sabina7310 26.02.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam! Właśnie dołączyłam do uczestników Forum. Proszę o jakieś informacje na temat wspomnianego projektu z pracowni Archeton. A może ktoś już ma za sobą trudy ( przygodę ?) budowania i ma jakieś sugestie? Będę wdzięczna. Sabina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akawik 21.04.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witamja narazie co prawda załatwiam działke ale w planach mam też malachitwstepnie oczywiscie a czy chcesz dokonac jakis zmian??ja mysle o dodatkowym oknie na dole w jadalni, połaczeniu na poddaszu łazienek, bo nie cierpie takich malenkich pomieszczen i dwóch pokoii tych małych na poddaszu w jeden większy, brakuje mi tez w tym projekcie kominkai tak myslalam sobie ze kominek mogłby byc na tej mniejszej sciance pomiedzy kuchnia a pokojem, i tam przeniosła bym kuchenke a ten komin co jest teraz na kuchenke to bym zlikwidowałaprojekt wybrałam bo ma duzo okien i własciwie z wszystkich stron i nie przeszkadza mi ze bedzie mi słonce dawac w duze okna..teraz tez mieszkanie mam całe od południa i zyje pozdr i czekam na wypowiedzi innych osob zakochanych w mlachicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lua 06.02.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Witajcie, jestem w trakcie budowy domu wg projektu MALACHIT. Wprowadziliśmy wiele zmian, aby dostosować projekt do naszych niecodziennych potrzeb. Jeśli ktoś jest zainteresowany wrzucę fotki i odpowiem na pytanka. Dom buduje się za łódzkim Teofilowem. Pierwsza łopata została wbita 1 września 2008 r., wprowadzamy się kwiecień/maj 2009 Pozdrawiam Lua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymbos 13.02.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 WitamJestem w trakcie budowy domu Malachit z pracowni Archeton, obecnie jestem na etapie stanu surowego zamkniętego. Kolejnym etapem będzie postawienie ścian działowych, zrobienie schodów i wstawienie okien, jeśli ktoś z budujących Malachit chciał by się podzielić zmianami jakie wprowadził zapraszam do dyskusji. Domek budowany jest w woj. Łódzkim w Zduńskiej Woli.Pozdrawiam http://www.malachit.zafriko.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brun3r 04.03.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 witam,ja buduje co prawda wg.przerobionego projektu Malachit-2 , ale sluze tez radą http://www.zorzazpchr.eu/af/2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 24.09.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 My zdecydowaliśmy się budować według projektu MALACHIT. Nie duży, prosty, z 6 pokojami co dla mnie ma akurat kluczowe znaczenie(duzo dzieci). Może salon trochę mały ale jeśli zsumować go z metrażem jadalni daje tyle samo powierzchni co modne teraz salony z wykuszami, a nawet jest bardziej ustawny. Ponadto dokonaliśmy zmiany. wydłużyliśmy dom o 1 metr od strony salonu i jadalni. Kuchnia niby otwarta a jednak z salonu nie będzie widać przysłowiowych "garów". W przedsionku jest miejsce na sporą szafę. Poza tym uważam że wszystkie pomieszczenia mają optymalną powierzchnię. Patrząc jeszcze na koszt budowy tego domu uważam że na plus przemawia mała ilość okien dachowych, prosty dach, wysoka ścianka kolankowa (nie trzeba jej podnosić ryzykując wyglądem zewnętrznym domu).Ze zmian jakie wprowadziłam to dodałam okno w jadalni , kominka nie będzie. Kotłownię wydłużam do przodu przez co powiększyła się do ok. 7 m2 a taka nam wystarczy. Może są osoby które mieszkają lub dopiero budują ten dom i zechciały by się podzielić minusami (plusy mogłabym jeszcze długo wymieniać) tego domku, na co zwracać uwagę podczas budowania, ewentualnie jakie koszty. Jutro idę odebrać pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sqrczak 11.04.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Witam ! Czy buduje ktoś może domy wedle tych projektów? Usilnie poszukuję prostej stodoły z poddaszem użytkowym. Chciałbym zamknąć się w ok 300 tysiącach. Oprócz kilku pozycji z Z 500 wpadły mi w oko te projekty : http://www.archeton.pl/projekt-domu-malachit2-109-443-opisogolny i http://www.archeton.pl/projekt-domu-malachit-64-441-opisogolny Bez balkonów oczywiście. Jeśli ktoś to buduje lub w tym mieszka, będę wdzięcznym za uwagi. Uwagi od teoretyków również mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bRutaL 13.04.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Hej. Widzę, że posty były pisane jakiś czas temu więc może już jesteście na ukończeniu swoich Malachitów ? Prawdopodobnie zdecydujemy się z moją przyszłą żonką na budowę właśnie wg tego projektu bo wygląda super. Niestety nie znalazłem żadnego dziennika z jego budowy więc jeżeli ktoś byłby tak uprzejmy i dał znac na priv lub na forum jak to było w trakcie budowy koszty, czas, problemy,zdjęcia itd. Domek miałby powstać w Jaworzu k. Bielska-Białej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 27.06.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 ja buduję Malachit trochę przerobiony i niestety z balkonem. Potwierdzam prosty domek w budowie na pewno niedrogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Piotrek 19.08.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Witam, mam ogromna prośbe do budujących projekt archetonu Malachit. My skrócilismy domek o 1m i zmniejszylismy kuchnie na rzec salonu całkowicei odgradzając jadalnie. większych zmian nie wprowadzaliśmy. interesuje mnie obecnie tak mniej więcej ile materiału zakupiliscie na ten projekt, np. liczbe pustaków, dachówki, ile zużylisci betonu do fundamenów? Mamy już pozwolenie i chcemy kupić na dniach materiał, kazda uwaga będzie nam bardzo pomocna. Myśleliśmy zakupić bloczki czeramiczne P+ W 25, ale każy nam radzi inaczej, także z dachóką mamy problem nie wiemy jaka była by najepsza? Prosze o szybką odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Piotrek 19.08.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 My budujemy naszek domek koło Wadowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bRutaL 19.08.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 HejMarta i Piotrek a wy prowadzicie jakiś dziennik budowy ?Na jakim etapie już jesteście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Piotrek 20.08.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 dopiero zaczynamy, wymierzyliśmy pod fundamenty i czekamy na dobrą pogodę żeby je wykopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 28.08.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 witajcieMy budujemy ten domek, mamy już SSZ i część instalacji, robią nam się tynki. Z tym ze my mamy ten dom trochę zmieniony. Wydłużyliśmy dom o 1 m i kotłownie wysunęliśmy do przodu o 1,5 metra żeby zmieścił się piec na ekogroszek z podajnikiem.my kupiliśmy 2 tyś pustaków 25 i zostało nam 1 paleta pustakówponadto kupiliśmy stal na cały dom i idealnie starczyło czyli pręt 12 - 2,167 tony i pręty 6 - 213 kgco jeszczedachówka roben czarnobrązowa podstawowej 1820 szt betonu na ławy fundamentowe wyszło nam chyba ok 12 m3 jeśli chodzi o koszty to uważam ze dom tani w budowienam wszystko robiły ekipy i wydaliśmy na SSZ 125 tyś jak dla nas jest OK poniżej link ze zdjęciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bRutaL 28.08.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 a mozna spytać gdzie budujecie wasz dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 29.08.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 budujemy w woj. opolskim w okolicach Ozimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Piotrek 30.08.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Dziękuje z informację. No zalaliśmy fundamenty w ziemi narazie i weszło 20 m3 betonu, z moich obliczeń wyszło że potrzebujemy 1800 szt. pustaków 25, dachówke podstawową w sklepie obliczyli nam robena kasztanową na 1520 szt. to myśle że porównywalnie jeśli nasze domki różnią się o 2 m. Drutu kupilismy 2 tony 12 i 0,5 tony 8., mamy nadzieje że zostanie bo budujemy też budynek gospodarczy 6,5mx6,5m:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota i Tomasz 02.09.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Witam, Dopiero co zarejestrowałam się na forum. Mamy już pozwolenie i jeszcze w tym roku chcemy wylać fundament. A na wiosnę ruszyć całą parą Interesuje mnie jakie zmiany wprowadziliście. My mamy projekt MALACHIT-2 (zdecydowaliśmy sie na niego ze wzgledu na koszty i garaż). Nie podoba mi sie dach i za bardzo nie wiem co z nim zrobić, czy podczas budowy na granicy z garażem podnieść dach o kilka centymetrów?? Zmiany jakie wprowadziliśmy to: częściowe podpiwniczenie, zmniejszyliśmy łazienkę na dole, na korzyść garderoby, kotłownie przenosimy do piwnicy, w łazience na górze daliśmy lukarnę (prawdopodobnie lukarna będzie również zachodzić o pomieszczenie obok łazienki), zaplanowaliśmy też kominek narożny ściana granicząca z klatką schodową, zamknięta kuchnia Chętnie obejrzę Wasze zdjęcia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 19.09.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Hej Dorota i Tomasza co zrobiliście z pomieszczeniem na kotłownie? jeśli pomniejszyliście łazienkę na dole to nie wiem jak się tam zmieścicie, ona i tak jest malutka. Ja mam już zaplanowany układ obydwu łazienek ale miałam problem. Byłam przerażona ze są takie małe. W tej chwili mam już kupione wszystkie "geberity" i już jestem spokojniejsza, udało sie sensownie wszystko rozplanować. pozdrawiam wszystkich budujących malachita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 21.01.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Witam, I ja buduję ten domek. Zresztą ze zmianami podobnymi do Ani i Tomka, gdyż od początku naszych budów korespondujemy... Cześć Ania . Aktualnie mam SSO, właśnie wykonałem instalację potrzebną do przyłączenia domu do sieci elektrycznej. Zamówiłem też okna PCV z Urzędowskiego - do montażu w marcu 2011. Do końca roku planuję się wprowadzić. Mam nadzieję, że się wyrobimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts