Ania i Tomasz 21.01.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 hej, co za spotkanie,no to super, że robota idzie do przodu. Wyrobicie się na pewno.My chcemy się wprowadzić na wakacje. Od 2 dni ociepla się poddasze, a za ok 2 tygodnie będzie się montował piec i grzejniki oraz całe ustrojstwo potrzebne do podłączenia CO, tak ze będzie można grzać i wysuszyć dom po tynkach i wylewkach, bo całkiem sucho nie jest jeszcze. A ja już obmyślam w jakich kolorach będą ściany, i kafelkujemy kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabina7310 25.01.2011 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Witam wszystkich "Malachitowców" ! Dawno tu nie zaglądałam, choć sama założyłam wątek... Widzę, że popularność tego projektu jest całkiem spora. Zwłaszcza niedaleko mojej działki - buduję między Bielskiem a Wadowicami... Podobają mi się Wasze zmiany w projektach, a zdjęcia pokazują, że dobrze im służą. Najbardziej podoba mi się wydłużenie tej małej kotłowni ( my zdecydowaliśmy się na podpiwniczenie, drogie). U nas też parę zmian - część planowanych, a część "wyszła w praniu" ale to takie kosmetyczne poprawki. Obecnie mąż ociepla poddasze, a na wiosnę tynkowanie wewnętrzne, instalacje już są. Teraz jestem na etapie projektowania wnętrz - wirtualnie. Pozdrawiam ciepło, mimo nawrotu zimy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 25.01.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 a może wstawilibyście jakieś zdjęcia?miło było by pooglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 27.01.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 To może ja zacznę...Na razie SSO:http://img214.imageshack.us/img214/4449/maep1040843.jpg http://img577.imageshack.us/img577/8286/maep1040840.jpg http://img602.imageshack.us/img602/7647/maep1040842.jpg Wizualizacja domku w 3D (zrobione osobiście w Archicad)http://img715.imageshack.us/img715/6817/mal1a.jpg Schodki w zaniżonej kotłowni:http://img210.imageshack.us/img210/6341/maep1040841.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 27.01.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Jeszcze wstępna wizualizacja kuchni (jak chcecie to mogę przesłać linka na maila jak oglądnąć ją w 3D, czyli można sobie pochodzić po niej).Mebelki to akurat Bogfran, ale to co widać kosztuje w sumie 8500zł - będę robił coś w podobnym ustawieniu, ale na zamówienie. Wyjdzie sporo taniej.Pomiędzy kuchnią i jadalnią nie będzie półek tylko blat, na końcu rura z nierdzewki+kosz na owoce na niej. Wszystkie meble będą miały cokół na górze (taki daszek) który będzie szedł też nad tym blatem. W ten daszek daje się LEDy (niegdyś halogeny).Acha - zlew koniecznie w narożniku. http://img705.imageshack.us/img705/3730/15908258.jpg http://img821.imageshack.us/img821/1049/60243691.jpg http://img546.imageshack.us/img546/7472/21472380.jpg Acha - jak kogoś interesuje projekt wentylacji mechanicznej to mogę się podzielić (też robiony osobiście), w połowie już wykonany. Edytowane 27 Stycznia 2011 przez swistak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 27.01.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 no to dałeś czadu!ładnie to wygląda, szczególnie projekt kuchni. Ja mam juz kupione meble do kuchni i układ tych mebli jest prawie taki sam jak w twoim projekcie.Moja kuchnia jest ciut dłuższa, ma 3 metry. za meble do kuchni z blatami zapłaciłam 5 tysięcy. Wklej jeszcze zdjęcia poddasza, jestem ciekawa jak wygląda betonowy strop poddasza wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 27.01.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Fotki z wnętrz muszę zrobić - zamieszczę w takim razie może w weekend. A poniżej projekt łazienki na dole:http://img517.imageshack.us/img517/7601/bbbhc.jpg Projekt łazienki i suszarni na górze (wkradł mi się jakiś prostokąt obok wanny - nie zwracać uwagi):http://img42.imageshack.us/img42/8364/aaajxu.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Patryk 08.02.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Witam. Ja również jestem zdecydowany na Malachit. W projekcie chcę zmienić: - powiększenie kotłowni - inspiracja innych malachitowców - dodatkowe okno przy jadalni od frontu - bo lubię widzieć co jem - u góry, z najmniejszego pokoju chcę zrobić łazienkę - wsadze dżakuzi, a z obecnej dodatkową garderobę/suszarnię, kibelek zostawiam bo dodatkowy zawsze może się przydać Czy ktoś może mi podpowiedzieć ile może kosztować zmiana w projekcie odnośnie kotłowni ? To zmiana konstrukcyjna, pozostałe zmiany raczej będą robione w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 08.02.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 co do powiększenia kotłowni to musicie zwrócić uwagę na taki fakt, ze trzeba podnieść ścianę kolankową o 1 pustak, i wieniec powinien mieć ok 20 cm wysokości, zeby więżba dachowa dopasowała się do powiększonej kotłowni. My ledwo się zmieściliśmy, datego przestrzegam. My mamy takiego kierownika budowy ze w adaptacji narysował w rzucie fundamentów i parteru powiększenie kotowni i na tym koniec a dalej juz powiedział że wykonawcy napewno sobie poradzą.szczęście że jakoś wyszło ale ledwo ledwo. teraz z doświadczenia wiem że kierownik budowy to poważna sprawa i naprawde nie bierzcie byle kogo bo taniej, bo potem to się mści.Ja wybrałam mojego kierownika bo blisko mieszka i jest niedrogi, teraz wiem ze to był błąd. Ale damy radę, juz na szczęście większośc za nami, ale nerwy były. Świtak81 lepiej Wam to wytumaczy - w końcu to jego pomysł a co dodatkowego okna w jadalni, to jak dla mnie super, bo uwiebiam jasne pomieszczenia, ale jeśli ogądałeś nasz domek to wiedz że jest on wydużony o 1 metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 11.02.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 (edytowane) Ścianka kolankowa musi mieć minimum 145cm licząc od stropu wraz z wieńcem i murłatą. Ja mam 134cm (siporkiem) +16cm wieńca (czyli sumarycznie 150cm), który jest od razu betonową murłatą i płatewka nad kotłownią i wejściem jest uniesiona na jakieś 6-7cm nad stropem. W środku ścianka ma 134cm wysokości -16cm podłogi-1cm tynku wyjdzie na gotowo 117cm.Początkowo płatewka została podparta na prętach gwintowanych (i wypoziomowana). Potem podlałem pod nią beton.NIE DA SIĘ WYMIERZYĆ TEJ WARTOŚCI.Dlaczego? - ponieważ wystarczy że dekarze zrobią wam dach o kącie nachylenia 39,5st - a już nad kotłownią trzeba będzie dodać pod płatewkę 2cm. Wyjdzie im 39st? Zmiana o 4cm... Tę zmianę architekt wprowadził bez dodatkowych opłat. I tak mu się płaci za adaptację...Polecam wykonanie drugiego stropu żelbetowego! Naprawdę jest to nieporównywalna wygoda, jest później kompletnie bezproblemowy! (tutaj wystarczy wpis w dzienniku o zmianie).Koszt wykonania jest podobny. Edytowane 11 Lutego 2011 przez swistak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 12.02.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Minimum 145 cm?No u mnie napewno nie ma tyle wysokości. 4 pustaki i wieniec prawie 20 cm to jest ok 130 cm maksimum i więźba się zmieściła. Ale być może masz wysuniętą kotłownię o kilka centymetrów bardziej niż ja a to przecież ma zasadnicze znaczenie. Ten strop betonowy na poddaszu niezła sprawa, ja sie pytam moich wykonawców o to to nie wiedzą jak to sie robi, u nas nikt tak nie buduje. Ae czy koszt wykonania podobny to raczej bym się kłuciła. Ae soidniejsze jest, to fakt.Nie obawiasz się że więżba nie będzie odpowiednio wentylowana w tym steropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 16.02.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) Nie, nie. Widziałem waszą więźbę. U was krokwie już wchodzą w strop/wieniec. Przecież podkuwaliście . I wasza płatewka trzymająca zadaszenie jest "bliżej" domu niż moja. Stąd jakoś się zmieściliście . Popatrzcie poniżej. Po lewej moje wykonanie, po prawej mniej więcej wasze wykonanie. http://img576.imageshack.us/img576/8877/abcau.jpg Jak widać - regionalnie są różnice. Jak wspominałem - u nas większość już tak robi. A jak to się robi? Jak najnormalniejszy strop. Szalunki, zbrojenie (kierbud podpowie) i zalać. Tylko przy wylewaniu trochę kłopotliwe niestety (gęsty beton) - i właśnie zalewanie skosów (równanie ich dokładniej) uważam za najgorszą pracę jaką wykonałem podczas budowy swojego domku - dotychczas... Co do wentylowania więźby - nie ma najmniejszego problemu. Jest na to przestrzeń. Edytowane 16 Lutego 2011 przez swistak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 27.02.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 no tak, podkuwaliśmy dlatego ze nasz wieniec nie miał 20 cm, tylko ok 15 i o te 5 cm podkuwaliśmy. co do Twoich projektów łazienek, to dolną łazienkę mam zaprojektowaną podobnie z tym że umywalkę mam wyprowadzoną na przeciwległej ścianie. a my już pod koniec tygodnia będziemy mieli zrobione gładzie na poddaszu a to oznacza ze można wybierać kolory i pomału przymierzać się do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 19.03.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 witam wszystkich, a gdyby budować ten domek bez większych zmian - co sądzicie o tym? Czy wydłużanie kotłowni to nie jest zbyt duża ingerencja w projekt, i tym samym zwiększenie kosztów u architekta? Czy gdyby jej nie wydłużać to zmieści się tam ekogroszek + piec gazowy? dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 23.03.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 witaj minkiNie bardzo rozumiem dlaczego chcesz dać piec gazowy i na ekogroszek? w każdym razie ja w swoim domku palę już w piecu z podajnikiem i uważam ze gdybym nie miała powiększonej kotłowni to byłoby nie ciekawie. do pieca trzeba mieć dostęp z każdej strony, żeby go wyczyścić i wybrać popiół tez trzeba mieć troszkę miejsca od przodu. Widziałam takie piece z bocznymi drzwiczkami do załadunku paliwa, ewentualnie taki by się zmieścił, Myślę ze piec gazowy nie możne być w jednym pomieszczeniu z piecem na węgiel, i wiem ze żeby opalać węglem kotłownia musi mieć min. 6 m2. U mnie w kotłowni musi się zmieścić jeszcze bojler 300 litrów do ogrzania wody użytkowej, no i przynajmniej kilka worków węgla żeby nie biegać z nim przed każdym załadunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 23.03.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Oryginalna kotłownia jest absolutnie za mała, aby tam pakować kocioł na paliwo stałe. Po prostu będzie to potem męczarnia. Na kociołek gazowy w zupełności to pomieszczenie wystarcza. Normy akurat nic nie mówią o min. powierzchni, aczkolwiek obiło mi się o uszy, że jest wymagana chyba kubatura 9m3, którą to oryginalna kotłownia spełnia... Ale...z tym powiększeniem nie ma większego kłopotu. Ani papierkowo, ani wykonawczo. Zresztą jak widzisz i ja i Ania mamy to już wykonane więc każdy następny ma już z górki . BTW: Właśnie kończę elektrykę i pozostałe instalacje. W poniedziałek (28.03.2011) montują mi okna i rolety. W poniedziałek (04.04.2011) zaczynają mi tynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 28.03.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) witaj minki Nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz dać piec gazowy i na ekogroszek? w każdym razie ja w swoim domku palę już w piecu z podajnikiem i uważam ze gdybym nie miała powiększonej kotłowni to byłoby nie ciekawie. do pieca trzeba mieć dostęp z każdej strony, żeby go wyczyścić i wybrać popiół tez trzeba mieć troszkę miejsca od przodu. Widziałam takie piece z bocznymi drzwiczkami do załadunku paliwa, ewentualnie taki by się zmieścił, Myślę ze piec gazowy nie możne być w jednym pomieszczeniu z piecem na węgiel, i wiem ze żeby opalać węglem kotłownia musi mieć min. 6 m2. U mnie w kotłowni musi się zmieścić jeszcze bojler 300 litrów do ogrzania wody użytkowej, no i przynajmniej kilka worków węgla żeby nie biegać z nim przed każdym załadunkiem. cześć! faktycznie zastanawiamy się nad dwiema instalacjami (ekogroszek plus gaz). Już piszę, dlaczego. Najpierw chcemy grzać gazem. Gdyby okazało się to zbyt drogie (cena gazu poszła w górę), to wtedy mamy drugie wyjście - zakup pieca na ekogroszek. pomysł powiększenia kotłowni, tak jak to zrobiliście bardzo nam się podoba. W zasadzie, gdyby to zrobić to projekt w 100 proc. spełnia nasze oczekiwania, bo chcemy budować etapami. Czy możecie podesłać mi rzut parteru po przeróbce? [email protected] z góry dzięki! Łukasz i Ola Edytowane 28 Marca 2011 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 28.03.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 tylko pozazdrościć, też chciałbym montować już rolety mamy jeszcze jedną wątpliwość co do malachitu, może też ją wcześniej mieliście - czy salon nie będzie troszkę za mały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 28.03.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 postaram sie przesłać Ci na mejla rzut parteru po zmianie. Co do salonu to nam sie wydawał mały dlatego wydłużyliśmy dom o metr, salon bedzie miał ok 24 m2 to jest juz troche więcej, no i jadalnia się powiększyła o 3 metry.Ale widziałam Malachita orginalnie zbudowanego z projektu, i salon wyglądał przytulnie, najlepiej wtedy wstawic do niego narożnik i bedzie ok.przynajmniej ja mam takie wrazenie.Nas w rodzinie jest dużo więc powiększenie było niezbędne, ale dla mniejszej rodzinki bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota i Tomasz 12.09.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Witam, oj...dawno tu nie zagladałam. Nasza budowa trochę się opóźniła...ale nareszcie zaczeło się- chyba rok po mojej ostatniej wiadomości. Mamy trochę zmian m.in. zrobilismy częściowe podpiwniczenie. Domyślam się, że większość z Was już wybudowała- czy mogłabym prosić o jakieś zdjęcia??? podaję mój mail: [email protected] Jeśli już się wprowadziliście , to napiszcie jak się mieszka???? Pozdrawiam ciepło i dziękuję Edytowane 12 Września 2011 przez Dorota i Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts