Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile instalacji i jakie kable w zwiąku z tym przed tynkiem ??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślicie, że jak mam do salonu podciągnięte dwa kable antenowe do satelity to warto jeszcze dorzucić 3 do zwykłej anteny szerokopasmowej, aby programy lokalne oglądać? Tak mnie właśnie coś naszło...

Myslac przyszlosciowo to przynajmniej 3. 2 do satelity z nagrywarka np N a jeden to kanal zwrotny do centrali RTV. Oczywiscie zakladam uzycie sumatora/multiswitcha.

pozdrawiam

Zonzi

elektryka

odkurzacza centralnego

alarm

telewizja w tym splitery do wizji

kabelek do pieca CO

dzwonek domofon albo wideodomofon

komputer i telefon

kino domowe

Napędy do bram i rolet

zasilania gniazd przy podbitce do oświetlenia świątecznego

podgrzewanie chodnika schodów zew podjazdu

co jeszcze ??

- przewód 10*0,5 pomiędzy "skrzynką" zewnętrzną rozdzielająca rury zraszania ogródka, a regulatorem/włącznikiem systemu zraszania. Tylko niech ktoś zweryfikuje parametry tych drutów bo ja je przypadkiem usłyszłem w sklepie z wężami (wodnymi :lol: )

U mnie juz tynkuja ;). Do salonu poszly 3 koncentryki (jak by sie zachcialo pelnej N'ki to trzeba trzy kable), a tak dwie wystarcza. Radio/TV/Sat idzie na jednym kablu do gniazdka (potrzebny sumator lub multiswich na strychu czy gdzies tam), drugi kabel to zwrotny. Plus do tego w kazdym pokoju po jednym koncentryku 1mm (bitner) i dwie skretki utp 5e (techokabel).

Do salonu poszly 3 koncentryki (jak by sie zachcialo pelnej N'ki to trzeba trzy kable), a tak dwie wystarcza. Radio/TV/Sat idzie na jednym kablu do gniazdka (potrzebny sumator lub multiswich na strychu czy gdzies tam), drugi kabel to zwrotny

Pytałem już dwa posty wyżej, ale zapytam ponownie - jaki sygnał będzie płynął w koncentryku zwrotnym ? Do czego ten kabel ?

Bo dwa do N-ki to rozumiem że daje się konwerter duo/quadro aby można było korzystać z nagrywania audycji (ewentualnie timeshift), tak ?

Według mnie :

Multiswitch :

- jeden satelita (Astra lub Hotbird lub ....) - 4 koncentryki od talerza do multiswitscha (polaryzacja pionowa częstotliwość niska/wysoka, polaryzacja pozioma częstotliwość niska/wysoka, razem 4 kombinacje; konwerter typu quatro)

- dwie satelity lub więcej (dwa....x talerze lub 1 talerz i układ zezujący) - ilość konwerterów (satelit) razy 4 kable do multiswitcha (+ oczywiście odpowiednio duży multiswitch)

Od multiswitscha do gniazda jeden kabel do każdego odbiornika. Tuner "N-ki" można traktować jako dwa odbiorniki (bo dochodzi funkcja nagrywania), stąd dwa kable.

Jeżeli chcemy aby sygnał z danego tunera SAT był odbierany w całym domu (w innych telewizorach) to dajemy dodatkowy koncentryk zwrotny, który poprzez odpowiedni modulator + sumator będzie dostarczał sygnału do instalacji.

Czyli w opcji Full (Sat + nagrywanie + kabel zwrotny) dajemy 3 koncentryki, ale tylko do tego jednego gniazda.

Jeżeli się mylę, to prosze o korektę.

Jeżeli chcemy aby sygnał z danego tunera SAT był odbierany w całym domu (w innych telewizorach) to dajemy dodatkowy koncentryk zwrotny, który poprzez odpowiedni modulator + sumator będzie dostarczał sygnału do instalacji.

A tak przy okazji to już ktoś tak ma? I czy normalne gniazdka RTV-SAT przepuszczą sygnał w drugą stronę czy trzeba coś kombinować?

Ja mam. Przepuszcza z definicji. Tam jest tylko filtr rozdzielający SAT od TV, a taki filtr z zasady działa w obie strony.

Na stronie Dipola znajdziesz przykładowe projekty instalacji z tak rozwiązanym kanałem zwrotnym.

Dzięki, potestuję. Tyko muszę do Dipolu po jakiś modulator pojechać.

• 1 month później...

