Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przykleić lustro do ściany ???

jacakam

Recommended Posts

Witam.

Przyklejając płytki na ścianą pomyślałem, że zrobię miejsce i wkleję tam lustro.

http://img101.imageshack.us/img101/237/00071006mediumtu8.th.jpg

tak też zrobiłem. Teraz się zastanawiam, na co je przykleić. Zobaczyłem wczoraj u znajomych lustro przyklejone na jakiś klej, który je zniszczył i widać na nim jak jest on położony pod lustrem. Nie chciałbym czegoś takiego u siebie. Macie jakieś pomysły na co je przykleić do ściany ??

na specjalny klej montażowy do luster, nigdy uniwersalny, dwa lata temu zrobiłem siostrze tak jak Ty masz zamiar zrobić i jak dotąd wszystko jest ok, nic nie widać, nie wychodzą żadne "krzaki", przypuszczam, że twoi znajomi przykleili na jakiś silikon czy zwykły klej montażowy uniwersalny, jakiś rozpuszczalnik z niego zareagował z powłoką lustra i kiszka

Witam!

U mnie pany szklarze przynieśli lustro na takich wielkich przyssawkach. Na lustrze naklejone były paski z taśmy dwustronnej (piankowej). Pomiędzy tymi paskami posmarowali takim klejem z tuby i przykleili do ściany (ściana równa). Zabrali się i poszli :)

Jak mniemam wstępnie wisiało na taśmie a jak klej związał to on już przenosi główne obciążenia.

Wisi 7 lat i nie widzę żadnych śladów/prześwitów itp.

A! Nie zdradzili nazwy tego specyfiku użytego do przyklejenia.

Polecane kleje montażowe - przeważnie na bazie rozpuszczalników mogą po jakimś czasie powodować czernienie lustra (zależy też jakości lustra)

Na rynku są kleje na bazie polimerów. Te kleje są neutralne chemicznie i nie powodują takich efektów ubocznych. Co więcej jak kupowałem lustro to do przyklejenia sprzedawca chciał mnie poczęstować klejem - jak zapytałem jakim i powiedziałem dlaczego - nie chciał już go dać :(

Ponieważ pracuję trochę dla Soudal mogę zarekomendować jego klej FixAll - świetna masa klejąco/uszczelniająca. Jest na tyle dobra, że zamiast wiercić dziury w glazurze - można na nią wieszaki wieszać.

Zwyklejszy klei montażowy na pionowej powierzchni - szybciej sklei od tych na bazie polimerów - trzeba dobrze ustawić i usztywnić lustro.

Jeżeli popytasz w jakimś markecie - dostaniesz klej na bazie polimerów - nie koniecznie Soudal i może lepszy od FixAll'a - wiem, że jest jakiś specjalny do luster - sorki - nie zajmuję się produktami - nie wiem jak się nazywa.

Mogę z czystym sumieniem polecić tego FixAll'a - uniwersalny - mnie nie zawiódł - lubię mieć go pod ręką :) nie tylko w domu, ale i przy samochodzie się przydaje.

pzdr

grzechoo

• 7 years później...

Jak mi szklarz montowal lustra to wlasnie o to pytalem

tasma dwustronna:

- od razu trzyma

- po paru latach moze zaczac puszczac

klej:

- wymaga dnia na poprawne zwiazanie

- trzyma na zawsze

Dlago rozsadni szklarze stosuja obydwa rozwiazania na raz. Tasma trzyma od razu, za dzien klej zwiaze i to on bedzie glownie trzymal