Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile instalacji i jakie kable w zwiąku z tym przed tynkiem ??

Recommended Posts

Ja natrafiłem na taką stronę http://www.dipol.com.pl

Sa tam tez kamery i rejestratory do monitoringu.

Co myślicie o podanych tam schematach instalacji TV, TV-Sat i monitoringu

dla mnie wszystkie te pojęcia to czarna magia. Wygląda to wszystko dość wiarygodnie.

uważam, że zarówno strona jak i obsługa jest na wysokim poziomie

• Odpowiedzi 206
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sa na wysokim poziomie to prawda.

A czy nie lepiej zamiast łaczyć kamery pod komputery, to na początek podłączyć kamerę do normalnej instalacji rtv/sat przez modulator.

Efekt fajny pare razy tak zrobiłem.

Raz na ekranie wideodomofonu klijen widzi i kamerę na bramie i z kamery na budynku a dwa, siedząc przed telewizorem przełącza sobie na np kanał 21 jak ktoś zadzwoni i wie czy fatygować sie czy nie. Lepiej jeszcze jak jest PIP w telewizorze.

Do tej pory kazdy klijent wstał i otwożył mi. :D

Pozdrawiam.

być może macie rację - widziałem taki system w akcji i wszystko dobrze było widać (nawet rysy twarzy - z odległości 4m) ale nie wiem jakie były kamery... (z zewnątrz takie małe kopułki - nie wyglądały zbyt profesjonalnie)

tak czy inaczej postęp idzie do przodu a ja teraz kładę kable więc jak ceny spadną wystarczająco to na końcach tych kabli pojawią się odpowiedni urządzenia...

mam nadzieję tylko że kable do tego czasu nie okażą się przestarzałe... (pamięta ktoś sieć ARCNET z kablami koncentrycznymi 90ohm?) :roll:

wracając do tematu czy coś przegapiłem w sprawie kabli przed tynkami ??

Myślę że tak.

Ja bym dał okablowanie do jednej czujki p. poż. na parterze i poddaszu, oraz do detekcji tlenku węgla CO (kominek, piec ). Większy pożytek niż z innego okablowania, bo w grę wchodzi bezpieczeństwo.

pzdr

A czy nie lepiej zamiast łaczyć kamery pod komputery, to na początek podłączyć kamerę do normalnej instalacji rtv/sat przez modulator.

Efekt fajny pare razy tak zrobiłem.

.

Ale Diplo chyba takie właśnie rozwiązanie proponuje

Takie też ;)

Oprócz tego mają różne karty do PC z wejściami video i soft do nich, oraz sprzętowe rejestratory.

Właśnie w Dipolu mi odradzili stosowanie tanich kamerek - testowałem (bo niewierny Tomasz jestem) i rzeczywiście było w nich widać dokładnie to, co mówili, czyli praktycznie nic :(

Dobre kamerki, o dobrej czułości i z sensowną optyką (obiektyw) zaczynają się od 1500...2000zł / szt. - to chyba jednak za dużo jak na potrzeby, o których rozmawiamy.

Można i zamierzam tak zrobić ale po rozdzieleniu sygnału gdzie drugie wyjście rozdzielacza będzie podpięte pod rejestrator. Bez rejestratora taka kamera nie jest żadnym zabezpieczeniem a jedynie zabawką. Oczywiście można też mówić o efekcie psychologicznym samej instalacji dowolnej kamery widocznej z zewnątrz :-).

Właśnie w Dipolu mi odradzili stosowanie tanich kamerek - testowałem (bo niewierny Tomasz jestem) i rzeczywiście było w nich widać dokładnie to, co mówili, czyli praktycznie nic :(

Dobre kamerki, o dobrej czułości i z sensowną optyką (obiektyw) zaczynają się od 1500...2000zł / szt. - to chyba jednak za dużo jak na potrzeby, o których rozmawiamy.

Hmmm, drożyzna. Ja myślałem o takim kompromisie:

http://www.dipol.com.pl/kamera_kolorowa_zewnetrzna_vf-515_z_reflektorem_podczerwieni_M11279.htm

ale nie mam pojęcia jak to działa. Podjechał bym do Dipolu bo może mają taką testową ale oni niestety pracują w tak niefajnych godzinach że nie mam kiedy :-(.

Hmmm, drożyzna. Ja myślałem o takim kompromisie:

http://www.dipol.com.pl/kamera_kolorowa_zewnetrzna_vf-515_z_reflektorem_podczerwieni_M11279.htm

ale nie mam pojęcia jak to działa. Podjechał bym do Dipolu bo może mają taką testową ale oni niestety pracują w tak niefajnych godzinach że nie mam kiedy :-(.

Uważam, że kamerka na niezłym przetworniku i na dodatek z manualną regulacją ogniskowej. Jednakże ten zasięg oświetlania przez IRED podzieliłbym przez 10

Nie starczy. Jak będzie 5m to możesz mówić o tym, że super sprzęt trafiłeś ;)

Gadałem o tym właśnie w Dipolu, jakieś pół roku temu. Mają tam niezłych ludzi, którzy wiedzą, co sprzedają, i wiedzą (od instalatorów i klientów), jak to działą w praktyce.

Gość powiedział wprost: to oświetlenie będzie super działało w zamkniętej przestrzeni (np. nieocieplany przedsionek), bo rozpraszanie oświetlenia od ścianek dodatkowo doświetli obiekt. W otwartej przestrzeni natomiast potrzebne są moce oświetlenia ok. 10x większe - i to dla niewielkich nawet odległości.

Ja chciałem dać kamerkę na elewacji domu, pod okapem dachu - widać stamtąd dobrze furtkę, ale jest jakieś 15...20m odległości. Gość z Dipolu odradzał mi to, ale jako niewierny Tomasz wziąłem od nich dość dobrą kamerkę i sprawdziłem. Miał rację. Absolutnie nic nie widać w nocy - no, może nie absolutnie, bo jak się przypatrzyłem to ledwie zarys postaci był.

Testowałem w całkiem czarną noc, bez pełni księżyca itp.

No to kicha. To muszę jeszcze przemyśleć. A widziałeś jakość obrazu w dzień? Jest przyzwoity?

Ja chciałem dać kamerkę na elewacji domu, pod okapem dachu - widać stamtąd dobrze furtkę, ale jest jakieś 15...20m odległości.

Mam praktycznie identyczną sytuację. Jednak okolica bramki nie jest całkiem ciemna bo sąsiad ma w okolicy wejścia lampę na ruch. Może dorzucić jeszcze osobny reflektor IR? Tyle że te reflektory kosztują tyle co ta kamera i nie wiadomo na ile pomogą.

Gość z Dipolu odradzał mi to, ale jako niewierny Tomasz wziąłem od nich dość dobrą kamerkę i sprawdziłem. Miał rację. Absolutnie nic nie widać w nocy - no, może nie absolutnie, bo jak się przypatrzyłem to ledwie zarys postaci był.

Co znaczy dość dobrą? Jak dobrą to powinno być widać :-)

No to kicha. To muszę jeszcze przemyśleć. A widziałeś jakość obrazu w dzień? Jest przyzwoity?

W dzień było super, wręcz rewelacja. Zero zastrzeżeń.

Ja chciałem dać kamerkę na elewacji domu, pod okapem dachu - widać stamtąd dobrze furtkę, ale jest jakieś 15...20m odległości.

Mam praktycznie identyczną sytuację. Jednak okolica bramki nie jest całkiem ciemna bo sąsiad ma w okolicy wejścia lampę na ruch. Może dorzucić jeszcze osobny reflektor IR? Tyle że te reflektory kosztują tyle co ta kamera i nie wiadomo na ile pomogą.

Obawiam się, że niewiele pomogą. Gość w Dipolu powiedział mi, że jeśli np. zastosujesz zoom 10:1, to w takim samym stopniu zmniejszy się wynikowa czułość kamery odnoszona do obiektu, czyli tyle razy więcej oświetlenia potrzeba. A z pod okapu bez zooma to nie ma sensu :(

Próbowałem to przeliczyć zgodnie z zasadami stosowanymi w fotografii - wychodziło mi, że żeby przekroczyć dolny próg czułości kamerki potrzeba oświetlaczy o mocy, bagatela, 20...30 W.

Gość z Dipolu odradzał mi to, ale jako niewierny Tomasz wziąłem od nich dość dobrą kamerkę i sprawdziłem. Miał rację. Absolutnie nic nie widać w nocy - no, może nie absolutnie, bo jak się przypatrzyłem to ledwie zarys postaci był.

Co znaczy dość dobrą? Jak dobrą to powinno być widać :-)

Wziąłem najlepszą z zoomem z tych z niższej półki - taką za bodaj 700zł (nie pamiętam dokładnie). Facet powiedział, że najsłabsze profesjonalne są nieznacznie lepsze, a kosztują 2x tyle.

Parametrem krytycznym jest tutaj czułość - a dużo lepsza czułość (taka jest potrzebna) oznacza, że kamerki z prostym przetwornikiem CCD odpadają i muszą być użyte przetworniki w innej technologii, które na dzień dobry kosztują kilka razy więcej.

a kabelek do zasilania bramy macie zasilany z osobnego bezpiecznika czy po prostu z tego samego obwodu co garaż?

i jak z oświetleniem ogrodu? bo chyba nie było nic o tym tutaj

Bramę zrobiłem na osobnym bezpieczniku. Ja nie mam ogromnego ogrodu więc u mnie wystarczy oświetlenie elewacji.

Wszystkie obwody zewnętrzne warto dawać na oddzielnych bezpiecznikach - najlepiej z oddzielnymi różnicówkami.

W przeciwnym wypadku może się zdażyć tak, że jak deszcz zaleje jakieś gniazdo czy latarenkę na ogrodzie, wywali nam główną różnicówkę i mamy zero prądu w domu (nadal w niektórych domach elektrycy dają tylko jedną różnicówkę - żeby było taniej, a nie uprzedzają inwestora, co to oznacza).