Może zamiast peszli lepiej ułożyć rurki wodne z PE o małej średnicy (np te sprzedawane w zwojach, niebieskie, nawet do 300m w jednym kawałku)- gładkie w środku i cenowo też wychodzi raczej korzystnie. Ja akurat chcę je użyć na zew. jako peszel ale myślę iż wewn. domu także spełniłyby swoje zadanie (peszlowe :lol: ).

Przy okazji pytanko o videodomofon (cyfrowy) i otwieranie zamka/rygla w furtce - rozumiem iż wystarczy UTPzw 4x2x0,5 żelowy np. firmy Madex, gdzie napięcie 12/24V do rygla puszczamy po dwóch parach (do samego videodomofonu - fonia,wizja-wystarczą 2 inne pary) - pytanko:

na jaką odległość te 2 skręcone pary wystarczą aby otwieranie rygla było możliwe. Ja furtkę będę miał w odl. od domu ~100m. Jeżeli to możliwe chciałbym uniknąć kładzenia 3x15mm2 tylko do rygla.

• 4 weeks później...
Żadnego WiFi-StriFiWi, przestrzeń powietrzno-radiowa mojego domu ma być zdrowa i czysta ! Wstarczy już, że komórki bombardują mózg kazego dnia. Nawet te kable w ścianie promieniują, ale bez przesady, zrobię tyle, ile wystarczy, żeby żyć w przyjaznym człowiekowi środowisku, więc będą kable.

A Michael Jackson to nawet w masce chodzi, żeby nie wdychać spalin. Bo Ty, jak rozumiem, używasz roweru? Sorry, ale WiFi jest akurat mniej szkodliwe niż picie wody z kranu. Wypadałoby więc być konsekwentnym, nieprawdaż? Tak przy okazji: kuchenki mikrofalowe działają na tej samej częstotliwości, co WiFi (2.4GHz), ale mają moc kilkuset watów, co w porównaniu ze 100mW z WiFi oznacza, że wszyscy powinniśmy dawno umrzeć - a przynajmniej nasze żony, które zwykle częściej stoją przy kuchence, kiedy ona działa.

no tak... Koszałek Opałek...

piszemy tu o kablach nieprawdaż ? czy może o filtrach "konsekwentnie" uzdatniających wodę, czy może o smogu w centrum Tokio w godzinach szczytu ? a może piszemy tu o wpływie monsunów na rozwój prostytucji w Chinach ?

Jak masz WiFi-Srifififi to się ciesz, ja też je mogę mieć, ale Ty już tylko MUSISZ je mieć, nie masz innego wyjścia, bo zapomniałeś o kablu pod tynkiem, a MY TU PISZEMY O TYM jak uniknąć takiej sytuacji, a skoro jesteś tak przekonany co do nieszkodliwości WiFi (o czym za chwilę zaprzeczą naukowcy w kolejnych, najnowszych badaniach) to wsadź se tę antenkę Wi-Fi nad głową przy łóżku tam gdzie śpisz, kolorowych snów :roll:

• 4 weeks później...
Ja bym dodał kabelek od centrali alarmowej do rozdzielni ale to chyba mało odkrywcze. U mnie centrala odłącza zasilanie budynku (poza kilkoma obwodami). Sygnał z centrali będzie sterował przekaźnikiem bistabilnym.

Do tego kabelek miedzy centarala alarmu a kotlem to z kolei w celu obnizania temperatury w domu przy wychodzeniu i uzbrajaniu alarmu.

Spróbuje odświeżyć wątek :)

I.W. jaki kabelek dałeś od centrali alarmowej do rozdzielnicy? czy to jest może skrętka.

Jak zrobiłeś odłączanie zasilania budynku przez centralę alarmową możesz coś więcej napisać?.

Kabelek miedzy centralą alarmową a kotłem CO to też skrętka. Zostawiłeś w jakieś gnieździe RJ-45 czy po prostu wystaje spod tynku tam gdzie będzie piec CO

• 2 weeks później...

Hej

Jest wiele centralek alarmowych z mozliwoscia sterowania przekaznikami i funkcjami logicznymi. Najbardziej znana i ceniona w polsce sa centralki Satel np integra. Jest watek o alarmach i automatyce domowej.

Przykladem moze byc taka oto sytuacja :

Uzbrajasz alarm to wylacza zbedne gniazda pozostawiajac napiecie np tylko dla lodowki i pieca , zamyka rolety odcina doplyw wody itp. Mozesz tym wszystkim sterowac nawet zdalnie poprzez internet lub dzwoniac do swojego domu lub wysylajac sms do alarmu z rozkazem np wlacz swiatlo w ogrodzie.

