Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

płyta grzejna to tak naprawdę kilkanaście niezależnych grzałek w jednej obudowie, ich wzajemne połączenia nie mają praktycznie znaczenia, są one obojętne na kolejność faz, czy tez napięcie, bo skoro wytrzymają 400V to 230V też im nie straszne

Czy to znaczy, że przy napięciu 400V i 230V będą pracować tak samo?

ps. poza tym skąd wiadomo, że każdy model wytrzyma 400V?

nie jestem elektrykiem - ale wg mojego pojecia to 400V składa sie z 3 faz 230V kazda ... w kuchence nie ma chyba silnikow ani czegos co by 3 fazy na raz uzywalo wyglada to tak jakby podłączone były

1. albo 3 grzałki do jednej fazy

2. albo kazda z 3 grzalek do oddzielnej fazy

co w uprszczeniu pozwala kozystac albo z wszystkiego na raz - albo nie

oczywiscie wszystko w totalnym uproszczeniu i na moj chłoski rozum - jak wspomnialem o elektryce wiem tylko to co pozwala na wymiane zarowki, włącznika :p

Jeśli faktycznie cała sprawa polega na podpięciu każdej grzałki do oddzielnej fazy, to wszystko jasne - wtedy jedyna różnica jest taka, że mamy mniejsze obciążenie przy odpaleniu wszystkiego na raz.

Ja też jestem noga z elektryki, dlatego tak dopytuje. Bo w powyższym przypadku napięcie to nadal 230V, nie? (trochę tak jakbym każdą grzałkę podłączał do oddzielnego gniazdka). A mi chodzi głównie o przypadek, kiedy wymagane jest napięcie 400V i zamiast tego damy 230V.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w tej tabelce schematy podłączenia trzeci i szósty jest identyczny a mimo to autor chwali sie że raz uzyska się dzięki temu 230V a raz 400V, ja tego nie rozumiem i nie mam zielonego pojęcia jak wyglądają połączenia w środku skoro jednocześnie jest 230V i 400V

Dlatego też twierdzę, że są to schematy dla różnych modeli kuchenek - jak pisałem wyżej, też mam Aristona, też była podobna tabelka, tylko miała jeszcze jedną kolumnę, w której podana była nazwa modelu, do którego dany schemat się odnosi.

co nie zmienia faktu że schemat połączenia drugi i czwarty oparty jest wyłącznie na przewodach fazowych L1 i L2 oraz L1 L2 i L3, jak uzyskać tam napięcie 230V bez przewodu neutralnego ??

Może te dwa schematy są do płyt zasilanych napięciem 400V - może jednak takie istnieją...

Podłaczyłem płyte wg 5 wzoru czyli:

1 - L1, 2 - L2, 3 - L3, 4-5 - N i uziemienie.

Płyta działa....

Tylko nie wiem czy to normalne, że płytka co ok 30 sekund wyłącza

się na ok 10 sekund ?

Postawiłem czajnik z wodą, woda zagotowała się

tylko, że te pole grzejne co troche wyłącza się i włącza.

Płyta ma sterowanie elektroniczne, ustawiłem na moc 9.

Miesiąc temu testowałem płyte kilka razy na jednej fazie i też

zdarzało mi się, że płytka sama wyłączała się na chwilę.

w mojej tak jest - osiąga określoną temp. i się wyłącza. Jeśli nic nie stoi na płycie, to osiąga tą temp. szybciej, więc częściej się wyłącza. Ale czy to normalne... hmm... dotąd byłem pewien że tak :)
Na tym polega regulacja mocy. Zależy od czasów włączenia i wyłączenia. Inaczej trzeba by zmieniać natężenie prądu, a to oznacza straty energii (gdzieś by ten nadmiar musiał się wydzielić).
Bym powiedział że regulacja temperatury aby utrzymać określony poziom intensywności grzania. Lub inaczej mówiąc regulacja poboru energii bo to moc pobrana w czasie.
Podłaczyłem płyte wg 5 wzoru czyli:

1 - L1, 2 - L2, 3 - L3, 4-5 - N i uziemienie.

Płyta działa....

Tylko nie wiem czy to normalne, że płytka co ok 30 sekund wyłącza

się na ok 10 sekund ?

Postawiłem czajnik z wodą, woda zagotowała się

tylko, że te pole grzejne co troche wyłącza się i włącza.

Płyta ma sterowanie elektroniczne, ustawiłem na moc 9.

Miesiąc temu testowałem płyte kilka razy na jednej fazie i też

zdarzało mi się, że płytka sama wyłączała się na chwilę.

