Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie płyty ceramicznej Ariston do prądu

Recommended Posts

Witam.

Mam zamiar dzisiaj podłączyć płyte ceramiczną aristona.

W kuchni mam puszkę z 3 x 230V, mam licznik trójfazowy.

W tej puszce mam 3 przewody z prądem, jeden na minus

(nie wiem jak to sie fachowo nazywa) oraz uziemienie.

W instrukcji do płyty mam coś takiego:

http://vexnet.pl/_smieci/gfx/ariston.jpg

Chciałem podłączyć płyte wg tego wzoru z tej tabelki:

"230V - 3 ~50Hz"

Jeśli dobrze rozumiem to do złącza '1' powinieniem podłączyć

drut z 230V, do 2 i 3 kolejny '230V' i do 4 i 5 trzeci drut z 230V.

Oprócz tego podłączyć uziemienie.

Mój problem to ten MINUS. Gdzie mam go podłączyć ?

Ta płyta moze tak działać bez tego minusa ??

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja również sugerowałbym wezwanie kogoś do pomocy, bo z tego co piszesz widać, że masz średnie pojęcie na temat elektryczności.

Ja też jestem w temacie zielony, ale np. nie kumam o co Ci chodzi z tym minusem przy prądzie przemiennym. No i te 220... Poza tym sprawdź dobrze jaki masz rodzaj płyty - wydaje mi się, że nie możesz sobie ot tak wybrać sposobu podłączenia - np. u mnie płyta ariston jest zasilana z jednej fazy - SPOSÓB PODŁĄCZENIA ZALEŻY OD MODELU PŁYTY A NIE OD POMYSŁU UŻYTKOWNIKA NA JEJ PODŁĄCZENIE!

Płyt takich nie podłączałem ale gołym okiem widać że uzwojenia grzewcze mogą być kojarzone niczym jak w silniku elektrycznym w gwiazdę oraz trójkąt. Przy skojarzeniu w trójkąt zero robocze nie występuje i dlatego nie ma go gdzie podłączyć. Przy gwieździe owszem. Jak byś nie podłączał działać będzie zawsze ale będą się wydzielać różne moce grzewcze które są limitowane przedstawionymi przekrojami i zabezpieczeniami. Wezwij elektryka, będzie bezpieczniej.

pzdr

Chciałem podłączyć płyte wg tego wzoru z tej tabelki:

"230V - 3 ~50Hz"

skąd masz to zdjęcie ?? ja tam widzę jakąś literówkę, to co podkreśliłeś to ewidentnie połączenie w trójkąt i napięcie miedzy fazowe 400V, to co chcesz uzyskać to jest ten schemat poniżej z przewodem N połączenie w gwiazdę i napięcie 230V

Tabele zeskanowałem z instrukcji do płyty.

Podłącze do 1, 2 i 3 po 230V, do 4 i 5 podłącze N i uziemienie.

IMHO 1,2,3 podłączasz fazy, do 4 N i uziemienie to już wiadomo gdzie. Czyli według schematu 400 - 3 - N

Sprawa jest oczywista podłączaj jak Ci proponuje 'irtad'', też uważam, że to najlepsze wyjście jeżeli masz zasilenie trójfazowe.

Tak na marginesie to pomysł z elektrykiem jest jak najbardziej na miejscu, musi Ci podbić gwarancję, bo bez tego jest nieważna.

Sławek

Tak na marginesie to pomysł z elektrykiem jest jak najbardziej na miejscu, musi Ci podbić gwarancję, bo bez tego jest nieważna.

Sławek

I to jest najważniejsze.

Serwis nie uzna ci nigdy żadnej reklamacji, jeśli takiego wpisu nie będzie. Więc skoro stac cię na kuchenkę, to dołóż parę złotych, aby mieć spokój i pewność jej pracy.

A poza tym jakość pracy kuchenki zależy od sposobu połączenia. Za długo byłoby wyjasniać jak to się ma do poszczególnych sposobów podłączania, może tylko jedno, przy podłączeniu 230V nie będziesz mógł korzystać z wszystkich pól i piekarnika naraz.

Żaden z podanych układów w tabelce nie jest układem trójkąta, choć część połączeń to połączenia międzyfazowe.

Gucioo

Po pierwsze czytając Twój post lepiej byłoby aby tą pracą zajął się ktoś mający pojęcie o w tym zakresie po pierwsze aby ustrzec Cię przed zagrożeniem zdrowia i życia. W krańcowo nieszczęśliwym przypadku skończy się pożarem domu lub części instalacji.

Po drugie stracisz gwarancję jeżeli zrobi to podłączenie amator. Przeczytaj paierki dołączone do płyty a z pewnością się o tym przekonasz.

Ale jeżeli już koniecznie chcesz na włąsną rękę to robić to musisz wiedzieć czym dysponujesz.

Odpowiedz na pytania:

- jaki jest kabel który ma zasilać tą płytę? Piszesz że czterożyłowy, ale o jakim przekroju i czy czwarta żyła to PE czy N?

- jakie jest zabezpieczenie tego obwodu?

Najlepiej by było aby było pięć żył, ale, zakładając że są trzy żyły prądowe L1, L2, L3 a czwarta to N lub PE wybrałbym rozwiązanie trzecie od góry czyli 400V-2+N

Z tym, że takie rozwiązanie wymaga przełączenia w rozdzielnicy, aby jeden przewód fazowy przełączyć do N

Poza tym moim zdaniem ta tabelka zawiera błędy

- ostatni opis 240V niczym nie różni się od pierwszego a jest inaczej opisany

- trzeci opis jest identyczny jak szósty z punktu widzenia elektrycznego, a inaczej opisany i takie podejście jakby ktoś planował to zasilać z dwóch różnicówek, a przy tym pomylił napięcia.

w ogóle siódmy i szósty opis nie powinien się pojawić jako alternatywa.

Przecież widzisz tabelkę i możliwe układy podłączenia płyty w zależności od warunków jakie mogą występować w danym miejscu, czyli w zależności od tego czym dysponuje podłączający.

W instrukcji mojej płyty była podobna tabelka, tylko że miała jeszcze jedną kolumnę - model płyty.

Czyli, że taką płytę można zasilać z jednej albo z trzech faz w zależności od tego co mi się bardziej podoba????

Niby tak, ale, jak wszystko, kazdy sposób podłączenia ma swoje zady i walety.

I dlatego korzystniej np. jest stosować zasilanie 3-fazowe.

płyta grzejna to tak naprawdę kilkanaście niezależnych grzałek w jednej obudowie, ich wzajemne połączenia nie mają praktycznie znaczenia, są one obojętne na kolejność faz, czy tez napięcie, bo skoro wytrzymają 400V to 230V też im nie straszne

Czy to znaczy, że przy napięciu 400V i 230V będą pracować tak samo?

ps. poza tym skąd wiadomo, że każdy model wytrzyma 400V?

płyta grzejna to tak naprawdę kilkanaście niezależnych grzałek w jednej obudowie, ich wzajemne połączenia nie mają praktycznie znaczenia, są one obojętne na kolejność faz, czy tez napięcie, bo skoro wytrzymają 400V to 230V też im nie straszne

Czy to znaczy, że przy napięciu 400V i 230V będą pracować tak samo?

ps. poza tym skąd wiadomo, że każdy model wytrzyma 400V?

nie jestem elektrykiem - ale wg mojego pojecia to 400V składa sie z 3 faz 230V kazda ... w kuchence nie ma chyba silnikow ani czegos co by 3 fazy na raz uzywalo wyglada to tak jakby podłączone były

1. albo 3 grzałki do jednej fazy

2. albo kazda z 3 grzalek do oddzielnej fazy

co w uprszczeniu pozwala kozystac albo z wszystkiego na raz - albo nie

oczywiscie wszystko w totalnym uproszczeniu i na moj chłoski rozum - jak wspomnialem o elektryce wiem tylko to co pozwala na wymiane zarowki, włącznika :p