boner 26.02.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam Mam pewien problem a że gościówka z gminy ma urlop do poniedziałku i nic sie narazie nie dowiem, chciałem Was prosić o pomoc i porade co robić ??A więc rodzice darowali mi dwie działki 0,5ha i 1 ha . Chciałbym się zacząć budować na tej mniejszej która jest przy drodze gminnej no ale obie mają oznaczenie RU i PU bo 2 lata temu był wprowadzany nowy plan zagospodarowania p. przez gmine i tak oznaczyli te tereny. Moja architektka w starostwie dowiedziała sie że Starostwo mi nie wyda pozwolenia na budowe mieszkalna na działce z takimi oznaczeniami!! Dodam jeszcze że składam wniosek o numer rolnictwa i numer stada (czy jakos tak) na te 1,5ha i dodatkowe pytanie to jako młody rolnik ktory ma ziemie i co nie moge sie na niej pobudowac ?? to gdzie mam mieszkać jak nie na swojej ziemi ?? Co robić abym mogl sie tam pobudowac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 26.02.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 RU i PU - to musi być wyjaśnione w planie (w uchwale). Przeczytaj uważnie zapisy! Moim zdaniem może być zapis, że rolnik może tam zbudować np. zagrodę.Najogólniej RU/PU to teren przeznaczony dla obiektów produkcyjnych, składów, magazynów i usług oraz dla obsługi produkcji w gospodarstwach rolnych, hodowlanych i ogrodniczych.W szczegółowych paragrafach może być np. zapis:"1. Tereny obsługi produkcji w gospodarstwach rolnych („RU”) przeznacza się dla:1) obiektów i urządzeń służących produkcji rolnej, w tym obiektów produkcyjno-usługowych o profilu związanym z obsługą rolnictwa,(...)2. Realizację zabudowy mieszkaniowej dopuszcza się wyłącznie w zakresie niezbędnym dla właściwego wykonywania działalności w obiektach, o których mowa w ust. 1 pkt 1, przy czym ich powierzchnia użytkowa nie może być większa niż ... % powierzchni użytkowej budynków o funkcji usługowej."Tak więc nie denerwuj się przed czasem i sprawdź jakie są zapisy w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boner 27.02.2008 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 dzieki za odpowiedz i prosze jeszcze abyś odniósł sie do tego , działka ma oznaczenie: "45 RU,PU Tereny urządzeń obsługi gospodarki rolnej oraz produkcyjno – usługowe wraz z zielenią towarzyszącą i izolacyjną oraz niezbędnymi dojściami, dojazdami i parkingami. Ewentualna uciążliwość obiektów ograniczona do granic działki. Teren położony częściowo w zasięgu oddziaływania linii elektroenergetycznej średniego napięcia. Ustala się: •Dojazd drogami powiatowymi: nr 38377 oznaczoną symbolem 66 KP i nr 38378 oznaczoną symbolem 67 KP. •Minimalną powierzchnię działki budowlanej – 3000 m2, przy zachowaniu maksymalnego procentu powierzchni działki pod zabudowę oraz utwardzone dojścia, dojazdy i parkingi – 70 %, pozostała powierzchnia, jako biologicznie czynna – w postaci zieleni. •Nieprzekraczalna linia zabudowy – w odległości 15,0 m –od krawędzi jezdni drogi dojaz- dowej oraz 20,0 m –od krawędzi jezdni drogi powiatowej. •Zaopatrzenie w energię elektryczną w oparciu o stację trafo oznaczoną symbolem 56 EE oraz 57 EE. •Zakaz lokalizowania obiektów szczególnie szkodliwych dla środowiska i zdrowia ludzi. •Czasowe miejsca postojowe w obrębie działki, przy zachowaniu wskaźnika terenów zielonych oraz przepisów szczególnych. •Istniejąca zabudowa znajdująca się w dobrym stanie technicznym - do adaptacji, z możliwością jej modernizacji, rozbudowy i przebudowy w sposób zgodny z przepisami szczególnymi oraz innymi ustaleniami niniejszego planu. Pozostałe ustalenia w zakresie przeznaczenia i zasad zagospodarowania terenów wg ustaleń ogólnych planu - § 1 pkt. 1 niniejszej uchwały w zakresie odnoszącym do funkcji terenu ustalonych lub dopuszczonych niniejszym planem. Dopuszcza się: •Realizację sieci i urządzeń infrastruktury technicznej oraz obiektów obsługi komunalnej w sposób zgodny z przepisami szczególnymi. " i dalej wycinek z ustaleń ogólnych : "... b)Tereny urządzeń obsługi gospodarki rolnej (oznaczone symbolem "RU") – przeznaczone do użytkowania istniejących i realizacji nowych urządzeń obsługi rolnictwa wraz z niezbędnymi dla ich funkcjonowania urządzeniami i budynkami o funkcji gospodarczej i technicznej * , wewnętrznymi dojazdami, parkingami, dojściami pieszymi oraz zielenią izolacyjną i infrastrukturą techniczną, przy zachowaniu zasady ograniczania ewentualnej uciążliwości do granic działki (RPZ – urządzenia obsługi i obiekty produkcji zwierzęcej). * czy tu mógłbym się podpiąć i jako budynek niezbędny można uznać mieszkalny ?? ... r)Tereny produkcyjno – usługowe (oznaczone symbolem "PU") – przeznaczone do użytkowania i modernizacji istniejących oraz budowy nowych obiektów produkcyjnych oraz produkcyjno-usługowych wraz z niezbędnymi technologicznie obiektami infrastruktury technicznej, dojazdami i dojściami pieszymi, zielenią izolacyjną oraz innymi obiektami czynnej ochrony przed uciążliwościami, przy zachowania zasady ograniczania ewentualnej uciążliwości do granic działki lub terenu zajmowanego przez tę funkcję. W terenach produkcyjno-usługowych nieuciążliwych dopuszcza się realizację obiektów mieszkalnych właściciela lub zadządcy obiektów i terenów produkcyjno-usługowych ** . ** czy może się podpiąć tu, tylko mam firmę usługową i mógłbym w domu wydzielić jeden pokój jako swoje biuro nawet z oddzielnym wejsciem dało by rade zrobić, można tak ???????? Ta moja architekt powiedziała że nie da sie budować i już zero zaangażowania kombinacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 27.02.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Jeśli jesteś rolnikiem to moim zdaniem "łapiesz się" w zapisy, przede wszystkim PU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boner 27.02.2008 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 noi wszystko ...wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts