arkoxxx 26.02.2008 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Smutny wybór. Brudy z kuchni albo z komina... To jak się powinno robić okap - bez wentylatora ? Wychodzi na to, że z wentylatorem ale bez wyprowadzenia na zewnątrz. Czyli smrody i tłuszcz w filtr a para wodna spowrotem do kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 26.02.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Wychodzi na to, że z wentylatorem ale bez wyprowadzenia na zewnątrz. Czyli smrody i tłuszcz w filtr a para wodna spowrotem do kuchni Wniosek błędny. Można pozbywać się wilgoci, ale z zapewnienem nawiewu świeżego powietrza do kuchni. Przeczytaj rozwiązania 3 i 4, o których napisałem wyżej. Można też zastosować to co mam w domu, ale to rozwiązanie dobre tylko przy wentylacji mechanicznej bez reku: Ja mam w domu okna i drzwi szczelne bez rozszczelniania, nawiew do domu tylko jeden - właśnie pod kominek ale fi200 (fi160 wydawało mi się za mało) i to bez żadnej przepustnicy. A wywiewy mechaniczne bez reku mam tylko dwa: jeden w kuchni tylko poprzez okap, a drugi w łazience. Łącznie maks. 300m3/h. I żadnych wywiewów grawitacyjnych! Przepraszam - jest tylko jeden w kuchni, ale z przepustnicą zamkniętą gdy wywiewy mechaniczne są włączone, a otwartą jedynie przy wyłączonych wywiewach mechanicznych (zamykanie przepustnicy sprzężone z włącznikiem wywiewów mechanicznych). Możliwe, że są jeszcze jakieś inne rozwiązania problemu. Jednak w każdym musi być zapewniony nawiew świeżego powietrza do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 26.02.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Flexuspytanie było czy można - odp brzmi - tak możnabo na tak zadane pytanie można odpowiedziec zarówno tak, jak i nie.nie wiadomo - jakie są okna (szczelne, czy nie, a jak szczelne czy są może nawiewniki...), czy może pion jest oddzielny, a może łączony?arkoxxx podał tyle informacji ile podał więc moja odp brzmi tak - możnazostawiając problem wentylacji, a pozostając przy oczyszczeniu powietrza najlepszy do wykonania jest okap z filtrem przeciwzapachowym, który jedynie mieli powietrze i je "oczyszcza". arkoxxx - wybór należy do Ciebie - ale pamiętaj, że jeżeli na coś się zdecydujesz to musisz pamiętać o:- zgodzie odbierającego kominiarza na rozwiązanie (żebyś dla picu nie demontował czegoś)- był zadowolony z rozwiązania i żeby spełniało Twoje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkoxxx 26.02.2008 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 [...] arkoxxx - wybór należy do Ciebie - ale pamiętaj, że jeżeli na coś się zdecydujesz to musisz pamiętać o: - zgodzie odbierającego kominiarza na rozwiązanie (żebyś dla picu nie demontował czegoś) - był zadowolony z rozwiązania i żeby spełniało Twoje oczekiwania[...] Wiec jestem skłonny zainstalować okap, podłączyć do kanału, zainstalować na oknie dodatkowo nawiewnik oraz liczyć na to, że kanał do kominka zdoła stabilizować ciśnienie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 26.02.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 moim zdaniem tak na chłopski rozum to wentylacja grawitacyjna jest potrzebna gdy mamy urządzenie z otwartą komora spalania po to aby wyciągać czad i inne nieczystości ze spalania gazu, natomiast okap nie pracuje na okrągło 24/dobę aby nie działała w ogóle wentylacja grawitacyjna. wówczas gdy nie działa went grawitacyjna działa okap i on wyciąga i wyrzuca to co nie zrobi went. grawitacyjnana pewno powietrze trzeba dostarczać ale żeby od razu były takie zakazy, w tej kwesti powinny iść jakieś ustępstwa, a co w sytuacja często stosowanej w blokach gdzie okap wpinają do tego samego kanału wentylacyjnego wtedy cofki powietrza nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gator 21.05.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Prosiłbym o radę. Kuchnię mam połączoną z salonem i korytarzem sporymi otworami, bez drzwi. Jest też wentylacja grawitacyjna i spore okno jakieś półtora metra od miejsca gdzie będzie kuchenka gazowa. Mam zamiar założyć okap, ale nie wiem czy mój pomysł będzie zgodny z przepisami. Otóż chciałem zapytać czy można dla celów odprowadzenia wentylowanego powietrza z okapu wykuć dedykowaną dziurę w ścianie na zewnątrz (zakończyć ją na zewnątrz rodzajem mini-komina z kolana i kawałka rury z daszkiem) i tą rurą odprowadzać z okapu? Pomijam kwestię estetyczną wystającego kawałka rury ze ściany na zewnątrz - to nieistotne. Tylko czy przepisy czegoś takiego nie zabraniają? Komin taki nie musiałby raczej sięgać ponad dach, bo to nie żadne spaliny tylko zanieczyszczone powietrze...Prosiłbym o radę!Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mich83 10.09.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Odświezam temat A moze rozwiązaniem było by zamontowanie w kazdej kratce wentylacyjnej wentylatora higro sterowanego ( włącza sie gdy poziom wilgoci dojdzie do podanego przez nas poziomu a gdy poziom sie obnizy kratka sie zamyka , wiec powietrze nie moze byc nawiewane ). Czy mozna by w kazdej kratce zostosowac takie rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts