Wadus 27.11.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 znalazlem projekt, ktory jest prawie identyczny jak Kometa czy wiedzieliscie moze o nim juz wczesniej ? http://www.dobredomy.pl/?id_project=51&infopage=2 Zblizaja sie swieta, wiec pewnie forum troche sie uciszy. Czekam wiec na informacje o postepach w budowie. I mam nadzieje, ze ktos mi odpowe na nurtujace mnie pytanie, czy moza nieco przesunac sciane (od strony kuchni/jadalni) w Komiecie tak aby powiekszyc troche kuchnie i jadalnie? czy to juz zbyt powazna ingerencja w konstukcje? Podoba sie nam projekt ale salon, kuchnia i jadalnia wydaja sie nam troszke za male. wspomina sie tu tez, o mozliwosci podniesienia troche scianki kolankowej i zrobienia z poddasza czegos co mozna pozniej wykorzystac na strych czy cos takiego? a ktoredy wjescie na gore? w korytarzu prowadzacym do sypialni? Pozdrawiam rodakow (tez mieszkam za granica ) ale szczerze mowiac juz chcialbym wracac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 27.11.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Domek zapowiada się ciekawie. Czekamy na zdjęcia z wnętrza . Pozdrawiam Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaiprzemek 28.11.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Witam:) My budowę naszej komety zaczynamy w przyszłym roku. Jak sie okazało wielu Kometowiczów przebywa za granicą i tam zarabia na realizację domu swoich marzeń, my także. Narazie mamy ogrodzoną działkę i zakupiony projekt, mam nadzieję, że w przyszłym roku postawimy domek w stanie surowym zamkniętym. WADUS owszem Zenit jest bardzo podobny do Komety, sami długo zastanawialiśmy sie nad wyborem. Przekonało nas kilka szczegółów, którymi te domki sie różnią. Wybór należy do Ciebie, po prostu musisz to przeanalizować Pozdrawiamy Kometowiczów. Miło patrzeć na Wasze piękne Komety. MiP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 28.11.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 martaiprzemek- dobrze wiedziec, ze tyle osob chce budowac Komete nam to mowi jedno, projekt napewno jest dosyc udany. Zenit jest bardzo podobny jak zauwazysliscie, ale chyba mniej praktyczny. Zycze Wam abyscie mogli jak najszybciej cieszyc sie swoja Kometa Plusy komety to: -osobne pomieszczenie gospodarcze -szafy w korytarzu sa bardzo praktyczne, daje to duzo miejsca na trzymanie wielu gratow jakie sie ma wdomu, odkurzacz, zimowe ciuchy itp. itd. -kubatura jest bardzo mala ok. 390 m3 (oszczednosc w ogrzewaniu) -sypialnia z wlasna lazienka -brak schodow -osobny salon -czesc jadalna i kuchnia (troche male ale dosyc przytulne) Minusy -Maly wiatrolap ( nie widze tam miejsca na szafke na buty itp.) -male pomieszczenie gospodarcze -troche skomplikowany dach -brak pralni -niezbyt zadaszony taras Przegladnelismy z zona tysiace projektow domow parterowych. Kometa jest nr 1 ze wzgledu wlasnie na swoje parametry, zwarta bryla, bardzo przemyslany uklad pomieszczen i naprawde ladnie sie prezentuje z zewnatrz. Za pare dni lece do Polski i jezeli sie uda to moze upoluje dzialke, na ktorej bedzie mogla w przyszlosci stanac wlasnie Kometa Dzialka, ktora sie interesuje jest na wzniesieniu zastanawiam sie czy nie byloby mozliwe moz zrobienie garazu i pom. gosp. w piwnicy ale to musze skonsultowac z jakims fachowcem bo moze gra nie warta swieczki ale opcja ciekawa moznaby zyskac naprawde ladne pomieszcznienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 28.11.2008 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Witam! Dzisiaj przez nikogo niezapraszany odwiedziłem Twoją Kometę. Tak się składa, że często bywam w Dojazdowie, u klienta i wczoraj przeglądając forum wpadłem na pomysł, żeby przeprowadzić wizję lokalną. Dach w naturze wygląda bardzo fajnie, zresztą w okolicy jest kilka w tym kolorze. Żałuję, że nie będę miał takiego tarasu ze względu na zbyt wąską działkę. Ogólnie pozytywne wrażenie, bardzo fajna okolica. Ten niebieski drewniany domek w sąsiedztwie jest super! Pozdrawiam Tomek PS Mam nadzieję, że nie naraziłem się niezapowiedzianą wizytą... Pewnie ze sie nie gniewam szkoda tylko ze nie mogłem byc to bym Ci pokazał jak wyglada w srodku Jesli mozna wiedziec co porabiasz w Dojazdowie widzac ze jestes z Łodzi ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki2 02.12.