Włączanie i wyłączanie się pól grzejnych jest całkowicie normalne, w ten sposób pola utrzymują "zadaną" temperaturę.

pozdrawiam

Sławek

Coś na temat płyt indukcyjnych dużo lepszych od ceramicznych, ale wymagajacych garnków z dnem magnetycznym.

http://www.bosch.pl/content/language1/html/734_2850.htm

pzdr

ale o co chodzi ? płyta indukcyjna cos koledze pomoze w sprawie podłączania ?

pomoże nie pomoże, bijecie pianę a dalej nic nie wiadomo co do podłączenia.

Może to kogoś jednak uchroni przed zakupem przeżytku, chyba że jest się sercowym z rozrusznikiem serca.

Przerywnik nie zaszkodzi na ostudzenie głów.

pzdr

pomoże nie pomoże, bijecie pianę a dalej nic nie wiadomo co do podłączenia.

Może to kogoś jednak uchroni przed zakupem przeżytku, chyba że jest się sercowym z rozrusznikiem serca.

Przerywnik nie zaszkodzi na ostudzenie głów.

pzdr

to tak jakby mowic wszystki kupujacym (duzo ich tu) piece weglowe czy wszystkopały ze przezytki kupuja bo kondensaty/ pompy ciepła etc

indukcyjna czy nie, gaz czy nie - wszystko ma swoje zalety/wady i grupe odbiorcow - over

indukcyjna czy nie, gaz czy nie - wszystko ma swoje zalety/wady i grupe odbiorcow - over

mówi się (i pisze) wszystko ma swoje zady/walety :D

mówi się (i pisze) wszystko ma swoje zady/walety :D

:D kurde a juz w pierwszym momencie wydawało mi sie ze jakas debilna lierowke walnałem - jak to mi sie zawsze zdaza ;)

A tak na marginesie podziwiam ludzi, ktorzy maja niezachwianą wiare w jedyne słuszne rozwiązania, urządzenia i takie tam ;)

A tak na marginesie podziwiam ludzi, ktorzy maja niezachwianą wiare w jedyne słuszne rozwiązania, urządzenia i takie tam ;)

Ja ich nie podziwiam - ja się ich boję, bo są nieprzewidywalni, i nie ma na nich sposobu ;)

Ja ich nie podziwiam - ja się ich boję, bo są nieprzewidywalni, i nie ma na nich sposobu ;)

Zeszliście na politykę, czy macie na myśli komfort użytkowania sprzętu AGD?? :roll:

Zeszliście na politykę, czy macie na myśli komfort użytkowania sprzętu AGD?? :roll:

Ja miałem na myśli to ze jedni lubią sandały, a inni glany ;)

mimo iz sandały są duzo starszym rozwiazaniem technicznym ;D

i co dobre dla jednego inny wyrzuci na smieci...

ale to chyba nie pomoze założycielowi watku podłączyc jego płyty ;) - chyba ze w miedzyczasie ten rzeczony elektryk/serwisant juz był ;D

Porównanie do sandałów i glanów nie jest za szczęśliwe bo jedno i drugie jest dobre tylko na inną okoliczność i okazję jak to się mówi, ale dajmy temu spokój.

Co do meritum sprawy to na miejscu gucia domagał bym się od producenta bliższych informacji na temat tego podłączenia. Dlaczego brak jest najmniejszej informacji o maksymalnej mocy znamionowej tej kuchenki.

Jeśli elektryk który przyjdzie to podłączać będzie takim samym gamoniem, który wymyślił tą tabliczkę podłączeń to współczuję.

Ja osobiście wybrałbym czwarte podkreślone podłączenie z tabelki. Dla mnie jest to, jak już zresztą wcześniej mówiłem ewidentne połączenie w trójkąt przy którym uzyskujemy największą moc (3 razy większą niż przy gwieździe).

Nie wiadomo zresztą jak to się rozkłada na wszystkie pola.

Podane przekroje z punktu widzenia elektrycznego zasilań urządzeń do 10kW (bo podobno i takie są moce kuchenek) są jakąś farsą. Jeśli doliczyć spadki napięć i przewody układane w rurach, przepustach okazać się mogą za małe.

Przykładowo dla 9kW w układzie trójfazowym mamy obciążalność kabli 13A co właściwie odpowiada na styk teoretycznie obciązalności dla półtorówki.

Nikt tak nie daje. Tak więc kończąc ten mój przydługi wywód uważam że niezbędne są dodatkowe informacje od producenta kuchenki a nie zdanie przygodnego elektryka. Działać będzie zawsze ale to" prawie" jak w reklamie robi wielką róznicę.

pzdr