Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena nieruchomości a kredyt

joannaj75

Recommended Posts

Nie znalazłam nic na ten temat w tym dziale więc zakładam i pytam :

-Jakie macie doświadczenia z wyceną działki pod kredyt hipoteczny ?

Ile liczą sobie rzeczoznawcy za taką wycenę i od czego to zależy .

Czy mieliście wycenioną działkę także na czas zakończenia inwestycji ?

{ Przy okazji szukam dobrego rzeczoznawcy w cenie rozsądnej }

moim zdaniem to drogo. u mnie za wycene dzialki razem z rozpoczeta budowa (sciany i wiezba dachowa) gosc wzial 500 tylko nie pamietam netto czy brutto :) zrobil wycene porzadnie, dalo sie z nim dogadac, mial oczywiscie potrzebne uprawnienia. przesle Ci namiary na PW.

A czy i ja bym mogła prosić o namiary?

Dowiedziałam się , że nie każdy bank akceptuję każdego rzeczoznawcę .

Np Nordea ma listę swoich rzeczoznawców którym ufa :) i należy przy wycienie wybrać sobie kogoś z ich listy ......trochę mi to pachnie monopolizmem ....

Mbank natomiast jest zainteresowany wyceną przed inwestycją i po zakończeniu budowy ale nie kłądzie nacisku na to przez kogo była robiona wycena.

Jak było u WAS?

Dowiedziałam się , że nie każdy bank akceptuję każdego rzeczoznawcę .

Np Nordea ma listę swoich rzeczoznawców którym ufa :) i należy przy wycienie wybrać sobie kogoś z ich listy ......trochę mi to pachnie monopolizmem ....

Mbank natomiast jest zainteresowany wyceną przed inwestycją i po zakończeniu budowy ale nie kłądzie nacisku na to przez kogo była robiona wycena.

Jak było u WAS?

Ale w Nordea wycena kosztuje 350 pln :):)

Powinieneś skorzystać z rzeczoznawcy, który poleca - akceptuje Bank, w którym będziesz brał kredyt! Ponieważ bank może nie zaakceptować twojej wyceny i będziesz musiał wyceniać ponownie :wink:

Bank powinien Ci przedstawić listę rzeczoznawców, których akceptuje. Ewentualnie stwierdzić, że każdy, który ma uprawnienia się nadaje. Nordea z tego co pamiętam ma swoją listę. PKOBP akceptuje każdego z odpowiednimi uprawnieniami.

niestety Nefer ale nie jest tak pięknie , ostatnio obdzwoniłam całą ich listę i to co znalazłam najtaniej to 850 zł brutto , Wycena nie może być samej działki , taka wycena może kosztować 300-400 zł , przeważnie bank chce wycene podwójną : działki w stanie aktualnym i działki z domem po zakończeniu inwestycji .

Połowa z tych rzeczoznawców z listy Nordea chciała 9oo-1000 zł

Moja rada najpierw wybierz bank w którym napewno chcesz mieć kredyt i potem zrób dla nich wycenę.

• 3 weeks później...

niestety Nefer ale nie jest tak pięknie , ostatnio obdzwoniłam całą ich listę i to co znalazłam najtaniej to 850 zł brutto , Wycena nie może być samej działki , taka wycena może kosztować 300-400 zł , przeważnie bank chce wycene podwójną : działki w stanie aktualnym i działki z domem po zakończeniu inwestycji .

Moja rada najpierw wybierz bank w którym napewno chcesz mieć kredyt i potem zrób dla nich wycenę.

jakby coś, mam w obrębie Wawy kobitkę, z którą można się dogadać. Z pół roku temu brała jakieś 400. Ile teraz, nie wiem. Akceptowana przez wszystkie banki, no i delikatnie można jej zasugerować pożądaną wartość wyceny :)

• 1 month później...
Może ktoś się orientuje, jak os strony praktycznej wygląda wycena działki przez rzeczoznawcę? Czy jedzie on i ogląda posiadłość, co bierze pod uwagę przy wycenie?

I ogląda i sprawdza podpisane w okolicy akty notarialne i sprawdza oferty w necie.

Jesli zdecydowałaś się na kredyt w Nordea to masz inną cenę niż "człowiek z ulicy".Oczywiście, że jakbym zadzwoniła do rzeczoznawcy z ogłoszenia w internecie to cena jest 1000.

Ja zapłaciłam 350 w Nordei miesiąc temu , ale może promocja się skończyła ? :):)