Pomiedzy piecem i centralka radze puscis skretke lecz nie zawsze jest to prosta sprawa aby obnizenie temperatury dalo sie zrealizowac z poziomu alarmu i to bez utraty gwarancjii / grzebania w sterowniku :)

Ja bym dodał kabelek od centrali alarmowej do rozdzielni ale to chyba mało odkrywcze. U mnie centrala odłącza zasilanie budynku (poza kilkoma obwodami). Sygnał z centrali będzie sterował przekaźnikiem bistabilnym.

Do tego kabelek miedzy centarala alarmu a kotlem to z kolei w celu obnizania temperatury w domu przy wychodzeniu i uzbrajaniu alarmu.

Spróbuje odświeżyć wątek :)

I.W. jaki kabelek dałeś od centrali alarmowej do rozdzielnicy? czy to jest może skrętka.

Jak zrobiłeś odłączanie zasilania budynku przez centralę alarmową możesz coś więcej napisać?.

Kabelek miedzy centralą alarmową a kotłem CO to też skrętka. Zostawiłeś w jakieś gnieździe RJ-45 czy po prostu wystaje spod tynku tam gdzie będzie piec CO

Kabelki od kotłowni do alarmu to takie do alarmów czy telefonu 4 żyłowe. Wykorzystywane są dwie żyły. Odnośnie odłączania zasilania chałupy -sprawa jest banalna: na szynie w rozdzielni przekaźniki bistabilne (np jeden na fazę choć ja mam tyliko 2 szt, każdy ma 2 x 16 A dla mnie wystarczy choć trzeba odpowiednio rozbić obwody) włączone są za głównym zabezpieczeniem a przed poszczególnymi obwodami. Obwody takie jak kocioł, alarm, lodówka itp wymagające stałego zasilania sa podłaczone z ominięciem przekaźnika. Przekaźnik po podaniu impulsu z centrali (zaprogramowane jako wyjście monostabilne) załącza się, po podaniu kolejnego wyłacza się. na klawiaturze alarmu można zasilanie włączać i wyłączać niezależnie od alarmu, przy załączaniu pilotem załącza mi się wszystko razem.

Odnośnie obniżania temperatury- to zalezy od sterownika kotła ale ja będe musiał trochę kombinować -sygnał z centrali ma niejako wirtualnie podmienić regulator pokojowy (chyba że znajdę jakiś odpowiedni) i powodować załączenie kotła przy niższej temperaturze. Szczegółów na razie nie opanowałem ale nie będzie to chyba trudne. jedną z opcji jest włączanie trybu nocnego w normalnym regulatorze poprzez najzwyklejsze rozbebeszenie go i wyprowadzenie przewodów z przycisku do trybu nocnego które będa zwierane przez przekaźnik sterowany centralą alarmową. WTyków na razie brak

A wracając do tematu głownego to jeszcze pociągnąłem ostatnim rzutem na taśme kable do kolumn głośnikowych i położyłem dodatkowe rurki między poddaszem a parterem. Bedą w nich wspomniane tu już kable antenowe ale także jakiś 19 żyłowy HDMI lub inne Audio Video oraz takie małe dziwactwo przyszłościowo myśląc instalacja 12 V do oświetlenia np.diodowego z ogniwa słonecznego ( o ile nie będę stosował przetwornicy i puszczał tego w ogóle do obw oświetlenia w budynku po odłączeniu automatyką sieci miejskiej). Ten kabelek 2 żyłowy 1,5 mm puszczę w liswach podłogowych na parterze dookoła teraz tylko przewiercę dziury pomiędzy pomieszczeniami.

No i dodatkowo może jakiś przedłużacz do pilota będzie (bo cały sprzęt AV w tym ampli z funkcją multiroom bedzie na piętrze). Może jeszcze coś do uzbrajania alrmu z sypialni. Pomysłów kilka więc dla tego rurki zakończone prostokątnymi puszkami pt i z wyjściem w listwę podłogową. Z górą nie ma problemu bo dach 4 spadowy i dookoła ścianka kolankowa z płyt na stelażu odsunięta od ściany budynku także jest taki"korytarz" z wejściem w garderobie. Pójdą tam też przewody wentylacyjne, reku i boiler.

• 2 weeks później...

Małe pytanie.

Jaki dać kabel (ilość żył i przekrój) od pokojowych regulatorów temperatury do siłowników w skrzynkach rodzielczych podłogówki ?

Znalazłem np taki regulator:

http://sklep.zenex.pl/karta_towaru.php?towar=LE775865

Z katalogu Legranda schemat podłączenia takiego termostatu wygląda tak:

http://www.ifb.pl/dandys/inne/termostat.jpg

Ale oni sterują jakimiś grzejnikami elektrycznymi.

Może wystarczy dwużyłowy pociągnąć ?