DaroMan.. 26.02.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam! Pierwszy wniosek o zwrot Vat-u zlozylismy w 2006 za rok 2004 i wtedy przy slugiwal nam limit ok. 20 000 zl. w 2006 zakupilismy domek i ciagle kontunuujemy jego wykonczenie. Mamy gotowe juz wnioski za rok 2006 i 2007. Pytanie brzmi czy za te lata przysluguje mi limit z 2006 roku czy tez aktualny, ktory jest o 6000 zl wyzszy? pozdrooo.. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vax 09.04.2009 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Odgrzebałem ten temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi. Może ktoś się orientuje czy ten limit jest stały w wyskości jaka wypadała na dzień złożenia pierwszego wniosku czy dynamiczny, zminiając się wraz ze wzrostem ceny 1 m2 oglaszanej przez GUS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkaczy 09.04.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Odgrzebałem ten temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi. Może ktoś się orientuje czy ten limit jest stały w wyskości jaka wypadała na dzień złożenia pierwszego wniosku czy dynamiczny, zminiając się wraz ze wzrostem ceny 1 m2 oglaszanej przez GUS? z tego co wyczytałem na forum to zmienia się. Proszę o wyjaśnienie znawców tematu: jeśli w 2008 roku złożyłem wniosek VZM1 o zwrot poniesionych kosztów na remont mieszkania w bloku (w 2005r.) to przy składaniu wniosku VZM1 w tym roku o zwrot kosztów za materiały na budowe domu to mam traktować ten wniosek z tego roku jako kontynuacja tego wniosku z remontu. Nie wiem czy mam teraz traktować ten nowy wniosek jako nr 2 czy nr 1. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8019 09.04.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Na mój gust jako nr 2. VZM to wniosek o zwrot za ogólne "wydatki związane z budownictwem mieszkaniowym" - więc skoro takie wydatki były poniesione i w ubiegłym i w tym roku, to obecny wniosek będzie 2-gim z kolei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vax 09.04.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Z ta zmiana limitu to chyba nie jest do konca poniewaz w przypadku kiedy stawki za m2 poszly by w dół mogło by sie okazac, że US wypłacił nam poprzednio kwotę przekraczająca obecny limit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkaczy 09.04.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 z postów na forum wynika ze sie wpisuje wartość z przed ostatniego, tzn jeśli teraz mamy II kwartał 2009 (składamy wniosek) to powinniśmy wpisać z I kwartału 2009 - ale teraz to już sam tak prawdę to nie wiem, może się ktoś wypowie co sie na tym zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8019 09.04.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ustawa mówi, że bierze się cenę z kwartału poprzedniego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.04.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 nie cenę z kwartału poprzedniego, tylko cenę ogłoszoną w kwartale poprzednim.a w kwartale poprzednim ogłaszają cenę za jeszcze jeden kwartał do tyłu.ergo - jest to cena dwa kwartały do tyłu. numery - należy wpisać kolejne numery składanych wniosków w okresie od dnia 1 stycznia 2006. pozycji tej nie wypełnia się w przypadku składania korekty wniosku. to wszystko jest wyjaśnione na formularzu i broszurkach wydanych przez MF, dostępnych do formularzy i w internecie. nie trzeba szukać daleko. http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/zwrotvat-krokpokroku-1.pdf limit bierzemy aktualny, obowiązujący w dniu składania wniosku. jak spadnie później poniżej - to trudno, nie zabiorą nam, ale kolejny będziemy mogli złożyć dopiero jak limit wzrośnie ponad to co dostaliśmy lub po 5 latach od pierwszego wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkaczy 09.04.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 civic9 - dzięki za konkretna odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkaczy 09.04.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Mam aktualnie nowy formularz VZM1 i mam jeszcze die wątpliwości:1.w temacie G:Informacje o załacznikach jest punkt: Kopia dokumentu określajacego stopień zawansowania, jezeli roboty wymagają pozwolenia na budowę co to jest? czy przy rozliczaniu budowy musze do US dołaczyć jaki wykaz postępu prac?2. w temacie D2 - ostatni wiersz: Kwota zwrotu do wysokości przysługujących limitów (po zaokrągleniu do pełnego złotego) Jeżeli w okresie obowiązywania przepisów ustawy osoba fizyczna (odpowiednio małżonek) otrzymała kwotę zwrotu, przy wyliczaniu kwoty przysługującego limitu (na dzień złożenia kolejnego wniosku), należy uwzględnić kwoty dotychczas przyznanych zwrotów. - czy tu musze wpisać sume zwrotu obecnego + dodac to co mi zwrócili rok temu w poprzednim wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.04.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Mam aktualnie nowy formularz VZM1 i mam jeszcze die wątpliwości: 1.w temacie G:Informacje o załacznikach jest punkt: Kopia dokumentu określajacego stopień zawansowania, jezeli roboty wymagają pozwolenia na budowę co to jest? czy przy rozliczaniu budowy musze do US dołaczyć jaki wykaz postępu prac? Ten jest aktualny, http://www.mofnet.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/vzm_-1_nie_.pdf i nie ma tam takiego załącznika. 2. w temacie D2 - ostatni wiersz: Kwota zwrotu do wysokości przysługujących limitów (po zaokrągleniu do pełnego złotego) Jeżeli w okresie obowiązywania przepisów ustawy osoba fizyczna (odpowiednio małżonek) otrzymała kwotę zwrotu, przy wyliczaniu kwoty przysługującego limitu (na dzień złożenia kolejnego wniosku), należy uwzględnić kwoty dotychczas przyznanych zwrotów. - czy tu musze wpisać sume zwrotu obecnego + dodac to co mi zwrócili rok temu w poprzednim wniosku Nie dodawaj. to jest tylko informacja, żeby uwzględnić przy wyliczaniu dostępnego Ci limitu, ale w tym polu nie wpisujesz tego limitu tylko kwotę do zwrotu po uwzględnieniu limitów (stąd wskazówka/przypomnienie, żeby uwzględnić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkaczy 09.04.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 ten wniosek VZM1 który ja mam pobrał mi wczoraj kolega z US (wydrukowane leżące w US), a ten z linku jest w kilku pozycjach różny od tego co ja mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.04.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 ten wniosek VZM1 który ja mam pobrał mi wczoraj kolega z US (wydrukowane leżące w US), a ten z linku jest w kilku pozycjach różny od tego co ja mam. jaki ma numerek w nawiasie przy symbolu na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkaczy 09.04.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 jaki ma numerek w nawiasie przy symbolu na dole? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.04.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 no, to jest pierwsza wersja, sprzed nowelizacji nawet,a istnieje już trzecia. choć nie ma obowiązku stosowania najnowszej wersji, to lepiej ściągnij z sieci i wydrukuj aktualną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts