Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile instalacji i jakie kable w zwiąku z tym przed tynkiem ??

Recommended Posts

http://www.allegro.pl/item320412338_skretka_utp_kat_5e_najtaniej_305m_karton_hit.html

Czy taka skrętka nada sie do wszystkich połączeń podtynkowych typu LAN i telefon??

Moze zainwestowac w coś droższego??

jeżeli ta skrętka wygląda tak jak na zdjęciu to radzę rozglądnąć się za czymś innym, miałem do czynienia z takim kabelkiem i ciężko się go obrabia/zarabia (ze względu na bardzo cienkie i mocno spasowaną izolację. Do tego pewnie sam drut jest marnej jakości, ale znowu nie ma co przepłacać za dużo, a działać i tak będzie :)

A co do kabelków to zastanawiam się czy nie dać obok domofonu przycisków dzwonkowych do sterowania bramą wjazdową i garażową. Co o tym sądzicie?

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co do kabelków to zastanawiam się czy nie dać obok domofonu przycisków dzwonkowych do sterowania bramą wjazdową i garażową. Co o tym sądzicie?

Też podobnie zrobiłem - ale wykorzystałem w tym celu dodatkowe przyciski w domofonie (mam 3 przyciski: furtka, brama i garaż).

Domofon z kilkoma przyciskami kosztuje bardzo niewiele więcej od jednoprzyciskowego, a dużo estetyczniej to wygląda.

Też podobnie zrobiłem - ale wykorzystałem w tym celu dodatkowe przyciski w domofonie (mam 3 przyciski: furtka, brama i garaż).

Domofon z kilkoma przyciskami kosztuje bardzo niewiele więcej od jednoprzyciskowego, a dużo estetyczniej to wygląda.

Dzięki za odpowiedź. właśnie tak zrobię.

Powiedz mi tylko jakich kabli użyłeś od tych przycisków do furtki bramy i garażu?

Jedni mówią skrętka wystarczy a inni 2x1mm linka.

Wystarczy skrętka, choć producenci zalecają zwykle grubsze - głównie dla tego, że są wytrzymalsze mechanicznie i nie ma wzywania serwisu do bramy, któa nie daje się otworzyć, bo kable się ułamały ;)

Tam przeważnie jest 12V lub 24V przy prądach rzędu kilkunastu...kilkudziesięciu mA - więc każdy teletechniczny (w tym skrętka) spoko styknie - no chyba że masz od bramy do domu kilometry, wtedy trzeba by sprawdzić (policzyć) spadek napięcia.

Przyda się Twojej teściowej albo znajomym, jak przyjadą na imprezę. Wtedy zadzwonią do furtki: "Cześć! Jesteśmy. Otwórz nam bramę, ok?", a Ty wtedy dopiero zauważysz, że pilota zostawiłeś jak zwykle w samochodzie. Więc musisz iść do samochodu (a jeśli jest zima i nie masz drzwi między garażem a domem, musisz się ubrać i założyć buty) i kliknąć pilota.

Lenistwo napędza rozwój cywilizacji! (I wojny oczywiście też).

A co, jeśli żona będzie w domu, Ty pojeżdżasz z pracy pod bramę, naciskasz pilota i... nic, bo bateria w pilocie padła albo się po prostu zepsuł.

Wtedy jak znalazł: mówisz przez domofon "Żono, otwórz mi bramę", żona otwiera a Ty wjeżdżasz.

Domofon z dodatkowym przyciskiem (przyciskami) jest tylko kilkanaście zł droższy od "zwykłego". Do tego dochodzi koszt kabla - też w sumie niewielki.

A na wypadek "W" masz rozwiązanie alternatywne do pilota - i to bez łażenia po pomieszczeniach technicznych czy garażach.

Ok rozumiem, ktoś ma długi podjazd i może sobie kilka samochodów zaparkować na podwórku. Ja mam bardzo krótki podjazd, u mnie raczej nie będzie komu otwierać.

Eee, tam od razu długi. Zwykle domy odsuwa się minimum 4 metry od granicy i spokojnie tam auto gości wchodzi :-).

Ja do bramy oprócz zasilania podciągnąłem kabelek żelowany 10x0,5. Mam nadzieję kiedyś na tym podpiąć videodomofon i sterowanie bramy.

Problem:

Wjazd na posesję ma u mnie ok 10 m szerokości. Płoty sąsiadów już są postawione po obu stronach więc czeka mnie tylko zagrodzenie wjazdu, ale nie chcę tego robić teraz, a chcę podciągnąć kabelki. Od domu do granicy mam ok 10 m. Dokąd dociągnąć te kabelki(przecież nie mogą wystawać z ziemi na środku wjazdu)? Może jakąś skrzynkę w garażu dać? Chodzi o zasilanie, oświetlenie, domofon i sterowanie.

Ktoś z was miał taką sytuację lub wie jak ją rozwiązać

dociągnij je w okolicy planowanego słupa zostaw nadmiar kabla tak ze 3m zabezpiecz przed wilgocią i zakop. ja mam podciągnięty w takie miejsce 2x skrętka, przewód el. 5x1,5mm2 i jeden antenowy (do jakiegoś wideodomofonu z kamerką w przyszłości) wszystko wpakowałem w rurę fi32 do wody jeden koniec jest już w domu drugi zakopany tam gdzie będzie furtka i brama wjazdowa do garażu

Wjazd na posesję ma u mnie ok 10 m szerokości. Płoty sąsiadów już są postawione po obu stronach więc czeka mnie tylko zagrodzenie wjazdu, ale nie chcę tego robić teraz, a chcę podciągnąć kabelki. Od domu do granicy mam ok 10 m. Dokąd dociągnąć te kabelki(przecież nie mogą wystawać z ziemi na środku wjazdu)? Może jakąś skrzynkę w garażu dać? Chodzi o zasilanie, oświetlenie, domofon i sterowanie.

Dociągnij kabe w okolice wjazdu i zakop. Jak tak zrobiłem. Tyko dokładnie obmierz gdzie to zakopałeś i zapisz tak aby nie szykać tego później zbyt długo :-).

Po co ta skrzynka w garażu? Ja kabel elektryczny dociągnąłem do tablicy rozdzielczej a kabel sygnałowy w miejsce gdzie zbiegają cię wszystkie kable teleinformatyczne w domu. Będzie tam skrzynka informatyczna. W tym też miejscu kończą się kable wyciągnięte ze ściany w miejscu docelowej instalacji domofonu więc potem tylko złączyć i voila.

dociągnij je w okolicy planowanego słupa zostaw nadmiar kabla tak ze 3m zabezpiecz przed wilgocią i zakop. ja mam podciągnięty w takie miejsce 2x skrętka, przewód el. 5x1,5mm2 i jeden antenowy (do jakiegoś wideodomofonu z kamerką w przyszłości) wszystko wpakowałem w rurę fi32 do wody jeden koniec jest już w domu drugi zakopany tam gdzie będzie furtka i brama wjazdowa do garażu

Jak kable czarne do ziemi to nie ma co zabezpieczać przed wilgocią tylko końcówki ewentualnie zaizolować. Dobrze jest też zakopać tak jak instalację elektryczną, tzn. nad całość dać warstwę piasku i na to folię ostrzegawczą. Ułatwi to poszukiwania i zmniejszy ryzyko uszkodzenia kabli łopatą. Kabel antenowy do videodomofonu? Przecież to się podłącza zwykłym kablem sygnałowym. Patrz np. tu:

http://www.castorama.pl/porady/art-elektryczne/instalacja-videodomofonu.html

a skąd wiesz co będzie za 10 lat? poza tym systemy monitoringu (z cyfrowymi rejestratorami)robi się na koncentryku) mam zamiar sprawić sobie coś takiego bo robi się to bardzo tanie (rejestrator + 4 kamery z dostępem przez internet za 850zł na alledrogo - na karcie do komputera jeszcze tańsze)

Będę wiedział kto do mnie przychodził pod bramkę albo próbował zajrzeć przez okno tarasowe jak mnie nie było w domu...

a skąd wiesz co będzie za 10 lat? poza tym systemy monitoringu (z cyfrowymi rejestratorami)robi się na koncentryku) mam zamiar sprawić sobie coś takiego bo robi się to bardzo tanie (rejestrator + 4 kamery z dostępem przez internet za 850zł na alledrogo - na karcie do komputera jeszcze tańsze).

No to się zdecyduj. Pisałeś o videodomofonie a to jest co innego niż kamera do monitoringu. Do kamery koncentryk jest ok. Co prawda wchodzi monitoring IP ale to nadal drogie jest. A co do kamerek z Allegro to mogę jedynie odradzić. Idź do jakiegoś marketu zobacz taki tani system w akcji. Tam możesz jedynie zobaczyć że coś się działo ale kto i co robił to już słabo. A w nocy to już praktycznie bez szans. Lepiej kup jakąś podstawę typu rejestrator i jedna kamerka ale w miarę firmową (rejestrator czterokanałowy rzędu 1kzł a zewnętrzna kamera kolorowa typu dzień/noc z reflektorem IR ok. 500zł) a potem stopniowo dokupuj kamery.

Będę wiedział kto do mnie przychodził pod bramkę albo próbował zajrzeć przez okno tarasowe jak mnie nie było w domu...

No na przyzwoitym systemie faktycznie będziesz w stanie zobaczyć kto :-).