad nim dwa kurki. Flip odkręca lewy - woda wypływa z prawego. Zamyka go więc i otwiera prawy - woda wypływa z lewego. Zamyka go i co robi? Nachyla się i wpatruje się, nie wiadomo po co, w odpływ kanalizacyjny. "Logiczna" reakcja - prawda? I co się dzieje dalej? Nagle dostaje w twarz krótkim silnym strumieniem wody właśnie z tego odpływu. Odwraca się, mruga po swojemu oczami z płaczliwym wyrazem twarzy i ... idzie dalej, jak gdyby nigdy nic. Mnie ten gag bardzo bawi do dziś. A Ciebie? glowacWentylacja to wymiana powietrza, a nie tylko wywiewy. Więc jeśli są wywiewy, to również muszą być nawiewy. A że ludzie (w tym kominiarze) o tym często nie mają zielonego pojęcia, to nie usprawiedliwia nierozsądnego wyciągania powietrza na zewnątrz przy pomocy okapu kuchennego bez zapewnienia nawiewu do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 26.02.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 ... W pomieszczeniach gdzie zastosowao wentylację grawitacyjną nie można stsosować wentylacji mechanicznej - a wyciąg mechaniczny spod okapu to wentylacja mechaniczna ... Hm... A może nie wolno mieszać wyciągu z grawitacją jeśli w domu jest piec z otwartą komorą np kominek. Powód: żeby wentylator nie zaciągał czadu z urządzenia do pomieszczenia. Jakie są ale jeśli brak pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 26.02.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 ZWPrzepis jest. Chcesz wiedzieć dlaczego go wprowadzono. Rozumiem. Oto odpowiedź.Gdy jest piec z otwartą komorą spalania - aby nie zaczadzieć, oraz aby z wywiewów nie cofało brudami.Gdy pieca nie ma - aby z wywiewów nie cofało brudami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 26.02.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Smutny wybór. Brudy z kuchni albo z komina... To jak się powinno robić okap - bez wentylatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 26.02.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Smutny wybór. Brudy z kuchni albo z komina... To jak się powinno robić okap - bez wentylatora ? Oto możliwe rozwiązania: 1. Okap bez wentylatora - tylko grawitacyjny wywiew. 2. Okap z wentylatorem, ale powietrze wraca do kuchni poprzez filtr przeciwzapachowy. 3. Okap z wentylatorem z wyrzutem na zewnątrz, ale okno w kuchni ma włącznik okapu - otwarcie okna włącza okap (jeśli kochana żoneczka zapomni otworzyć okno, to przykrość - wentylator w okapie nie zadziała). 4. Okap z wentylatorem z wyrzutem na zewnątrz, ale w kuchni jest czerpnia świeżego powietrza w ścianie kuchni pod sufitem z przepustnicą, której otwarcie włącza okap, a zamknięcie wyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts