pstryczekelektryczek 08.04.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 - Jeśli chodzi o peszle to sa dostępne z pilotami z drutem stalowym - nic innego jak drut od spawarki (pomijajac). - Jesli chodzi o przeciąganie w peszlach pod tynkiem to w skrócie - lub ale przewaga tego drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 08.04.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Myślicie, że jak mam do salonu podciągnięte dwa kable antenowe do satelity to warto jeszcze dorzucić 3 do zwykłej anteny szerokopasmowej, aby programy lokalne oglądać? Tak mnie właśnie coś naszło... Myslac przyszlosciowo to przynajmniej 3. 2 do satelity z nagrywarka np N a jeden to kanal zwrotny do centrali RTV. Oczywiscie zakladam uzycie sumatora/multiswitcha. pozdrawiam Zonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.04.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Do czego stosuje się kabel zwrotny do centralki RTV (znaczy jaki sygnał będzie nim płynął) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śpioch 09.04.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 elektryka odkurzacza centralnego alarm telewizja w tym splitery do wizji kabelek do pieca CO dzwonek domofon albo wideodomofon komputer i telefon kino domowe Napędy do bram i rolet zasilania gniazd przy podbitce do oświetlenia świątecznego podgrzewanie chodnika schodów zew podjazdu co jeszcze ?? - przewód 10*0,5 pomiędzy "skrzynką" zewnętrzną rozdzielająca rury zraszania ogródka, a regulatorem/włącznikiem systemu zraszania. Tylko niech ktoś zweryfikuje parametry tych drutów bo ja je przypadkiem usłyszłem w sklepie z wężami (wodnymi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 09.04.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 U mnie juz tynkuja . Do salonu poszly 3 koncentryki (jak by sie zachcialo pelnej N'ki to trzeba trzy kable), a tak dwie wystarcza. Radio/TV/Sat idzie na jednym kablu do gniazdka (potrzebny sumator lub multiswich na strychu czy gdzies tam), drugi kabel to zwrotny. Plus do tego w kazdym pokoju po jednym koncentryku 1mm (bitner) i dwie skretki utp 5e (techokabel). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.04.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Do salonu poszly 3 koncentryki (jak by sie zachcialo pelnej N'ki to trzeba trzy kable), a tak dwie wystarcza. Radio/TV/Sat idzie na jednym kablu do gniazdka (potrzebny sumator lub multiswich na strychu czy gdzies tam), drugi kabel to zwrotny Pytałem już dwa posty wyżej, ale zapytam ponownie - jaki sygnał będzie płynął w koncentryku zwrotnym ? Do czego ten kabel ? Bo dwa do N-ki to rozumiem że daje się konwerter duo/quadro aby można było korzystać z nagrywania audycji (ewentualnie timeshift), tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qasi79 10.04.2008 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 trochę już o tym było ...poczytajcie sobie, są też rysunki instalacji rtv itp http://forum.muratordom.pl/instalacja-tv-w-domu-okablowanie,t119554-60.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 10.04.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 OK, wczytałem się w "link" i zajarzyłem. Co prawda planuję trochę inne rozwiązanie, ale od przybytku głowa nie boli, "zamuruję" 3 kabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 10.04.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Według mnie : Multiswitch : - jeden satelita (Astra lub Hotbird lub ....) - 4 koncentryki od talerza do multiswitscha (polaryzacja pionowa częstotliwość niska/wysoka, polaryzacja pozioma częstotliwość niska/wysoka, razem 4 kombinacje; konwerter typu quatro)- dwie satelity lub więcej (dwa....x talerze lub 1 talerz i układ zezujący) - ilość konwerterów (satelit) razy 4 kable do multiswitcha (+ oczywiście odpowiednio duży multiswitch) Od multiswitscha do gniazda jeden kabel do każdego odbiornika. Tuner "N-ki" można traktować jako dwa odbiorniki (bo dochodzi funkcja nagrywania), stąd dwa kable. Jeżeli chcemy aby sygnał z danego tunera SAT był odbierany w całym domu (w innych telewizorach) to dajemy dodatkowy koncentryk zwrotny, który poprzez odpowiedni modulator + sumator będzie dostarczał sygnału do instalacji. Czyli w opcji Full (Sat + nagrywanie + kabel zwrotny) dajemy 3 koncentryki, ale tylko do tego jednego gniazda. Jeżeli się mylę, to prosze o korektę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 14.04.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Jeżeli się mylę, to prosze o korektę. Wszystko się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 14.04.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Jeżeli chcemy aby sygnał z danego tunera SAT był odbierany w całym domu (w innych telewizorach) to dajemy dodatkowy koncentryk zwrotny, który poprzez odpowiedni modulator + sumator będzie dostarczał sygnału do instalacji. A tak przy okazji to już ktoś tak ma? I czy normalne gniazdka RTV-SAT przepuszczą sygnał w drugą stronę czy trzeba coś kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 14.04.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Ja mam. Przepuszcza z definicji. Tam jest tylko filtr rozdzielający SAT od TV, a taki filtr z zasady działa w obie strony.Na stronie Dipola znajdziesz przykładowe projekty instalacji z tak rozwiązanym kanałem zwrotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 15.04.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Ja mam. Przepuszcza z definicji. Tam jest tylko filtr rozdzielający SAT od TV, a taki filtr z zasady działa w obie strony. Na stronie Dipola znajdziesz przykładowe projekty instalacji z tak rozwiązanym kanałem zwrotnym. Dzięki, potestuję. Tyko muszę do Dipolu po jakiś modulator pojechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 22.05.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Może zamiast peszli lepiej ułożyć rurki wodne z PE o małej średnicy (np te sprzedawane w zwojach, niebieskie, nawet do 300m w jednym kawałku)- gładkie w środku i cenowo też wychodzi raczej korzystnie. Ja akurat chcę je użyć na zew. jako peszel ale myślę iż wewn. domu także spełniłyby swoje zadanie (peszlowe ). Przy okazji pytanko o videodomofon (cyfrowy) i otwieranie zamka/rygla w furtce - rozumiem iż wystarczy UTPzw 4x2x0,5 żelowy np. firmy Madex, gdzie napięcie 12/24V do rygla puszczamy po dwóch parach (do samego videodomofonu - fonia,wizja-wystarczą 2 inne pary) - pytanko: na jaką odległość te 2 skręcone pary wystarczą aby otwieranie rygla było możliwe. Ja furtkę będę miał w odl. od domu ~100m. Jeżeli to możliwe chciałbym uniknąć kładzenia 3x15mm2 tylko do rygla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 17.06.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Żadnego WiFi-StriFiWi, przestrzeń powietrzno-radiowa mojego domu ma być zdrowa i czysta ! Wstarczy już, że komórki bombardują mózg kazego dnia. Nawet te kable w ścianie promieniują, ale bez przesady, zrobię tyle, ile wystarczy, żeby żyć w przyjaznym człowiekowi środowisku, więc będą kable. A Michael Jackson to nawet w masce chodzi, żeby nie wdychać spalin. Bo Ty, jak rozumiem, używasz roweru? Sorry, ale WiFi jest akurat mniej szkodliwe niż picie wody z kranu. Wypadałoby więc być konsekwentnym, nieprawdaż? Tak przy okazji: kuchenki mikrofalowe działają na tej samej częstotliwości, co WiFi (2.4GHz), ale mają moc kilkuset watów, co w porównaniu ze 100mW z WiFi oznacza, że wszyscy powinniśmy dawno umrzeć - a przynajmniej nasze żony, które zwykle częściej stoją przy kuchence, kiedy ona działa. no tak... Koszałek Opałek... piszemy tu o kablach nieprawdaż ? czy może o filtrach "konsekwentnie" uzdatniających wodę, czy może o smogu w centrum Tokio w godzinach szczytu ? a może piszemy tu o wpływie monsunów na rozwój prostytucji w Chinach ? Jak masz WiFi-Srifififi to się ciesz, ja też je mogę mieć, ale Ty już tylko MUSISZ je mieć, nie masz innego wyjścia, bo zapomniałeś o kablu pod tynkiem, a MY TU PISZEMY O TYM jak uniknąć takiej sytuacji, a skoro jesteś tak przekonany co do nieszkodliwości WiFi (o czym za chwilę zaprzeczą naukowcy w kolejnych, najnowszych badaniach) to wsadź se tę antenkę Wi-Fi nad głową przy łóżku tam gdzie śpisz, kolorowych snów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.07.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Ja bym dodał kabelek od centrali alarmowej do rozdzielni ale to chyba mało odkrywcze. U mnie centrala odłącza zasilanie budynku (poza kilkoma obwodami). Sygnał z centrali będzie sterował przekaźnikiem bistabilnym. Do tego kabelek miedzy centarala alarmu a kotlem to z kolei w celu obnizania temperatury w domu przy wychodzeniu i uzbrajaniu alarmu. Spróbuje odświeżyć wątek I.W. jaki kabelek dałeś od centrali alarmowej do rozdzielnicy? czy to jest może skrętka. Jak zrobiłeś odłączanie zasilania budynku przez centralę alarmową możesz coś więcej napisać?. Kabelek miedzy centralą alarmową a kotłem CO to też skrętka. Zostawiłeś w jakieś gnieździe RJ-45 czy po prostu wystaje spod tynku tam gdzie będzie piec CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 24.07.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Hej Jest wiele centralek alarmowych z mozliwoscia sterowania przekaznikami i funkcjami logicznymi. Najbardziej znana i ceniona w polsce sa centralki Satel np integra. Jest watek o alarmach i automatyce domowej. Przykladem moze byc taka oto sytuacja : Uzbrajasz alarm to wylacza zbedne gniazda pozostawiajac napiecie np tylko dla lodowki i pieca , zamyka rolety odcina doplyw wody itp. Mozesz tym wszystkim sterowac nawet zdalnie poprzez internet lub dzwoniac do swojego domu lub wysylajac sms do alarmu z rozkazem np wlacz swiatlo w ogrodzie. Pomiedzy piecem i centralka radze puscis skretke lecz nie zawsze jest to prosta sprawa aby obnizenie temperatury dalo sie zrealizowac z poziomu alarmu i to bez utraty gwarancjii / grzebania w sterowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 26.07.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Ja bym dodał kabelek od centrali alarmowej do rozdzielni ale to chyba mało odkrywcze. U mnie centrala odłącza zasilanie budynku (poza kilkoma obwodami). Sygnał z centrali będzie sterował przekaźnikiem bistabilnym. Do tego kabelek miedzy centarala alarmu a kotlem to z kolei w celu obnizania temperatury w domu przy wychodzeniu i uzbrajaniu alarmu. Spróbuje odświeżyć wątek I.W. jaki kabelek dałeś od centrali alarmowej do rozdzielnicy? czy to jest może skrętka. Jak zrobiłeś odłączanie zasilania budynku przez centralę alarmową możesz coś więcej napisać?. Kabelek miedzy centralą alarmową a kotłem CO to też skrętka. Zostawiłeś w jakieś gnieździe RJ-45 czy po prostu wystaje spod tynku tam gdzie będzie piec CO Kabelki od kotłowni do alarmu to takie do alarmów czy telefonu 4 żyłowe. Wykorzystywane są dwie żyły. Odnośnie odłączania zasilania chałupy -sprawa jest banalna: na szynie w rozdzielni przekaźniki bistabilne (np jeden na fazę choć ja mam tyliko 2 szt, każdy ma 2 x 16 A dla mnie wystarczy choć trzeba odpowiednio rozbić obwody) włączone są za głównym zabezpieczeniem a przed poszczególnymi obwodami. Obwody takie jak kocioł, alarm, lodówka itp wymagające stałego zasilania sa podłaczone z ominięciem przekaźnika. Przekaźnik po podaniu impulsu z centrali (zaprogramowane jako wyjście monostabilne) załącza się, po podaniu kolejnego wyłacza się. na klawiaturze alarmu można zasilanie włączać i wyłączać niezależnie od alarmu, przy załączaniu pilotem załącza mi się wszystko razem. Odnośnie obniżania temperatury- to zalezy od sterownika kotła ale ja będe musiał trochę kombinować -sygnał z centrali ma niejako wirtualnie podmienić regulator pokojowy (chyba że znajdę jakiś odpowiedni) i powodować załączenie kotła przy niższej temperaturze. Szczegółów na razie nie opanowałem ale nie będzie to chyba trudne. jedną z opcji jest włączanie trybu nocnego w normalnym regulatorze poprzez najzwyklejsze rozbebeszenie go i wyprowadzenie przewodów z przycisku do trybu nocnego które będa zwierane przez przekaźnik sterowany centralą alarmową. WTyków na razie brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 26.07.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 A wracając do tematu głownego to jeszcze pociągnąłem ostatnim rzutem na taśme kable do kolumn głośnikowych i położyłem dodatkowe rurki między poddaszem a parterem. Bedą w nich wspomniane tu już kable antenowe ale także jakiś 19 żyłowy HDMI lub inne Audio Video oraz takie małe dziwactwo przyszłościowo myśląc instalacja 12 V do oświetlenia np.diodowego z ogniwa słonecznego ( o ile nie będę stosował przetwornicy i puszczał tego w ogóle do obw oświetlenia w budynku po odłączeniu automatyką sieci miejskiej). Ten kabelek 2 żyłowy 1,5 mm puszczę w liswach podłogowych na parterze dookoła teraz tylko przewiercę dziury pomiędzy pomieszczeniami.No i dodatkowo może jakiś przedłużacz do pilota będzie (bo cały sprzęt AV w tym ampli z funkcją multiroom bedzie na piętrze). Może jeszcze coś do uzbrajania alrmu z sypialni. Pomysłów kilka więc dla tego rurki zakończone prostokątnymi puszkami pt i z wyjściem w listwę podłogową. Z górą nie ma problemu bo dach 4 spadowy i dookoła ścianka kolankowa z płyt na stelażu odsunięta od ściany budynku także jest taki"korytarz" z wejściem w garderobie. Pójdą tam też przewody wentylacyjne, reku i boiler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 07.08.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Małe pytanie.Jaki dać kabel (ilość żył i przekrój) od pokojowych regulatorów temperatury do siłowników w skrzynkach rodzielczych podłogówki ?Znalazłem np taki regulator:http://sklep.zenex.pl/karta_towaru.php?towar=LE775865Z katalogu Legranda schemat podłączenia takiego termostatu wygląda tak:http://www.ifb.pl/dandys/inne/termostat.jpgAle oni sterują jakimiś grzejnikami elektrycznymi.Może wystarczy dwużyłowy pociągnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts