Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy są drzwi balkonowe uchylane od góry?

avzi

Recommended Posts

W dwóch pokojach na poddaszu będę mieć łukowe drzwi balkonowe i żadnych okien obok. Zastanawiam się czy są producenci, którzy oferują takie drzwi z możliwością ich uchylania od góry. Czy muszę się pogodzić z tym, że drzwi takie otwierają sie tylko w poziomie?

Chyba w okuciach ROTO jest możliwość uchylania okna, drzwi łukowych - jest to do zrobienia.

Ja mam takie okucia ale drzwi balkonowi mi się nie uchylają :( Wiem jednak na pewno że takie okucia są bo sąsiad moze swoje drzwi balkonowe uchylać i nie jest do tego potrzebny srodkowy slupek. Drzwi sa proste bez luków.

Dowiedziałam się, że jak jedno jest uchylne, to może być bez słupka. Dopiero jak się chce mieć obydwa, to słupek jest potrzebny. No ale to pewnie wie każdy sprzedawca okien... :wink:

Chociaż myśmy chcieli mieć drzwi balkonowe otwierane na zewnątrz i nie wszyscy sprzedawcy wiedzieli, czy to możliwe...

Mam balkonowe dwuskrzydłowe, z których jedno skrzydlo (to z klamką), zarówno się otwiera jak i uchyla ( a także rozszczelnia), w zależności od położenia klamki. Produkcji CDM Majewski - ostatnio krytykowane.

Ale zauważyłem taką prawidłowosć :

Jęśli starannie wyselekcjonuję produkt pod względem ceny i jakości, to wkrótce potem, na Forum, okazuje się, że kupiłem kompletnego bubla.

Tak było z Porothermem i inymi firmami.

W zasadzie to połowa mojego domu to buble.

Przyjrzałem się kto pierwszy zgłasza na forum krytyczne uwagi.

Zwykle ktoś nowy (nawet bywa , że jest to jego pierwszy post), kto potem po wygaśnięciu dyskusji nie pojawia sie na Forum.

Jesli idzie o Porotherm 44, to w ubiegłym roku pozostawiłem pod gołym niebem, na ziemi, kilkanaście sztuk obtłuczonych pustaków, ale także trochę cegieł pełnych (i to tych o podwyższonej wytrzymałości), innej cegielni.

Które popękały do wiosny ? Nie Porotherm, ale te pełne.

Jeśli jakiś produkt zaczyna skutecznie wypierać inne produkty z rynku, to konkurencja, nie chcąc obniżać ceny, opluwa go anonimowo na Forum, bo to wychodzi dużo taniej niż pozytywna reklama swoich wyrobów w mediach.