joannaj75 26.02.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Nie znalazłam nic na ten temat w tym dziale więc zakładam i pytam : -Jakie macie doświadczenia z wyceną działki pod kredyt hipoteczny ?Ile liczą sobie rzeczoznawcy za taką wycenę i od czego to zależy .Czy mieliście wycenioną działkę także na czas zakończenia inwestycji ? { Przy okazji szukam dobrego rzeczoznawcy w cenie rozsądnej } Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 26.02.2008 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Mam jednego Pana i mówi 600-700 zł netto .Czy to drogo czy można taniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.02.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 U mnie kosztowało to 500zł. Podpowiem, że dobrze dogadać się z rzecoznawcą, aby trochę zawyzył wycenę - w marginesach jakie może zrobić. Wtedy masz de facto większy wkład własny do kredytu więc sam kredyt może być tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 26.02.2008 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 To pewnie zależy też od Banku .....bo są takie banki że jak masz już przekroczony wkład wlasny powyżej te 25 % to już nie płacisz tego pomostowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 26.02.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 te 600-700zł to raczej standard w rejonie Warszawy. Oczywiście można znaleźć taniej jak i drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 26.02.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 moim zdaniem to drogo. u mnie za wycene dzialki razem z rozpoczeta budowa (sciany i wiezba dachowa) gosc wzial 500 tylko nie pamietam netto czy brutto zrobil wycene porzadnie, dalo sie z nim dogadac, mial oczywiscie potrzebne uprawnienia. przesle Ci namiary na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wera13 26.02.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 moim zdaniem to drogo. u mnie za wycene dzialki razem z rozpoczeta budowa (sciany i wiezba dachowa) gosc wzial 500 tylko nie pamietam netto czy brutto zrobil wycene porzadnie, dalo sie z nim dogadac, mial oczywiscie potrzebne uprawnienia. przesle Ci namiary na PW. A czy i ja bym mogła prosić o namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 27.02.2008 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 28.02.2008 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Dowiedziałam się , że nie każdy bank akceptuję każdego rzeczoznawcę . Np Nordea ma listę swoich rzeczoznawców którym ufa i należy przy wycienie wybrać sobie kogoś z ich listy ......trochę mi to pachnie monopolizmem .... Mbank natomiast jest zainteresowany wyceną przed inwestycją i po zakończeniu budowy ale nie kłądzie nacisku na to przez kogo była robiona wycena. Jak było u WAS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.02.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 korzystałem z usług Pani rzeczoznawcy polecanej przez Bank, ale akurat Multi nie upierał się - mógł ktokolwiek z ważnymi papierami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paula_mario 04.03.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Powinieneś skorzystać z rzeczoznawcy, który poleca - akceptuje Bank, w którym będziesz brał kredyt! Ponieważ bank może nie zaakceptować twojej wyceny i będziesz musiał wyceniać ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.03.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Dowiedziałam się , że nie każdy bank akceptuję każdego rzeczoznawcę . Np Nordea ma listę swoich rzeczoznawców którym ufa i należy przy wycienie wybrać sobie kogoś z ich listy ......trochę mi to pachnie monopolizmem .... Mbank natomiast jest zainteresowany wyceną przed inwestycją i po zakończeniu budowy ale nie kłądzie nacisku na to przez kogo była robiona wycena. Jak było u WAS? Ale w Nordea wycena kosztuje 350 pln :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.03.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Powinieneś skorzystać z rzeczoznawcy, który poleca - akceptuje Bank, w którym będziesz brał kredyt! Ponieważ bank może nie zaakceptować twojej wyceny i będziesz musiał wyceniać ponownie Bank powinien Ci przedstawić listę rzeczoznawców, których akceptuje. Ewentualnie stwierdzić, że każdy, który ma uprawnienia się nadaje. Nordea z tego co pamiętam ma swoją listę. PKOBP akceptuje każdego z odpowiednimi uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 09.03.2008 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Ale w Nordea wycena kosztuje 350 pln :) niestety Nefer ale nie jest tak pięknie , ostatnio obdzwoniłam całą ich listę i to co znalazłam najtaniej to 850 zł brutto , Wycena nie może być samej działki , taka wycena może kosztować 300-400 zł , przeważnie bank chce wycene podwójną : działki w stanie aktualnym i działki z domem po zakończeniu inwestycji . Połowa z tych rzeczoznawców z listy Nordea chciała 9oo-1000 zł Moja rada najpierw wybierz bank w którym napewno chcesz mieć kredyt i potem zrób dla nich wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek4 25.03.2008 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Ale w Nordea wycena kosztuje 350 pln :) niestety Nefer ale nie jest tak pięknie , ostatnio obdzwoniłam całą ich listę i to co znalazłam najtaniej to 850 zł brutto , Wycena nie może być samej działki , taka wycena może kosztować 300-400 zł , przeważnie bank chce wycene podwójną : działki w stanie aktualnym i działki z domem po zakończeniu inwestycji . Połowa z tych rzeczoznawców z listy Nordea chciała 9oo-1000 zł Moja rada najpierw wybierz bank w którym napewno chcesz mieć kredyt i potem zrób dla nich wycenę. jakby coś, mam w obrębie Wawy kobitkę, z którą można się dogadać. Z pół roku temu brała jakieś 400. Ile teraz, nie wiem. Akceptowana przez wszystkie banki, no i delikatnie można jej zasugerować pożądaną wartość wyceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 15.05.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Może ktoś się orientuje, jak os strony praktycznej wygląda wycena działki przez rzeczoznawcę? Czy jedzie on i ogląda posiadłość, co bierze pod uwagę przy wycenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek4 15.05.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Może ktoś się orientuje, jak os strony praktycznej wygląda wycena działki przez rzeczoznawcę? Czy jedzie on i ogląda posiadłość, co bierze pod uwagę przy wycenie? mówimy o działce, czy działce z domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 15.05.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 W KredytBank Radom - rzeczoznawca zawinszował sobie początkowo 800 PLN, stanęło na 560 PLN, wycena działki + działka z wybudowanym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.05.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Może ktoś się orientuje, jak os strony praktycznej wygląda wycena działki przez rzeczoznawcę? Czy jedzie on i ogląda posiadłość, co bierze pod uwagę przy wycenie? I ogląda i sprawdza podpisane w okolicy akty notarialne i sprawdza oferty w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.05.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 niestety Nefer ale nie jest tak pięknie , ostatnio obdzwoniłam całą ich listę i to co znalazłam najtaniej to 850 zł brutto , Wycena nie może być samej działki , taka wycena może kosztować 300-400 zł , przeważnie bank chce wycene podwójną : działki w stanie aktualnym i działki z domem po zakończeniu inwestycji . Połowa z tych rzeczoznawców z listy Nordea chciała 9oo-1000 zł Moja rada najpierw wybierz bank w którym napewno chcesz mieć kredyt i potem zrób dla nich wycenę. Jesli zdecydowałaś się na kredyt w Nordea to masz inną cenę niż "człowiek z ulicy".Oczywiście, że jakbym zadzwoniła do rzeczoznawcy z ogłoszenia w internecie to cena jest 1000. Ja zapłaciłam 350 w Nordei miesiąc temu , ale może promocja się skończyła ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts