Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej,

co za spotkanie,

no to super, że robota idzie do przodu. Wyrobicie się na pewno.

My chcemy się wprowadzić na wakacje.

Od 2 dni ociepla się poddasze, a za ok 2 tygodnie będzie się montował piec i grzejniki oraz całe ustrojstwo potrzebne do podłączenia CO, tak ze będzie można grzać i wysuszyć dom po tynkach i wylewkach, bo całkiem sucho nie jest jeszcze.

A ja już obmyślam w jakich kolorach będą ściany, i kafelkujemy kotłownię.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich "Malachitowców" !

Dawno tu nie zaglądałam, choć sama założyłam wątek... Widzę, że popularność tego projektu jest całkiem spora. Zwłaszcza niedaleko mojej działki - buduję między Bielskiem a Wadowicami... Podobają mi się Wasze zmiany w projektach, a zdjęcia pokazują, że dobrze im służą. Najbardziej podoba mi się wydłużenie tej małej kotłowni ( my zdecydowaliśmy się na podpiwniczenie, drogie). U nas też parę zmian - część planowanych, a część "wyszła w praniu" ale to takie kosmetyczne poprawki. Obecnie mąż ociepla poddasze, a na wiosnę tynkowanie wewnętrzne, instalacje już są. Teraz jestem na etapie projektowania wnętrz - wirtualnie.

Pozdrawiam ciepło, mimo nawrotu zimy!

Jeszcze wstępna wizualizacja kuchni (jak chcecie to mogę przesłać linka na maila jak oglądnąć ją w 3D, czyli można sobie pochodzić po niej).

Mebelki to akurat Bogfran, ale to co widać kosztuje w sumie 8500zł - będę robił coś w podobnym ustawieniu, ale na zamówienie. Wyjdzie sporo taniej.

Pomiędzy kuchnią i jadalnią nie będzie półek tylko blat, na końcu rura z nierdzewki+kosz na owoce na niej. Wszystkie meble będą miały cokół na górze (taki daszek) który będzie szedł też nad tym blatem. W ten daszek daje się LEDy (niegdyś halogeny).

Acha - zlew koniecznie w narożniku.

http://img705.imageshack.us/img705/3730/15908258.jpg

http://img821.imageshack.us/img821/1049/60243691.jpg

http://img546.imageshack.us/img546/7472/21472380.jpg

Acha - jak kogoś interesuje projekt wentylacji mechanicznej to mogę się podzielić (też robiony osobiście), w połowie już wykonany.

Edytowane przez swistak81

no to dałeś czadu!

ładnie to wygląda, szczególnie projekt kuchni. Ja mam juz kupione meble do kuchni i układ tych mebli jest prawie taki sam jak w twoim projekcie.

Moja kuchnia jest ciut dłuższa, ma 3 metry. za meble do kuchni z blatami zapłaciłam 5 tysięcy.

Wklej jeszcze zdjęcia poddasza, jestem ciekawa jak wygląda betonowy strop poddasza wewnątrz.

Fotki z wnętrz muszę zrobić - zamieszczę w takim razie może w weekend.

A poniżej projekt łazienki na dole:

http://img517.imageshack.us/img517/7601/bbbhc.jpg

Projekt łazienki i suszarni na górze (wkradł mi się jakiś prostokąt obok wanny - nie zwracać uwagi):

http://img42.imageshack.us/img42/8364/aaajxu.jpg

• 2 weeks później...

Witam.

Ja również jestem zdecydowany na Malachit.

W projekcie chcę zmienić:

- powiększenie kotłowni - inspiracja innych malachitowców

- dodatkowe okno przy jadalni od frontu - bo lubię widzieć co jem :)

- u góry, z najmniejszego pokoju chcę zrobić łazienkę - wsadze dżakuzi, a z obecnej dodatkową garderobę/suszarnię, kibelek zostawiam bo dodatkowy zawsze może się przydać

Czy ktoś może mi podpowiedzieć ile może kosztować zmiana w projekcie odnośnie kotłowni ?

To zmiana konstrukcyjna, pozostałe zmiany raczej będą robione w trakcie budowy.

co do powiększenia kotłowni to musicie zwrócić uwagę na taki fakt, ze trzeba podnieść ścianę kolankową o 1 pustak, i wieniec powinien mieć ok 20 cm wysokości, zeby więżba dachowa dopasowała się do powiększonej kotłowni. My ledwo się zmieściliśmy, datego przestrzegam. My mamy takiego kierownika budowy ze w adaptacji narysował w rzucie fundamentów i parteru powiększenie kotowni i na tym koniec a dalej juz powiedział że wykonawcy napewno sobie poradzą.

szczęście że jakoś wyszło ale ledwo ledwo.

teraz z doświadczenia wiem że kierownik budowy to poważna sprawa i naprawde nie bierzcie byle kogo bo taniej, bo potem to się mści.

Ja wybrałam mojego kierownika bo blisko mieszka i jest niedrogi, teraz wiem ze to był błąd. Ale damy radę, juz na szczęście większośc za nami, ale nerwy były.

Świtak81 lepiej Wam to wytumaczy - w końcu to jego pomysł

a co dodatkowego okna w jadalni, to jak dla mnie super, bo uwiebiam jasne pomieszczenia, ale jeśli ogądałeś nasz domek to wiedz że jest on wydużony o 1 metr.

Ścianka kolankowa musi mieć minimum 145cm licząc od stropu wraz z wieńcem i murłatą.

Ja mam 134cm (siporkiem) +16cm wieńca (czyli sumarycznie 150cm), który jest od razu betonową murłatą i płatewka nad kotłownią i wejściem jest uniesiona na jakieś 6-7cm nad stropem.

W środku ścianka ma 134cm wysokości -16cm podłogi-1cm tynku wyjdzie na gotowo 117cm.

Początkowo płatewka została podparta na prętach gwintowanych (i wypoziomowana). Potem podlałem pod nią beton.

NIE DA SIĘ WYMIERZYĆ TEJ WARTOŚCI.

Dlaczego? - ponieważ wystarczy że dekarze zrobią wam dach o kącie nachylenia 39,5st - a już nad kotłownią trzeba będzie dodać pod płatewkę 2cm. Wyjdzie im 39st? Zmiana o 4cm...

Tę zmianę architekt wprowadził bez dodatkowych opłat. I tak mu się płaci za adaptację...

Polecam wykonanie drugiego stropu żelbetowego! Naprawdę jest to nieporównywalna wygoda, jest później kompletnie bezproblemowy! (tutaj wystarczy wpis w dzienniku o zmianie).

Koszt wykonania jest podobny.

Minimum 145 cm?

No u mnie napewno nie ma tyle wysokości. 4 pustaki i wieniec prawie 20 cm to jest ok 130 cm maksimum i więźba się zmieściła. Ale być może masz wysuniętą kotłownię o kilka centymetrów bardziej niż ja a to przecież ma zasadnicze znaczenie.

Ten strop betonowy na poddaszu niezła sprawa, ja sie pytam moich wykonawców o to to nie wiedzą jak to sie robi, u nas nikt tak nie buduje. Ae czy koszt wykonania podobny to raczej bym się kłuciła. Ae soidniejsze jest, to fakt.

Nie obawiasz się że więżba nie będzie odpowiednio wentylowana w tym steropianie?

Nie, nie. Widziałem waszą więźbę. U was krokwie już wchodzą w strop/wieniec. Przecież podkuwaliście :).

I wasza płatewka trzymająca zadaszenie jest "bliżej" domu niż moja. Stąd jakoś się zmieściliście :).

Popatrzcie poniżej. Po lewej moje wykonanie, po prawej mniej więcej wasze wykonanie.

http://img576.imageshack.us/img576/8877/abcau.jpg

Jak widać - regionalnie są różnice. Jak wspominałem - u nas większość już tak robi.

A jak to się robi? Jak najnormalniejszy strop. Szalunki, zbrojenie (kierbud podpowie) i zalać. Tylko przy wylewaniu trochę kłopotliwe niestety (gęsty beton) - i właśnie zalewanie skosów (równanie ich dokładniej) uważam za najgorszą pracę jaką wykonałem podczas budowy swojego domku - dotychczas...

Co do wentylowania więźby - nie ma najmniejszego problemu. Jest na to przestrzeń.

• 2 weeks później...

no tak, podkuwaliśmy dlatego ze nasz wieniec nie miał 20 cm, tylko ok 15 i o te 5 cm podkuwaliśmy.

co do Twoich projektów łazienek, to dolną łazienkę mam zaprojektowaną podobnie z tym że umywalkę mam wyprowadzoną na przeciwległej ścianie.

a my już pod koniec tygodnia będziemy mieli zrobione gładzie na poddaszu a to oznacza ze można wybierać kolory i pomału przymierzać się do malowania.

• 3 weeks później...

witam wszystkich,

a gdyby budować ten domek bez większych zmian - co sądzicie o tym? Czy wydłużanie kotłowni to nie jest zbyt duża ingerencja w projekt, i tym samym zwiększenie kosztów u architekta? Czy gdyby jej nie wydłużać to zmieści się tam ekogroszek + piec gazowy?

dzięki za podpowiedź

witaj minki

Nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz dać piec gazowy i na ekogroszek? w każdym razie ja w swoim domku palę już w piecu z podajnikiem i uważam ze gdybym nie miała powiększonej kotłowni to byłoby nie ciekawie. do pieca trzeba mieć dostęp z każdej strony, żeby go wyczyścić i wybrać popiół tez trzeba mieć troszkę miejsca od przodu. Widziałam takie piece z bocznymi drzwiczkami do załadunku paliwa, ewentualnie taki by się zmieścił,

Myślę ze piec gazowy nie możne być w jednym pomieszczeniu z piecem na węgiel, i wiem ze żeby opalać węglem kotłownia musi mieć min. 6 m2.

U mnie w kotłowni musi się zmieścić jeszcze bojler 300 litrów do ogrzania wody użytkowej, no i przynajmniej kilka worków węgla żeby nie biegać z nim przed każdym załadunkiem.

Oryginalna kotłownia jest absolutnie za mała, aby tam pakować kocioł na paliwo stałe. Po prostu będzie to potem męczarnia.

Na kociołek gazowy w zupełności to pomieszczenie wystarcza.

Normy akurat nic nie mówią o min. powierzchni, aczkolwiek obiło mi się o uszy, że jest wymagana chyba kubatura 9m3, którą to oryginalna kotłownia spełnia...

Ale...z tym powiększeniem nie ma większego kłopotu. Ani papierkowo, ani wykonawczo. Zresztą jak widzisz i ja i Ania mamy to już wykonane więc każdy następny ma już z górki :).

BTW: Właśnie kończę elektrykę i pozostałe instalacje.

W poniedziałek (28.03.2011) montują mi okna i rolety.

W poniedziałek (04.04.2011) zaczynają mi tynkować.

witaj minki

Nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz dać piec gazowy i na ekogroszek? w każdym razie ja w swoim domku palę już w piecu z podajnikiem i uważam ze gdybym nie miała powiększonej kotłowni to byłoby nie ciekawie. do pieca trzeba mieć dostęp z każdej strony, żeby go wyczyścić i wybrać popiół tez trzeba mieć troszkę miejsca od przodu. Widziałam takie piece z bocznymi drzwiczkami do załadunku paliwa, ewentualnie taki by się zmieścił,

Myślę ze piec gazowy nie możne być w jednym pomieszczeniu z piecem na węgiel, i wiem ze żeby opalać węglem kotłownia musi mieć min. 6 m2.

U mnie w kotłowni musi się zmieścić jeszcze bojler 300 litrów do ogrzania wody użytkowej, no i przynajmniej kilka worków węgla żeby nie biegać z nim przed każdym załadunkiem.

cześć!

faktycznie zastanawiamy się nad dwiema instalacjami (ekogroszek plus gaz). Już piszę, dlaczego. Najpierw chcemy grzać gazem. Gdyby okazało się to zbyt drogie (cena gazu poszła w górę), to wtedy mamy drugie wyjście - zakup pieca na ekogroszek. pomysł powiększenia kotłowni, tak jak to zrobiliście bardzo nam się podoba. W zasadzie, gdyby to zrobić to projekt w 100 proc. spełnia nasze oczekiwania, bo chcemy budować etapami.

Czy możecie podesłać mi rzut parteru po przeróbce? [email protected]

z góry dzięki!

Łukasz i Ola

Edytowane przez minki

postaram sie przesłać Ci na mejla rzut parteru po zmianie.

Co do salonu to nam sie wydawał mały dlatego wydłużyliśmy dom o metr, salon bedzie miał ok 24 m2 to jest juz troche więcej, no i jadalnia się powiększyła o 3 metry.

Ale widziałam Malachita orginalnie zbudowanego z projektu, i salon wyglądał przytulnie, najlepiej wtedy wstawic do niego narożnik i bedzie ok.

przynajmniej ja mam takie wrazenie.

Nas w rodzinie jest dużo więc powiększenie było niezbędne, ale dla mniejszej rodzinki bedzie ok.

• 5 months później...
Witam, oj...dawno tu nie zagladałam. Nasza budowa trochę się opóźniła...ale nareszcie zaczeło się- chyba rok po mojej ostatniej wiadomości. Mamy trochę zmian m.in. zrobilismy częściowe podpiwniczenie. Domyślam się, że większość z Was już wybudowała- czy mogłabym prosić o jakieś zdjęcia??? podaję mój mail: [email protected] Jeśli już się wprowadziliście , to napiszcie jak się mieszka???? Pozdrawiam ciepło i dziękuję:) Edytowane przez Dorota i Tomasz