Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Limit odliczenia

DaroMan..

Recommended Posts

Witam!

Pierwszy wniosek o zwrot Vat-u zlozylismy w 2006 za rok 2004 i wtedy przy slugiwal nam limit ok. 20 000 zl. w 2006 zakupilismy domek i ciagle kontunuujemy jego wykonczenie. Mamy gotowe juz wnioski za rok 2006 i 2007. Pytanie brzmi czy za te lata przysluguje mi limit z 2006 roku czy tez aktualny, ktory jest o 6000 zl wyzszy?

pozdrooo..

D.

• 1 year później...
Odgrzebałem ten temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi. Może ktoś się orientuje czy ten limit jest stały w wyskości jaka wypadała na dzień złożenia pierwszego wniosku czy dynamiczny, zminiając się wraz ze wzrostem ceny 1 m2 oglaszanej przez GUS?

z tego co wyczytałem na forum to zmienia się.

Proszę o wyjaśnienie znawców tematu: jeśli w 2008 roku złożyłem wniosek VZM1 o zwrot poniesionych kosztów na remont mieszkania w bloku (w 2005r.) to przy składaniu wniosku VZM1 w tym roku o zwrot kosztów za materiały na budowe domu to mam traktować ten wniosek z tego roku jako kontynuacja tego wniosku z remontu.

Nie wiem czy mam teraz traktować ten nowy wniosek jako nr 2 czy nr 1.

Pozdr

nie cenę z kwartału poprzedniego, tylko cenę ogłoszoną w kwartale poprzednim.

a w kwartale poprzednim ogłaszają cenę za jeszcze jeden kwartał do tyłu.

ergo - jest to cena dwa kwartały do tyłu.

numery - należy wpisać kolejne numery składanych wniosków w okresie od dnia 1 stycznia 2006. pozycji tej nie wypełnia się w przypadku składania korekty wniosku.

to wszystko jest wyjaśnione na formularzu i broszurkach wydanych przez MF, dostępnych do formularzy i w internecie. nie trzeba szukać daleko.

http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/zwrotvat-krokpokroku-1.pdf

limit bierzemy aktualny, obowiązujący w dniu składania wniosku. jak spadnie później poniżej - to trudno, nie zabiorą nam, ale kolejny będziemy mogli złożyć dopiero jak limit wzrośnie ponad to co dostaliśmy lub po 5 latach od pierwszego wniosku.

Mam aktualnie nowy formularz VZM1 i mam jeszcze die wątpliwości:

1.w temacie G:Informacje o załacznikach jest punkt: Kopia dokumentu określajacego stopień zawansowania, jezeli roboty wymagają pozwolenia na budowę

co to jest? czy przy rozliczaniu budowy musze do US dołaczyć jaki wykaz postępu prac?

2. w temacie D2 - ostatni wiersz:

Kwota zwrotu do wysokości przysługujących limitów (po zaokrągleniu do pełnego złotego) Jeżeli w okresie obowiązywania przepisów ustawy osoba fizyczna (odpowiednio małżonek) otrzymała kwotę

zwrotu, przy wyliczaniu kwoty przysługującego limitu (na dzień złożenia kolejnego wniosku), należy uwzględnić kwoty dotychczas przyznanych zwrotów.

- czy tu musze wpisać sume zwrotu obecnego + dodac to co mi zwrócili rok temu w poprzednim wniosku

Mam aktualnie nowy formularz VZM1 i mam jeszcze die wątpliwości:

1.w temacie G:Informacje o załacznikach jest punkt: Kopia dokumentu określajacego stopień zawansowania, jezeli roboty wymagają pozwolenia na budowę

co to jest? czy przy rozliczaniu budowy musze do US dołaczyć jaki wykaz postępu prac?

Ten jest aktualny,

http://www.mofnet.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/vzm_-1_nie_.pdf

i nie ma tam takiego załącznika.

2. w temacie D2 - ostatni wiersz:

Kwota zwrotu do wysokości przysługujących limitów (po zaokrągleniu do pełnego złotego) Jeżeli w okresie obowiązywania przepisów ustawy osoba fizyczna (odpowiednio małżonek) otrzymała kwotę

zwrotu, przy wyliczaniu kwoty przysługującego limitu (na dzień złożenia kolejnego wniosku), należy uwzględnić kwoty dotychczas przyznanych zwrotów.

- czy tu musze wpisać sume zwrotu obecnego + dodac to co mi zwrócili rok temu w poprzednim wniosku

Nie dodawaj. to jest tylko informacja, żeby uwzględnić przy wyliczaniu dostępnego Ci limitu, ale w tym polu nie wpisujesz tego limitu tylko kwotę do zwrotu po uwzględnieniu limitów (stąd wskazówka/przypomnienie, żeby uwzględnić).