Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE - Miła chwila - M11 L

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to ja pierwsza się dopiszę i pogratuluję wyboru projektu. :D Mi też on zawsze się podobał. Zresztą jak większośc projektów p. Małgosi Cybulskiej, sama wybrałam jeden z nich. :D Będę bacznie obserwować jak rośnie ten ładny domeczek i życzę powodzenia w dalszych pracach i rychłego nadejścia wiosny. :D

No to ja pierwsza się dopiszę i pogratuluję wyboru projektu. :D Mi też on zawsze się podobał. Zresztą jak większośc projektów p. Małgosi Cybulskiej, sama wybrałam jeden z nich. :D Będę bacznie obserwować jak rośnie ten ładny domeczek i życzę powodzenia w dalszych pracach i rychłego nadejścia wiosny. :D

Dziękuję bardzo :-) Twój też super... bardzo fajny dół :) Kiedy starujecie?

Jeszcze jedno pytanko. O ile/dlaczego odsunęliście dom od granicy działki? Ze zdjęć wydaje się więcej niż przepisowe min.; 5 metrów...

Wdaje mi się, ze tak z 8 metrów to jest optymalna odległość, tak żeby można było spokojnie zaparkować na działce, projektant mówi, że albo 10, albo nie marnować przestrzeni i tylko 6m. Sama nie wiem.

Piękne fundamenty! :) I ładnie położona działka.

Z przyjemnością będę śledziła Twój dziennik.

Jak udało Ci się zrobić zdjęcia z góry, tak, ze widać całą działkę?

Jestem na etapie zakupu materiałów... z czego zdecydowaliście budować ściany?

Zdjęcia z góry zrobiłem dzięki temu że mieszkam obok działki na której buduje.

Koło teściów zaraz... ale może kiedyś to się zmieni :-) Na razie mieliśmy taką działkę za super pieniądze więc zdecydowaliśmy się budować koło rodziny. Czy nam to na dobre wyjdzie zobaczymy

Jeszcze jedno pytanko. O ile/dlaczego odsunęliście dom od granicy działki? Ze zdjęć wydaje się więcej niż przepisowe min.; 5 metrów...

Wdaje mi się, ze tak z 8 metrów to jest optymalna odległość, tak żeby można było spokojnie zaparkować na działce, projektant mówi, że albo 10, albo nie marnować przestrzeni i tylko 6m. Sama nie wiem.

Od frontu dom odsunęliśmy 12.5m od granicy do wykuszu.

Od strony garażu 6m.

Od strony salonu 7.4m do wykuszu nie licząc tarasu.

Od strony tyłu domu również ok 8m.

Cała mapa wrzucona jest w dzienniku budowy.

Witam, jakim systemem robiliści fundamenty? To chyba inaczej niż my, głęboko kopaliście? Ocieplacie też w ziemi fundamenty?. Do nas przyjechała koparka, wykopała na głębokość 1,10. Potem 3,5 gruchy betonu i oto nasze fundamenty.

My kopaliśmy ok 80cm pod ławę fundamentową. Zrobiła to koparka bo ziemia u nas ciężka do kopania ręcznego. Na ławach ułożyli akra i wlali beton do wysokości ok 70cm ponad powierzchnię gruntu. To co na wierzchu zostało ocieplone i w niedługim czasie zostanie obsypane ziemią.

:p witaj nazgi bę de do WAS zaglądał tak po sąsiedzku. Mamy zamiar ruszyć z naszą budową juz niebawem .Mam pytanie jakie szerokie ławy miałeś(tez buduję w Budziwoju i nasze mają być na 60 )i jeszcze styropian kładłeś normalny czy xps ,my przymierzamy sie ze względu na podmokły teren do URSY.POWODZENIA żYCZę

:p witaj nazgi bę de do WAS zaglądał tak po sąsiedzku. Mamy zamiar ruszyć z naszą budową juz niebawem .Mam pytanie jakie szerokie ławy miałeś(tez buduję w Budziwoju i nasze mają być na 60 )i jeszcze styropian kładłeś normalny czy xps ,my przymierzamy sie ze względu na podmokły teren do URSY.POWODZENIA żYCZę

Witam. Nasze ławy były szerokie na 40cm. Więcej nie potrzeba bo ziemia jest totalnie gliniasta i będzie dobrze trzymać. Do ocieplenia kładliśmy tylko styropian. Przesiadka na XPS nie miała sensu ze względu na koszty. Podnieśliśmy się ok. 70cm więc to i styropian powinno wystarczyć.

• 4 weeks później...

Zaglądnąłem do Twego Dziennika i zaglądam ciągle. Bardzo podoba mi się dokumentacja fotograficzna. Widać na niej bez słów bardzo dużą staranność budowy. Cykl zdjęć z tego samego punktu (gdzieś wyżej od strony garażu) wspaniale obrazuje postęp prac.

A sam domek bardzo sympatyczny! Mam jedynie pytanie: czy w łazience na poddaszu jest jakieś okno? Nie mogę go wypatrzeć.

Zaglądnąłem do Twego Dziennika i zaglądam ciągle. Bardzo podoba mi się dokumentacja fotograficzna. Widać na niej bez słów bardzo dużą staranność budowy. Cykl zdjęć z tego samego punktu (gdzieś wyżej od strony garażu) wspaniale obrazuje postęp prac.

A sam domek bardzo sympatyczny! Mam jedynie pytanie: czy w łazience na poddaszu jest jakieś okno? Nie mogę go wypatrzeć.

Witam

W projekcie na poddaszu okna nie ma ale my sami doszliśmy do założenia że okno być musi. Już jest kupione, czeka na wstawienie :)

Napisałem tylko pozazdrościć bo ja już przez rok siedze na forum naszej grupy i podgląda jak ludzie budują ,a mnie papiery wstrzymywały .Ale teraz to juz RUSZAMY :p . W sobotę humus i tyczenie po niedzieli .Zycze powodzenia a i zaglądnął bym do Ciebie?Gdzie to budujesz?

My papiery załatwialiśmy ok 15 miesięcy...

A budujemy w Budziwoju... główną drogą od Rzeszowa, zaraz za stacją benzynową w prawo... ale jak coś daj znać na prywatną wiadomość to podam ci GG albo telefon to pogadamy.