Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak to jest z kosztami? Wezmy 2 sytuacje.

1. Skrzynka w ogrodzeniu - zaklad energetyczny robi doprowadzenie do skrzynki i calkowity koszt lezy po jego stronie. Oczywiscie od ogrodzenia do domu koszt ponosze ja. Czy koszt skrzynki lezy po mojej stronie czy zakładu?

U mnie sponsorem skrzynki jest ZE. O wadach i zaletach nawet nie myślałem bo w warunkach mam linię podziemną.

Jakie sa wady i zalety tych dwoch sposobów doprowadzenia pradu do domu?

estetyczne - jak prowadzisz ziemią nie widać tego kabla

finansowe - linia napowietrzna jest w zdecydowanej ilości przypadków tańsza (o kilkaset zł :lol: )

generalnie - osobiście wybrałbym kabelek w ziemii..

Przepisy nie zabraniają. Uwarunkowane jest to kosztami i czasami kłopotami z doprowadzeniem kablem. Generalnie Zakład Energetyczny sam narzuca rozwiązanie w Tech Warunkach Przyłączenia, bo sam za to płaci (z reguły kablem) ale jak by się delikwent uparł może być napowietrznie. Kable typu AXSn popularny tzw warkocz izolowany (w odróżnieniu od już zabronionych linii nieizolowanych)

Postawienie słupa tzw wirowego (spełnia funkcję aówki) to koszt ok 2000zł.

pzdr.