Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie ścianki kolankowej z zewnątrz i wewnątrz??

Recommended Posts

Proszę o pomoc w następującej sprawie. Rozmawiałem z gościem który miałby robić u mnie ocieplenie poddasza. Zasugerował mi żeby ściankę kolankową ocieplić dodatkowo warstwą wełny od środka. Oczywiście będzie też ocieplona styropianem od zewnątrz. Mam nadzieje że ten koślawy rysunek który stworzyłem jest wystarczająco czytelny :) :

http://img139.imageshack.us/img139/8296/dachlr1.th.png

Tłumaczył mi że wieniec będzie niedostatecznie ocieplony i że będzie mostek termiczny. Wieniec wylewany. Przeglądnąłem wątki na temat dociepleń ale znalazłem JEDEN post z 2003 r gdzie było wspomniane o wełnie 5 cm na ścianie kolankowej. Czy takie rozwiązanie ma sens? Ktoś się z tym spotkał?

Na pewno trzeba będzie dokładnie obłożyć murłatę wełna żeby tam się dziura nie zrobiła, ale na ścianie?

Będę wdzięczny za wszelkie wyjaśnienia

Witaj,

Wygląda to dziwnie...

Skoro dasz wełnę na ścianie kolankowej to jak ona będzie zrobiona od wewnątrz. Stelaż i płyta KG? Chyba, że ta ściana kolankowa to poddasze nieużytkowe...

U mnie ściana kolankowa to poprostu ściana.

Ocieplenie wełną samej murłaty od środka ma sens.

Ja tak zrobię - zostało mi trochę wełny to ją tam poupycham.

Murłata od środka obmurowana jakimś bloczkiem tak aby sufit KG do niej "dopiąć".

Czyli murłata + Wełna + Bloczek

Pozdrawiam

Izolowanie ścian od wewnątrz jest dość ryzykowne przesuwa się bowiem do wewnątrz tzw. "Punkt Rosy". Wykonawca, który mówi, że murłata będzie źle ocieplona opowiada bzdury. Zewnętrzna warstwa styropianu powinna stykać się z wełną montowaną pomiędzy krokwiami. Takie wykonanie całkowicie izoluje murłatę od zewnątrz. Pozdrawiam.

To troche nie tak... tam gdzie masz krokwie na rysunku, to wlasnie miedzy nimi masz welne (pierwsza warstwa), ktora dochodzi _nad_ murlata do samego styropianu. Jesli dokladasz dodatkowa (druga) warstwe pozioma pod krokwiami (na rysunku welna na dachu), to zchodzi ona do samej murlaty i wneke nad sciana przy murlacie wypelniasz rowniez welna. W takim przypadku mostki masz minimalne, tylko w miejscu gdzie masz krokwie, ale nie sa duze, bo masz tam troche welny (szerokosc sciany - szerokosc murlaty) i oczywiscie drewno (prawie cala szerokosc murlaty + szerokosc krokwi).

Ocieplenie = czerwone na poprawionym rysunku:

http://s0.pl/pub/murlata.png

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

Na rysunku tego nie zaznaczyłem ale oczywiście między krokwiami też będzie wełna, już na tyle się dokształciłem dzięki forum :) Też mi się wydawało że styropian od zewnątrz jeśli będzie dociągnięty do samej góry będzie wystarczający, planuję dać 15 cm.

• 5 years później...