Noel 29.08.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Czy ktoś ma namiar na osobę wykonującą projekty przyłącza gazowego (pytam bo w gazowni zaśpiewali za sam projekt 900 zł !!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Grześ z Krakowa 29.08.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Nie daj sie wrobicod 11 lipca 2003 zgodnie z nowymi przepisami projekt przylacza gazowego wykonuje na wlasny koszt gazownia. a jezeli juz taki masz to musza czesc odliczyc w moim rejonie - Krakow odliczono mi z tego tytulu 200 zl. Za projekt zaplacilem 400 (bez rachunku z rachynkiem + VAT) wiec w sumie wyrzucilem 200 zł Bylem 2 tygodnie wcześniej i pytalem sie co i jak. To facet nawet nie wspomnial ze za dwa tygodnie oni beda musieli wykonac projekt. A wrecz podal mi kilku projektantow (jego kolesiow) ktorzy spiewali od 600 zł w gore. Po czym jak przynioslem juz gotowy projekt od kogos innego to zaczal marudzic ze to jest niekompletne ze ktos to robil nie majac pojecia o projektowaniu itd.Po czym jak mu wypomnialem o zmianach w przepisach i ze to oni powinni robic projekt a on napewno wiedzial o tym wczesniej to zmiekl i przepraszal Trzeba sie pilnowac na kazdym kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 29.08.2003 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 To jest jakiś obłędzik .....Chcę przed rozpoczęciem budowy podłączyć do działki wodę (mam oczywiście wszystkie warunki techniczne). Z wody dowiedziałem się, że muszę mieć projekt. I OK ......Skoro robię projekt przyłącza wody (350 zł) to warto zrobić również za jednym zamachem energię i GAZ potem geodeta da to na ZUD i po "jabłkach" A TU "MIŁE" ZASKACZENIE - za projekt przyłącza gazu (tylko kilka kresek na mapce) - 900 stówek !!!Po poście -"Nie daj sie wrobic od 11 lipca 2003 zgodnie z nowymi przepisami projekt przylacza gazowego wykonuje na wlasny koszt gazownia" zadzwoniłem do gazowni - oni nic nie wiedzą. Jak to więc jest ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Grześ z Krakowa 29.08.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Mnie poinformowano ze w tej chwili koszty projektu przylacza pokrywa gazownia. Tak przynajmniej jest u nas ale mozesz to sprawdzic i zadzwonic bo chyba warto zaoszczedzic jak by nie bylo 900 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 29.08.2003 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Wielkie dzięki Ja teraz w gazowni podrążę ten temat (a będę nieugięty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Grześ z Krakowa 29.08.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 tzn dokladniej powiedziano mi ze sa dwie drogi1) robisz ty projekt na wlasna reke a oni z tego tytulu odliczaja 200 zl2) oni robia projekt i nic nie zwracaja wiec jednak wychodzi ze taniej jest zlecic gazowni chyba ze znadziesz kogos kto zrobi to ponizej 200 zl ale reaczej to jest nierealne powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 03.09.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Noel, obowiązek wykonania projektu spoczywa na przedsiebiorstwie sieciowym (energetycznym, gazowniczym, etc.) i to wcale nie od 11 lipca br., gdyz wynika z ustawy Prawo energetyczne (art. 7 ust 4 ustawy) i rozporzadzen (tzw. rozporzadzeń przyłączeniowych i taryfowych - a jest ich bodajze po trzy sztuki, osobne dla elektrycznosci, gazu i ciepla). Zgodnie z trescia rozporzadzenia taryfowego w nakladach na budowe odcinków sieci sluzacych do przylaczenia podmiotów, "uwzglednia sie wydatki ponoszone na wykonanie prac projektowych i geodezyjnych, uzgodnienia dokumentacji, uzyskania pozwolen na budowe, na zakup lub budowe elementów odcinków sieci sluzacych do przylaczenia podmiotów z uwzglednieniem dlugosci tych odcinków, na wykonanie robót budowlano-montazowych wraz z nadzorem, na wykonanie niezbednych prób oraz oplaty za zajecie terenu". Oczywiscie tyle prawo, a z praktyka roznie bywa - wystarczy im pokazac, ze zna sie swoje prawa i będzie się ich konsekwentnie domagać, wtedy miękna w oczach. Nie odpuszczaj, bo co Ci po zwrocie 200zl, jak zaplacisz za projekt 900zl? Aha, wszystko to ww. dotyczy sytuacji gdy siec gazowa juz jest i mowimy tylko o samym przylaczu. Gdyby sie okazalo, ze w gre wchodzi koniecznosc rozbudowy sieci, to juz zupelnie inny temat i to na dluga rozmowe. Przy czym inaczej w tej kwestii traktowana jest (np. przez URE) rozbudowa sieci elektrycznej, a inaczej gazowej. Osobny temat.Pozdrawiam,-infiniti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 03.09.2003 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 INFINITI - dokładnie wszystko (łącznie z gazem jest w ulicy) 1 może 2 metry od ogrodzenia. Spróbuje poszukać wspomniane wyżej rozporządzenia. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 03.09.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Uscislajac dalej - oczywiscie mowimy o projekcie samego przylacza (czyli od rury do skrzynki, z grubsza biorąc). Projekt instalacji wewnętrznej bowiem nie podlega tym regulacjom, wiec trzeba go zrobic i oplacic we wlasnym zakresie. A problem w tym, ze zdaje mi sie bez projektu instalacji wewnetrznej gazownia nie przylaczy (czyli nieco inaczej niz w przypadku energii elektr.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mic 04.09.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Generalnie wszystko sie zgadza, gazownia moze sama wykonac projekt, albo inwestor moze to zrobic i wtedy gazownia odlicza pewna kwote (na pewno mniej niz sie zaplacilo w rzeczywistosci za projekt). Roznica jest tylko taka ze jak gazownia robi wszystko to ma na to 8-9 miesiecy (tak mnie poinformowali), a jak sam robisz to jest szansa zrobic to znacznie szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 11.09.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 A elektrownia 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
infiniti 11.09.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Niestety, racja.Ciekawe, ze gazownia najczesciej odmawia rozbudowy sieci ze wzgledow ekonomicznych, bo za maly odbior gazu i sie im nie oplaca. A jak ma klienta ktoryby im zwiekszyl zuzycie i to niewielkim kosztem (przylacze tylko) to każą mu czekac miesiacami. W miedzyczasie klient kupuje piec olejowy, albo elektryczny i olewa gazownie. I tak zaklete kolko sie zamyka.-infiniti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts