DagaAdam 03.09.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 I jeszcze jedno - czy Twoje okna maja gorna krawedz zamocowania tak jak w projekcie ? Na wizualizacji gorna krawedz okien jest praktycznie na rowno z podbitka dachowa, u Ciebie jest jeszcze jakby dodatkowa jedna warstwa bloczka. Czy tak jest w projekcie ? Czy w projekcie te okna nie byly o te ~24cm wyzsze i zamiast nadprozy byl odrazu wieniec ?? Sorki ze tak wypytuje, nie buduje coprawda Milej Chwili ale mam podobny projekt z podobnymi oknami, a "proporcje" w Milej sa idealne Tak wiec z gory wielkie dzieki za odpowiedz!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazgi 05.09.2008 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 I jeszcze jedno - czy Twoje okna maja gorna krawedz zamocowania tak jak w projekcie ? Na wizualizacji gorna krawedz okien jest praktycznie na rowno z podbitka dachowa, u Ciebie jest jeszcze jakby dodatkowa jedna warstwa bloczka. Czy tak jest w projekcie ? Czy w projekcie te okna nie byly o te ~24cm wyzsze i zamiast nadprozy byl odrazu wieniec ?? Sorki ze tak wypytuje, nie buduje coprawda Milej Chwili ale mam podobny projekt z podobnymi oknami, a "proporcje" w Milej sa idealne Tak wiec z gory wielkie dzieki za odpowiedz!! pozdrawiam Górna krawędź na równi nie jest. Wystaje trochę betonu od góry, ok 20cm. Ale faktycznie to ginie i wydaje się ze okna są wyżej. Wszystko jest tak jak w projekcie. Okna na wykuszu z przodu były większe o 1 pustaka ale w dół a nie w górę. Po prostu trzeba było podnieść bo kaloryfer by się nie zmieścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazgi 05.09.2008 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 No wlasnie - a czemu te mniejsze okienka nie dochodza do samego muru?? We wczesniejszych etapach widzialem, ze miales tam murek, potem to skules i wstawiles styropian ? Jak te okna wogole sa zamocowane - kotwami tylko na gorze i na dole, czy boki tez jakos ? Okna są zakotwione z 3 stron. Góra dół i do ściany bo z 4 strony jest łącznik do której się je mocowało. A murka nie mam bo debilni instalatorzy okien go wyrąbali!!!!. Przede wszystkim - czy mozesz mi podac "oryginalne" (z projektu) wymiary okien z Milej Chwili ? Chodzi o dwa wykusze (frontowy i od strony ogrodowej) oraz normalne okna od strony frontu ? Bede bardzo wdzieczny pozdr. Oryginalnych w tej chwili nie podam bo nie mam żadnej kopii projektu. Jak tylko instalatorzy oddadzą to mogę podać ale musisz się jeszcze raz przypomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.09.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Okna są zakotwione z 3 stron. Góra dół i do ściany bo z 4 strony jest łącznik do której się je mocowało. A murka nie mam bo debilni instalatorzy okien go wyrąbali!!!!. Wlasnie sie zastanawiam jak to bedzie u mnie mocowane.. Ty budujesz chyba z porothermu 44 czyli jednowarstwowo ? Ja buduje z porothermu 25, wiec na mur przyjdzie mi jeszcze te 15cm styropianu. I teraz mysle, ze wypadaloby wystawic te 10cm murka tak jak Ty miales - wtedy 15cm styropianu go przykryje, a 5cm bedzie jeszcze nachodzic na rame okna, zmniejszajac mostek cieplny Oryginalnych w tej chwili nie podam bo nie mam żadnej kopii projektu. Jak tylko instalatorzy oddadzą to mogę podać ale musisz się jeszcze raz przypomnieć. Rozumiem - a kiedy to bedzie ?? Strasznie mi zalezy na tym bo podjezdzamy z murami juz na wysokosc mocowania okien i wypadaloby znac wymiary otworow Dzieki za odpowiedzi. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsunami 08.10.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 dziennik bardzo ładnie i starannie prowadzony - oglądałam z przyjemnością; mam pytanie - sypialnię i salon łączycie w jedno, czy ścianki działowe będą później? (bo widzę przestrzeń pod schodami otwarta a powinna być tam garderoba ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazgi 08.10.2008 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 dziennik bardzo ładnie i starannie prowadzony - oglądałam z przyjemnością; mam pytanie - sypialnię i salon łączycie w jedno, czy ścianki działowe będą później? (bo widzę przestrzeń pod schodami otwarta a powinna być tam garderoba ) Sypialnia i salon połączone. Dzieci na razie nie mamy więc za dużo pokoi było zbędnych. Salon większy tymczasowo się przyda. Jeśli tylko zajdzie potrzeba ścianki działo kiedyś się wystawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 10.10.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Witaj Nazgi Czytając Twój dziennik widzę, że macie fajny pomysł na położenie rurek w podłogówce w styropianie chyba w 3 cm bo chyba dzięki temu na rurkach wyszło ok 6-7 cm wylewki a na pozostałej części ok 4cm i dzięki temu nie trzeba podnosić wylewki na całości. Czy dobrze myślę że tak zrobiliście ? A ogólnie ile daliście styropianu pod podłogówkę ? Pozdrawiam Doris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazgi 10.10.2008 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Witaj Nazgi Czytając Twój dziennik widzę, że macie fajny pomysł na położenie rurek w podłogówce w styropianie chyba w 3 cm bo chyba dzięki temu na rurkach wyszło ok 6-7 cm wylewki a na pozostałej części ok 4cm i dzięki temu nie trzeba podnosić wylewki na całości. Czy dobrze myślę że tak zrobiliście ? A ogólnie ile daliście styropianu pod podłogówkę ? Pozdrawiam Doris Podłogówka na 3cm styropianie jest tylko na poddaszu. Na dole łącznie 10cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 11.11.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 No proszę kilka dni mnie tu nie było a Wy już przeprowadzkę planujecie. postępy straszne gratuluje a schody wow super .zaraz jade na nasza budowe i chyba sie pofatyguje na słowicza poogaldac. pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 12.11.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Witaj, ja co prawda buduję według innego projektu, ale na razie wygląda na to, że kolorystycznie dom będzie bardzo podobny, bardzo sympatyczne zestawienie. Dach mam z Rupp Ceramika (Sirius 13 miedziana angoba - czy twój też?), brama Hormann złoty dąb, nawet klinkier na kominie wygląda podobnie. Bardzo ładnie wygląda to zestawienie na zdjęciach! A mozesz napisać, jaki masz klinkier na kominie? No, kolor okien będzie nieco inny i nie wiem, na jaki kolor tynku się zdecyduję, bardzo ciekawa jestem ostatecznego efektu... pozdrawiam serdecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazgi 13.11.2008 00:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Witaj, ja co prawda buduję według innego projektu, ale na razie wygląda na to, że kolorystycznie dom będzie bardzo podobny, bardzo sympatyczne zestawienie. Dach mam z Rupp Ceramika (Sirius 13 miedziana angoba - czy twój też?), brama Hormann złoty dąb, nawet klinkier na kominie wygląda podobnie. Bardzo ładnie wygląda to zestawienie na zdjęciach! A mozesz napisać, jaki masz klinkier na kominie? No, kolor okien będzie nieco inny i nie wiem, na jaki kolor tynku się zdecyduję, bardzo ciekawa jestem ostatecznego efektu... pozdrawiam serdecznie, Witam, dachówkę mamy dokładnie taką samą, brama też identyczna co do klinkieru to nie znam producenta a na fakturze też nazwy nie ma. Co do koloru okien to taki samy jak bramy, czyli złoty dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaGrześ 18.11.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 Witaj!Śledzę Twój dziennik regularnie, bo też buduję Miłą Chwilę ale jestem daleko za Tobą. Mam pytanie odnośnie grzejników kanałowych. Ty wstawiasz taki w salonie. Jaki grzejnik wstawiasz( chodzi mi o wymiary)? Dziura jaką zostawiłeś na grzejnik jest dość głęboka. Czy jest głębiej niż stan zero? Będziesz miał jeszcze jakiś grzejnik w salonie? I czy ktoś Ci to wyliczył czy robisz samodzielnie? Będę wdzięczna za odpowiedź. Też chciałam grzejniki kanałowe w salonie, bo tam tak naprawdę to nie ma gdzie zawiesić grzejniki tradycyjne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazgi 19.11.2008 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Witaj! Śledzę Twój dziennik regularnie, bo też buduję Miłą Chwilę ale jestem daleko za Tobą. Mam pytanie odnośnie grzejników kanałowych. Ty wstawiasz taki w salonie. Jaki grzejnik wstawiasz( chodzi mi o wymiary)? Dziura jaką zostawiłeś na grzejnik jest dość głęboka. Czy jest głębiej niż stan zero? Będziesz miał jeszcze jakiś grzejnik w salonie? I czy ktoś Ci to wyliczył czy robisz samodzielnie? Będę wdzięczna za odpowiedź. Też chciałam grzejniki kanałowe w salonie, bo tam tak naprawdę to nie ma gdzie zawiesić grzejniki tradycyjne. Pozdrawiam rozmiarow grzejnika nie pamietam ale jutro moge go zmierzyc. W salonie bedzie jeszcze grzejnik pod calym wykuszem. Po to by umiescic tam grzejnik wykusz w salonie zostal podniesiony o jeden pustak, w innym wypadku nie bylo by mozliwe umieszczenie grzejnika pod oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bushi 01.02.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam,postanowiłem się w końcu zarejestrować żeby serdecznie pogratulować,czytam i oglądam z uwagą Wasz dziennik(jest po prostu super),.Ten projekt też mi wpadł w oko,ale nie wiem jak to będzie z rozmieszczeniem go na działce(40m szer, 22 m gł). Myślałem żeby włączyć technologię budowy domu pasywnego do tego projektu a czy to możliwe to się okaże. http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/kronika_budowy Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych szybkich prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibistanczyk 13.03.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Witam wszystkichJeśli ktoś chciałby zobaczyć od początku jak powstaje "Miła Chwila" to zapraszam na miją stronę: http://www.zkoscielniak.pl Wpis "A może DOM?"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 25.03.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 [wpis przeniesiony z dziennika budowy] Witam i gratuluję "milej chwili". My też zdecydowaliśmy się na ten projekt, a nasze zmagania z budową można zobaczyć na naszej stronie http://www.zkoscielniak.pl Równiez zdecydowaliśmy się na prowadzenie swego rodzaju fotograficznego dziennika budowy. Podjęliśmy wyzwanie budowy domu w 5 miesięcy. Czy nam się to uda... zobaczymy. Narazie wzystko idzie zgodnie z planem! Wybraliśmy jako źródło ciepła "pompę ciepła" zobaczymy jak się będzie spisywać. http://forum.muratordom.pl/uzytkownik81593.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darmi 09.07.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2009 Witam, możesz przedstawić bliżej koszty eksploatacji systemu solarnego, koszty obslugi, serwisu oraz samej eksploatacji urządzeń i jak to się sprawdza w naszym klimacie? Pozdrawiam:Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabchu 17.12.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Witam,mam pytanie o to nad oknemhttp://picasaweb.google.com/szekania/Budowa?authkey=Gv1sRgCKDH05eipv_ZvAE#5381728377856348946taki biały bloczek nad drzwiami balkonowymi, i oknami. Z czego to - i czy zmniejszyło wymiar okien - o ile? PozdrawiamPabchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameli.anna 12.08.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Czyli jesteś zadowolony z okien mariotu? Nam wycenili na 12 tysiecy okna (mamy ich tylko 5 w projekcie) i wydaje mi się, że te pieniądze są w porządku. Nie wiem tylko jak z montażem i późniejszym użytkowaniem. Możesz powiedzieć czy jesteś też z tego zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts