Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oto moj domek Kometa-Co sądzicie ..?

Recommended Posts

Tomki Napisał

A jak macie rozwiązaną wentylację, bo mam okna bez nawiewników i tylko kanały wywiewne w łazienkach i salonie. Trochę to niespecjalnie działa, ale nie widziałem w projekcie kanałów nawiewowych...

pozdrawiam

Witam, u mnie zamurowałem wszystkie kanały i zakładam rekuperator

Wejdźcie sobie na strone poniżej, gdyby kogos interesowało. U mnie w maju to juz powinno smigać. Marzenie, przy zamkniętych oknach świeże powietrze w domku

http://www.pro-vent.pl/mistral-600geo,0.html

• Odpowiedzi 558
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. u mnie dodatkowo jest kanal wentylacyjny w kuchni oraz dużej sypialni.

Ja teraz, zastanawiam się nad dystrybucją ciepłego powietrza z kominka do wszystkich pokoi. Rura nawiewowa szła by pod sufitem wzdłuż dużej sypialni,ale przez wbudowaną szafę, a następnie pod kątem 90st. skręcała do dwóch kolejnych pokoi. Oczywiście takie rozwiązanie, wymaga zamontowania odpowiedniego wiatraka elektrycznego. Jak Wy widzicie ten pomysł?

Witam. u mnie dodatkowo jest kanal wentylacyjny w kuchni oraz dużej sypialni.

Ja teraz, zastanawiam się nad dystrybucją ciepłego powietrza z kominka do wszystkich pokoi. Rura nawiewowa szła by pod sufitem wzdłuż dużej sypialni,ale przez wbudowaną szafę, a następnie pod kątem 90st. skręcała do dwóch kolejnych pokoi. Oczywiście takie rozwiązanie, wymaga zamontowania odpowiedniego wiatraka elektrycznego. Jak Wy widzicie ten pomysł?

Ja też o tym myśle ale zastanawiam sie czy nie puścić rur strychem

Ps Dudnej a możesz pokazac kilka fotek ze środka??

Pozdrawiam

witam

Rozprowadzenie rur z kominka jak najbardziej strychem, tym bardziej, że do dystrybucji ciepłego powietrza trzeba użyć dmuchawy i lepiej aby była ona na strychu. Jak tak patrzę na ścianę w dużej sypialni to myślę, że nawet nie trzeba tutaj rury bo kominek stoi tuż za ścianą.

Co do rekuperatora, to ile teraz kosztuje takie coś do Komety? W zeszłym roku w rekuperatory.pl ok 21 tys.

pozd

U mnie jak na razie puste ściany, jedynie w łazience położone płytki.

http://img524.imageshack.us/img524/9411/img0142dc.jpg

http://img203.imageshack.us/img203/6642/img0143z.jpg

http://img291.imageshack.us/img291/3899/img0144xb.jpg

http://img32.imageshack.us/img32/170/sufity.jpg

Powyżej widać projekt podwieszanych sufitów. Właśnie w tych sufitach chciałbym ukryć rury nadmuchowe, a turbinkę może udałoby się schować w obudowie kominka. :roll:

• 2 weeks później...

Witam, "polski" to jest cały projekt, tak jak widać na zdjęciu, narysowany wieczorem przy piwku :D Wrzuciłem to na inne forum dotyczące kominków:

http://forum.muratordom.pl/kominki-pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-kominkow,t36429-3120.htm

Czyli, zrezygnuję z dogrzania trzeciego pokoju, ale za to, nie będzie trzeba montować uciążliwego wiatraka. Trzeba też będzie użyć dwóch rur, do każdego pokoju osobno, co się będzie wiązać z odpowiednim docięciem drzwi w wbudowanej szafie. Miejsce nawiewu w największej sypialni, będę musiał odsunąć w stronę drzwi, tak aby odsunąć się od kratki wentylacyjnej która jest w rogu pokoju, aby wentylacja nie wciągała nadmuchiwanego ciepłego powietrze.

To chyba tyle, zobaczymy co wyjdzie w "praniu"

Pozdr.

• 5 weeks później...

Witam wszystkich

Dobre wieści, za miesiąc wchodzimy do Komety!!

Jesteśmy teraz na etapie płytek i mebli. Podobno miało być tak fajnie, a tu latanie z żoną po sklepach za żyrandolami, kinkietami itp. Ale no problem

Praktycznie obydwie łazienki gotowe, płytki na salonie też już się kończą. Dwie sypialnie już pomalowane.

Łazienki przy sypialni to nie wiem, czy dam rade sfotografować, bo jest czarna jak węgiel

Tą ogólną na pewno będzie można. Jeżeli uzbroicie się w cierpliwość , za kilka dni będę wrzucał po kolei pomieszczenia

Nie ukrywam, że na zewnątrz nie zrobiliśmy elewacji, ani ocieplenia, bo najwazniejsze jest to co w środku, a teraz idzie na lato.

Czytałem, że ktoś pytał o rekuperator, koszt bez gwc(gruntowy wymiennik ciepła) to około 20 koła.

Ja rozwiązałem to w ten sposób, że jest rekuperator a ciepło z kominka będzie zasysane przez rekuperator i rozprowadzone na pokoje.

Mam nadzieję, ze sprawdzi się w praktyce

Polski pytałeś o koszt c.o. Najlepiej będzie jak puszcze CI na priva kosztorys w pdf-ie

21.maja 2010- pierwsza noc w swoim domku.

Witam wszystkich szczęśliwych "kometowiczów":) Ja również realizuję swój projekt z żoną pod tą nazwą, aczkolwiek nie ukrywam, że kosztuje to sporo $ jak i nerwów. Jesteśmy na etapie wykończeniówki wewnątrz i rzeczywiście może wykończyć...:)

Witaj w "naszym" gronie Teraz czekamy aż sie pochwalisz jakimiś zdjęciami z zewnątrz jak i wewnątrz

Powiedz też czy zmieniałeś coś w swojej komecie

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Hello.

Widzę że coś mało dzieje sie ostatnio na naszym forum, nie wiedzac czemu? Ponoc jak nie wiadomo o co chodzi, to musi chodzic o pieniadze. Skoro nie ma sie czym pochwalic to może troche o planach. U mnie, wkrótce zostanie docieplony strop i zrobiona wylewka. Nastepnie, trzeba bedzie zrobic podwieszane sufity i osadzic parapety, oraz plytki w kuchni i ganku. Po tych pracach przyjdzie pora na zrobienie ogrodzenia. Na szczescie dzialka z dwoch stron ma już ogrodzenie. Zostal front (21m) i prawa strona (40m). Od frontu planuje slupki, prawdopodobnie klinkierowe i przesla ala plot. Z prawej podmurówka i siatka. Nie wiem nawet jakich kosztów mam sie spodziewac ale oby nie zbyt wielkich. Takie roboty przewiduje na najbliższe tygodnie. Jak cos bedzie zrobione, to wstawie oczywiscie foty.

Pozdr.

Edytowane przez dudnej

• 2 weeks później...
Hej Dudnej pozwoliłam sobie obejżeć twój domek i jestem pod wrażeniem. Domek z zewnątrz jest wspaniały i przyznam że u mnie w planie jest taka sama kolorystyka. Ale jeszcze narazie w planie bo jesteśmy dopiero na etapie zasklepienia parteru także jeszcze długa droga przed nami. Pozdrawiam!

Cieszę się, że podoba Wam się moja elewacja :) Zdjęcia są raczej słabej jakości, więc nie do końca odzwierciedlają efekt.

POLSKI, nie wiem czy kolor Twojego dachu będzie szedł w parze z taką elewacją jak moja, ja bym był raczej za taką elewacją jak w linku poniżej,

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48102-Ale%C5%9B-nam-Zenu%C5%9B-wyr%C3%B3s%C5%82!!!&highlight=zenit

myślę, że ekipa wykonująca elewacje coś doradzi w tym względzie.

Pozdr.

Cieszę się, że podoba Wam się moja elewacja :) Zdjęcia są raczej słabej jakości, więc nie do końca odzwierciedlają efekt.

POLSKI, nie wiem czy kolor Twojego dachu będzie szedł w parze z taką elewacją jak moja, ja bym był raczej za taką elewacją jak w linku poniżej,

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48102-Ale%C5%9B-nam-Zenu%C5%9B-wyr%C3%B3s%C5%82!!!&highlight=zenit

myślę, że ekipa wykonująca elewacje coś doradzi w tym względzie.

Pozdr.

Tak naprawde to jeszcze nie wiem do końca jaki bedzie końcowy kolor elewacji Pewnie bedziemy sie sie sluchali co nam będą doradzali (nasz majster) Ale za nim to będę robił to jeszcze troche czasu minie

Teraz mam w planie całe centralne zrobić żeby na zimę można było już "palic" w domu