bigrw 26.02.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Mam pytanie do instalatorów i do uzytkujących już swoją instalację C.o. w domach, gdyż mam pewne wątpliwości....1) czy w przypadku zastosowania zaworu mieszającego czterodrożnego w układzie instalacji c.o. można zainstalować pompę obiegową (na zasilaniu) przed tym zaworem , czy też musi ta pompa być zainstalowana po zaworze mieszającym - wątpliwośći moje dotyczą tego czy w przypadku zainstalowania pompy przed zaworem może powodować to, że źle będzie działać zawór mieszający....? ale tego nie wiem do końca....2) czy stosując zawór mieszający ESBE drójdrożny termostatyczny (regul. temp. 20-43st. C) w układzie:zasilanie - rozdzielacz do grzejników + Zawór kulowy + Zawór mieszający ESBE trójdrożny mieszający (reg. temp. 20-43, podłączony do zamontowanego trójnika za powrotem z rzodzielacza powrotnego z podłogówki) + rozdzielacz podłogówki...moje pytanie brzmi czy ten układ zda egzamin aby móc regulować temperaturą wody grzewczej na zasilaniu podłogówki....i czy należało by zainstalować na połączeniu powrotu z rozdzielacza podłogówki do zaworu mieszającego 3 dr. ESBE zaworu zwrotnego przeciw cofaniu się wody grzewczej ....mam nadzieję że nie namieszałem....i dzięki z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/97079-instalacja-centralnego-ogrzewania-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts