Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PGNiG żart czy horror?

Recommended Posts

Witam

Przeglądałem forum i nie widzę reakzji na wniosek PGNiG złożony do URE. Z tego co widziałem w wiadomościach na któryś tam kanale PGNiG-e zawanioskowało o 30% podwyżki. Toż to przecież wywoła tajfun na rynku odbiorców indywidualnych. Piece gazowe spadną pod względem opłacalności na ostatnie miejsce. Państwo czyli URE zachowa się tak podle jak w przypadku piecy na olej opałowy - akcyza.

I to ma być działanie probudowlane ze strony RP

Napiszcie forumowicze coś bo nie wiem czy tylko ja jestem tak "narwany"?

Gdzieś już to było, musisz dobrze poszukać, a fakt faktem że wyszukiwarka forumowa jest jakaś do d.u.py i nie zawsze pokazuje to co nas interesuje.

Poza tym to jest działanie proekologiczne a nie probudowlane ;). Tylko Pompy ciepła wchodza w grę.

Witam

Przeglądałem forum i nie widzę reakzji na wniosek PGNiG złożony do URE. Z tego co widziałem w wiadomościach na któryś tam kanale PGNiG-e zawanioskowało o 30% podwyżki. Toż to przecież wywoła tajfun na rynku odbiorców indywidualnych. Piece gazowe spadną pod względem opłacalności na ostatnie miejsce. Państwo czyli URE zachowa się tak podle jak w przypadku piecy na olej opałowy - akcyza.

I to ma być działanie probudowlane ze strony RP

Napiszcie forumowicze coś bo nie wiem czy tylko ja jestem tak "narwany"?

Myślę, że taka panika nie jest potrzebna.

Wniosek to jeszcze nie wyrażenie zgody na taką podwyżkę. Wg mnie jest bardzo mało realna. Opłacalność na pewno nie spadnie na ostatnie miejsce jeśli wogóle zmieni miejsce.

Nie słyszałem o deklaracjach probudowlanych rządu (o prorodzinnych tak).

Na zapas bym się nie martwił.

Medialny i społeczny efekt nie będzie wielki nawet przy podwyżsce 30-40%.

Dla przeciętnego gazobiorcy kuchenkowego cena wzrośnie o parę złotych, więc nie będzie lamentu.

Ogrzewających całe budynki nie jest dużo, a dodatkowo są to osoby raczej majętne, których stać na budowę dom, więc nikt za nimi nie będzie płakał.

Tak więc, te podwyżki są jak najbardziej realne.

PS: Chyba wrócę do krytykowanego pomysłu wstawienia kominka z płaszczem.

...Ogrzewających całe budynki nie jest dużo, a dodatkowo są to osoby raczej majętne, których stać na budowę dom, więc nikt za nimi nie będzie płakał....

Masz dane statystyczne? Bo ja nie, ale nie wydaje mi się... :-?

Nie szukałem takowych, ale "gołym okiem" widać, że użytkowników kuchenek w blokach jest więcej niż ogrzewanych gazem domów.

Nie szukałem takowych, ale "gołym okiem" widać, że użytkowników kuchenek w blokach jest więcej niż ogrzewanych gazem domów.

Ino że cała masa sieci cieplnych bazuje na kotłach gazowych - a to sie przełoży na gospodarstwa domowe ... + firmy etc - wiec nawet chlibek pojdzie w góre... - ale katastroficzna wizja

Ino że cała masa sieci cieplnych bazuje na kotłach gazowych - a to sie przełoży na gospodarstwa domowe ... + firmy etc - wiec nawet chlibek pojdzie w góre... - ale katastroficzna wizja

Na pewno nie cała masa tylko niewielki odsetek, więc nie ma problemu i ewentualne podwyżki zostaną niezauważone, zrekompensowane, rozmyte, itp.

Spoko, władza sie wyżywi.

Medialny i społeczny efekt nie będzie wielki nawet przy podwyżsce 30-40%.

Dla przeciętnego gazobiorcy kuchenkowego cena wzrośnie o parę złotych, więc nie będzie lamentu.

Ogrzewających całe budynki nie jest dużo, a dodatkowo są to osoby raczej majętne, których stać na budowę dom, więc nikt za nimi nie będzie płakał.

Tak więc, te podwyżki są jak najbardziej realne.

PS: Chyba wrócę do krytykowanego pomysłu wstawienia kominka z płaszczem.

A następnie zdrożeje drewno o 60%.

:D

pozdrawiam

Można przewidywać, że zostanie podniesiona tylko cena paliwa gazowego, bez przesyłu, więc realnie przy podwyżce 30% paliwa, odczujemy to jako 15 - 17% podwyżkę sumaryczną. Sądzę, że będzie to w "normie" podwyżek węgla i prądu.

A tak nawiasem mówiąc trzeba chyba bardziej życzliwie i z perspektywą patrzeć na paliwa stałe. Ja oczywiście preferuję brykiet drzewny.

Pozdrawiam

Wniosek to jeszcze nie wyrażenie zgody na taką podwyżkę.

I to jest akurat prawda. Kilka dni temu w Gazecie Prawnej był artykuł na ten temat. Był tam także wykres podwyżek cen gazu w ciągu kilku ostatnich lat -za każdym razem PGNiG wnioskowało o 20-35% podwyżki -a uzyskiwało zgodę na max 15%. Bodajże w styczniu 2001r wnioskowali o 40% :o -a dostali zgodę na 10%...

Powiem ci, że marna to pociecha. Trzeba się przygotować na znaczące podwyżki i tyle. Wpływ na to będzie mieć drożejąca ropa i różne kosztochłonne inwestycje Gazpromu. Paliwa stałe też niestety będą drożeć, bo postarają się o to górnicy, a co za tym idzie będzie drożał prąd. Do tego ten cyrk z emisją CO2. Każdy powód jest dobry do podniesienia cen. Najbardziej rozbawił mnie argument PGNiG, że jednym z elementów wływających na podwyżkę cen gazu jest niestabilność walut. Jeżeli ktokolwiek śledzi te sprawy, to wie, że obecnie powinien być to raczej powód do obniżek, a nie na odwrót. Ale cóż, ładnie brzmi, a jak się jest monopolistą, to ma się przekonanie, że konsument wszystko łyknie.

Jedyna rada, to budować energooszczędne domy.

Jedyna rada, to budować energooszczędne domy.

Podpisuje sie czym moge ...

Kiedys szukano tanich zrodel energii, podczas gdy ostatnie tendencje ida w kierunku "nie ma roznicy czym ogrzewasz, jak masz dom dobrze ocieplony, roznica nie w cenie bedzie znaczaca". Ja prawde mowiac wole zaplacic raz producentom materialow ociepleniowych, niz placic co miesiac dostawcom (w moim przypadku) gazu (bezposrednio monopolisci, posrednio Rosja ....), zwlaszcza ze jego cena bedzie tylko rosla, bo zapotrzebowanie jak i cena ropy majaca duzy wplyw rosnie, zasobow coraz mniej, a eksploatacja tych ktore zostaly jest coraz drozsza...

Dziwi mnie rowniez to, ze wszyscy (jesli juz to) kalkuluja oplacalnosc stosowania technologii energooszczednych i zwrotu z inwestycji uwzgledniajac jedynie _aktualne_ ceny, zwlaszcza ze w momencie takich kalkulacji wiadmo juz, ze nosnik energii jest sprzedawany ponizej kosztow i podwyzka jest jedynie kwestia zatwierdzenia nowego cennika...

Wybiegajac w przyszlosc i patrzac na to wszystko co sie dzieje, za 20 lat domy pasywne juz nie beda na topie, bo beda zbyt nieekonomiczne ..... Prawdopodobnie dozyjemy czasow, w ktorych dom ktory wiecej pobiera energii rocznie niz oddaje do instalacji zewnetrznych bedzie obiektem muzelanym :roll:

Nie popadajac w skrajnosci, warto to przemyslec w dluzszej perspektywie niz 5 czy 10 lat, bo przeciez nie na tyle stawia sie wlasny, wymazony dom i zaciaga sie wieloletnie kredyty.

Nasi górnicy zażądali podwyżek i je dostali.

Po węgiel sięgamy coraz głębiej, w coraz bardziej "zametanowane" pokłady więc koszt wydobycia stale rośnie.

Pokłady, obojętnie - głębokie czy płytkie, łatwe czy trudne, kończą się....

Rosjanie MUSZĄ sobie sfinansować budowę tych rurek omijających nasz kraj!

To MY im musimy za nie zapłacić!

Wiatru za dużo nie mamy.

Ropy też nie.

Pływy na Bałtyku są tak mizerne, że elektrownia pływowa nie wyjdzie.

"Atomówkę" storpedowały debile i ciemnogród (którego w tym kraju nie brak) więc też jej nie ma.

Złóż Legnickich węgla brunatnego szybko eksploatować się nie będzie, bo i głęboko i stoi na nich kilka "forumowych" domków więc z będą one bronione jak sama Częstochowa! Gubin niech sobie zaorają a nie Legnicę!

Swoją drogą - ciekawe dlaczego akurat takie argumenty padają...

Faktycznie! Zostaje budowanie domów ogrzewanych jedną małą świeczką!

Energia będzie drożała. Będą wahania opłacalności jednego nośnika względem drugiego, jak zawsze, ale generalne trendy pozostaną.

Adam M.