Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W którym zakądku polski się wybudować?

Recommended Posts

urodziłem sie i wychowałem w krotoszynie (woj wielkopolskie)- 30ooo mieszkanców, obecnie jestem na emigracji i zamierzam wrócić do kraju za jakieś 3lata z dziweczyna która tu poznałem ona jest z dębicy (woj podkarpackie) myslimy na kupinie dziłki za wczsu ponieważ ceny cały czas do góry:/

I tak się zastanawiamy gdzie? Jakieś miasto z przyszłością:) obecne ceny np krakowa wrocławia ceny dołują:/ wmiare przyzwoite ceny rzeszowa, kalisza, łodzi lecz to sa moje wyszkukane mista.

Jakie wy okolice miasta byście polecili zeby się osiedlić na resztę życia i mieć wmiare pod ręką prace, kino, teatr, szkoły do dzieci i całą reszte?

Nie piszesz jaką pracę w jakiej branży i za ile

Kino to mniejszy problem aniżeli teatr - kino się znajdzie w mniejszych miastach.

Z samą szkołą, to żaden problem, bo każda większa wioska i miasteczko mają jakąś szkołę. No chyba że chcesz jakąś renomowaną.

I co to znaczy "pod ręką"? 10 20 30 50 km?

Okolice Bielska-Białej lub samo miasto. Ceny jeszcze są do przyjęcia :wink: , a przede wszystkim są zróżnicowane w zależności od dzielnicy itp. Coś można znaleźć... jeszcze... :lol: Góry blisko, praca na Śląsku lub w B-B w zasięgu jazdy autem. Ekspresowa droga do Cieszyna, dwupasmówka do Katowic. Miasto ładne, infrastruktura ok.

Każde miejsce jest dobre pod warunkiem ,że będzie sie wam podobało .Widok z okien , dobra komunikacja , infrastruktura lub spokój na odludziu , życzliwi ludzie , dostęp do miejsca pracy - do wyboru i koloru - w zalezności jakie kryteria są najważniejsze zdnajdziesz swoje miejsce w kazdym zakatku kraju

urodziłem sie i wychowałem w krotoszynie (woj wielkopolskie)- 30ooo mieszkanców, obecnie jestem na emigracji i zamierzam wrócić do kraju za jakieś 3lata z dziweczyna która tu poznałem ona jest z dębicy (woj podkarpackie) myslimy na kupinie dziłki za wczsu ponieważ ceny cały czas do góry:/

I tak się zastanawiamy gdzie? Jakieś miasto z przyszłością:) obecne ceny np krakowa wrocławia ceny dołują:/ wmiare przyzwoite ceny rzeszowa, kalisza, łodzi lecz to sa moje wyszkukane mista.

Jakie wy okolice miasta byście polecili zeby się osiedlić na resztę życia i mieć wmiare pod ręką prace, kino, teatr, szkoły do dzieci i całą reszte?

:D Witam , bylem w bardzo podobnej do Twojej sytuacji. Najwazniejsze w tym wszystkim jest postawienie sobie odpowiedzi na pytanie co bym chcial miec dokladnie. Potem nastepuje wybor okolicy a nastepnie inwestycja.

Ja zalozylem sobie , ze chce inwestowac w okolicy gdzie inni ludzie spedzaja urlop a wiec morze lub gory. Wynikalo to z checi dobrego polozenia dzialki w sensie atrakcji turystycznych i calej infrastruktury. Oczywiscie nastepnym pytaniem bylo : jak dlugo trwa sezon ? : 2-4 miesiace czy jeszcze dluzej.

Po odpowiedzi na to pytanie zamierzalem tez na poczatku kupic dzialke i potem jakos sie budowac .

Na szczescie w pore z tego pomyslu zrezygnowalem. Budowanie na odleglosc nie ma w polskich warunkach zadnego uzasadnienia : kosztuje 2-3 razy drozej niz gdybys dopilnowal na miejscu i jakosc jest 2-3 razy nizsza. Tak wiec radze Tobie inwestowac tylko w gotowe lub prawie wykonczone obiekty.

Wiesz co kupujesz i to jest najwazniejsze. Pamietaj ze ceny dzialek i materialow budowlanych nigdy nie cofna sie do tylu . Tak wiec kupujac teraz tylko dzialke zyskujesz niewiele a ryzykujesz duzo.

Moim zdaniem optymalne polozenie to wies pod miastem : po pierwsze spokoj a po drugie wygoda.

Mieszkalem wiele lat w miejscowosciach o wiele wiekszych od Warszawy i mam juz dosyc wielkomiejskiego charakteru. Od czasu do czasu owszem warto zajrzec ale nie wiecej.

Pamietaj , ze zawsze najwazniejsze jest polozenie a dopiero potem reszta.

Polozenie przesadza o wartosci inwestycji.

Pozdrawiam

• 4 months później...

będę budować dom na wsi, bardzo blisko Polanicy Zdroju, klimat uzdrowiskowy, woda mineralna i dziewicze tereny natury, córka na studia jeździ do Wrocławia, syn jeszcze się decyduje, dużo znajomych jeździ do pracy w Czechach, ale najważniejsze jest żebyś znalazł to co pokochasz, nieważne w jakim zakątku, tu są działki do kupienia, mój ukochany mężuś też urodził się w twoich stronach, niedaleko Tarnobrzegu, ja z Zielonogórskiego, a tu jest moja Ziemia Obiecana :p

ZNAJDŹ TO, CZEGO SZUKASZ 8)

• 2 months później...
wiekszosc budujacych załuje ze nie buduja przy granicy niemieckiej worek cementu 2 euro a nie 12,5 zł (ten sam producent)drewno ,wyroby z betonu w smiesznie niskiej cenie.niczym dojdziesz do dachu to zaoszczedzisz na dachówke ceramiczna obowiazkowo takze w niemczech,kostka brukowa betonowa cały tir 500 euro,duży gazon w polsce w promocji 20 zł a w niemczech 0,6 euro.ale to my mamy bum budowlany jak by tak zamknac granice to worek cementy mugłby kosztowac 20 zł może wtedy powstała by pierwsza polska cementownia ,