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Czekam wiec na informacje o postepach w budowie. I mam nadzieje, ze ktos mi odpowe na nurtujace mnie pytanie, czy moza nieco przesunac sciane (od strony kuchni/jadalni) w Komiecie tak aby powiekszyc troche kuchnie i jadalnie? czy to juz zbyt powazna ingerencja w konstukcje? Podoba sie nam projekt ale salon, kuchnia i jadalnia wydaja sie nam troszke za male. wspomina sie tu tez, o mozliwosci podniesienia troche scianki kolankowej i zrobienia z poddasza czegos co mozna pozniej wykorzystac na strych czy cos takiego? a ktoredy wjescie na gore? w korytarzu prowadzacym do sypialni? WitamTeoretycznie można przesunąć tę ścianę, pod warunkiem, że sciana działowa w salonie będzie zrobiona jako nośna. Zresztą jeśli będziesz zmieniać konstrukcję dachu na tradycyjną (polecam zwiększenie kąta), to będzie niezbędne. Aby wykorzystać poddasze to raczej polecałbym strop betonowy (terrive lub płytę). Podniesienie ścianki kolankowej wtedy ma jeszcze bardziej sens. Ja tego nie zrobiłem i trochę żałuję, bo tracę dużo powierzchni, którą można było wykorzystać. A teraz kombinuję co by zrobić aby jej nie stracić przy ociepleniu stropu. Jeśli nie dam odpowiedniej warstwy to będę musiał szybko ocieplać dach (kasaaaaaa!!!), a jeśli dam 10 -15 cm styro to stracę powierzchnię. Najrozsądniejsze rozwiązanie zrobił chyba kolega polski00012. Ja możliwość zrobienia schodów zostawiłem sobie w ten sposób, że ściana pomiędzy garażem i przedpokojem nie jest ścianą nośną i można ją wyburzyć i wymurować metr dalej w garażu. Obecnie wejście na strych jest w garażu. Takie rozwiązanie pociąga za sobą to, że zmniejszy się garaż do 5 m. To może wydłużyć garaż.... Tylko czy to wtedy będzie jeszcze ten sam dom? pozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 02.12.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 tomki2- dziekuje za rady napewno wezme je pod uwage. Niewiecie jak sie ciesze, ze forum jest zywe. Napewno mozemy sie tu podzielic dosiwadczeniami, ktore pozwola uniknac ew. problemow w budowie Komety. Co do dachu Komety to mam tki wymog na dzialce ze polac dachowa ma miec 30-45 stopni wiec nawet lepiej jak zwieksze kat dachu. Zastanawiam sie tylko jak bardzo realnie wzrosnie koszt budowy Komety z takim dachem i z moimi korektami ( czyli zrobienie nosniego stropu, podniesienie sciany kolankowej, ocieplenie dachu) No i jeszcze podziele sie kolejnym pomyslem z Wami. Mam dzialke na wzniesieniu i zastanawialem sie czy nie pokusic sie o garaz w piwnicy( podobno takie uksztalotwanie terenu pozwala na budowe piwnicy nie az tak wygorowanym kosztem), zrobilbym garaz i CO w piwnicy a zyskalbym pomieszczenie nad garazem. Czy ktos moze sie wypowiedziec na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 03.12.2008 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 tomki2- dziekuje za rady napewno wezme je pod uwage. Niewiecie jak sie ciesze, ze forum jest zywe. Napewno mozemy sie tu podzielic dosiwadczeniami, ktore pozwola uniknac ew. problemow w budowie Komety. Co do dachu Komety to mam tki wymog na dzialce ze polac dachowa ma miec 30-45 stopni wiec nawet lepiej jak zwieksze kat dachu. Zastanawiam sie tylko jak bardzo realnie wzrosnie koszt budowy Komety z takim dachem i z moimi korektami ( czyli zrobienie nosniego stropu, podniesienie sciany kolankowej, ocieplenie dachu) No i jeszcze podziele sie kolejnym pomyslem z Wami. Mam dzialke na wzniesieniu i zastanawialem sie czy nie pokusic sie o garaz w piwnicy( podobno takie uksztalotwanie terenu pozwala na budowe piwnicy nie az tak wygorowanym kosztem), zrobilbym garaz i CO w piwnicy a zyskalbym pomieszczenie nad garazem. Czy ktos moze sie wypowiedziec na ten temat? Witam Od razu odpowiem co do schodów na strych A wiec u mnie znajduja sie w przedpokoju na wprost łazienki "głownej" i są to oczywiscie wysuwane (bedą bo jeszcze ich nie ma) a bedą tu Widok z sypialni : http://img355.imageshack.us/img355/5838/bubowa011ar9.jpg Co do garazu pod domem to ja np nie mogłem sobie na to pozwolic bo mam teren podmokły ale pomysł jest całkiiem ciekawy bo zyskujesz kolejny duze pomieszczenie do zagospodarowania A jesli chodzi o minusy to faktycznie pomieszczenie gosp. jest małe Dach jak widac u mnie nie kosztował az tyle co myslałem A brak pralni nie stanowi u nas az takiego problemu pralke umiesimy gdzie w łazience głownej A co do tarasu to fakt nie jest zbytnio zadaszony ale w kazdej chwili mozna wydłuzyc dach nad tarasem (albo parasol ) Pozdrawiam Kometowiczów i innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 03.12.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Bardzo piękny domek, gratuluję! I brawa za "trzymanie się" projektu - chodzi mi o wierne budowanie zgodne z wizualizacją projektanta. Będę pilnie śledzić dalsze postępy. A czy ogrzewanie, które masz w podłodze, jest wodne czy elektryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 03.12.2008 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Bardzo piękny domek, gratuluję! I brawa za "trzymanie się" projektu - chodzi mi o wierne budowanie zgodne z wizualizacją projektanta. Będę pilnie śledzić dalsze postępy. A czy ogrzewanie, które masz w podłodze, jest wodne czy elektryczne? Wielkie dzieki Fakt jest mało ludzi którzy trzymaja sie scisle projektu Ogrzewanie jest wodne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki2 03.12.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Taka informacja dla "Zmieniaczy projektów" )..... Jeśli weźmiecie wydruk z netu i pójdziecie do architekta to zrobi wam projekt indywidualny w lepszej cenie, bo nie musi wymyślać koncepcji. Jak zaczniecie zmieniać to i tak wyjdzie indywidualny. Jeśli planuje ktoś wykorzystanie poddasza to schody, zrobiłbym raczej w garażu, bo potrzebna będzie klatka schodowa. Ponieważ planuję piec gazowy to pralnię będę miał w kotłowni. Na początku budowy planowałem pompę ciepła.... Teraz wyzwaniem dla mnie są kafelki (lub dla Krakusów flizy) w łazienkach ( Jeśli robicie strop Terriva to nie trzeba robić scian pokojów jako nośnych (te po lewej na zdjęciu), potrzebne jest dodatkowe zbrojenie stropu. Jak już zrobiłem nośne, to się o tym dowiedziałem.... I oczywiście polecam powiększenie łazienki przy sypialni "rodziców". Koszty trochę większe (ściana fundamentowa + nośna) ale jak na razie uważam, że warto. Z mojego doświadczenia wynika, że te niby drobne zmiany w efekcie pociągają za sobą wcale niemałe pieniądze. Dach nie wychodzi aż tak drogo, ale trzeba go później ocieplić, zmiany pociągają za sobą konieczność zbudowania dodatkowych fundamentów i ścian nośnych. Ściany nośne = szerokie futryny drzwi itd... A... jeszcze zrezygnowałem z komina do grila. To tyle na dzisiaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 03.12.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Tak sobie mysle, ze Kometa jednak powinna zostac domem parterowym bez poddasza uzytkowego, koszty ocieplenia dachu plus problem gdzie umiescic schody to za duzo jak widze. Naszczescie, ja z zona nie musimy juz decydowac, mamy z pare lat na decyzje jak zrobimy i czy wogole zostaniemy przy Komecie. Mi donek sie bardzo podoba, choc nie jest olbrzymi ale wydaje sie bardzo tani w utrzymaniu (nie tak ogromna kubatura i zrezygnowanie z poddasza kosztowalo by tylko ocieplenie stropu bez koniecznosci inwestowania w drogi nosny strop i puszczanie kabli, rur itp na gore. Ocieplenie gory tez byloby chyba dosyc proste po prostu rzucic troche styro na sufit i po sprawie. Powiem tak, wolalbym moc wybodowac garaz w piwnicy kosztem mieszkalnego poddasza, ciekawe czy to bedzie mozliwe na mojej dzialce, i czy da sie to jakos zaadaptopwac do projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz1969 22.12.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Witam pierwszy raz na forum. Od dłuższego czasu obserwuję wyczyny kolegów z KOMETĄ. Kilka dni temu otrzymałem zezwolenie na budowę swojej KOMETKI i pragnę dołączyć sie do tej dyskusji. To, że projekt mi się podoba to nie musze pisać. Napiszę jak ja widzę swój domek. Na chwilę obecną zdecydowałem sie na podpiwniczenie garażu i kotłowni, mam to już w projekcie i chcę z tego zrobić kotłownię i miejsce na opał i ewentualnie jakies graty. A w pomieszczeniu kotłowni przy garażu pralnia lub może ....sauna. Troszke to zmieniło fundamenty ale mysle ze warto. W sumie jakies pomieszczenie na opał tez trzeba by zbudować. Napiszcie co o tym sądzicie Pozdrawiam wszystkich budujących i będących budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 23.12.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Janusz1969: podpiwniczenie Komety to b. ciekawy pomysl. Jak sadzisz jak bardzo moze to podniesc koszt budowy? zyska sie calkiem spore pomieszczenie. Czekam na wiecej informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz1969 23.12.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Janusz1969: podpiwniczenie Komety to b. ciekawy pomysl. Jak sadzisz jak bardzo moze to podniesc koszt budowy? zyska sie calkiem spore pomieszczenie. Czekam na wiecej informacji Myślę, że koszt budowy podpiwniczenia nie podniesie aż tak mocno kosztów budowy, tym bardziej, że mamy niespodziankę w postaci spadających cen towarów i usług. Nie wiem czy moge pisać o kosztach ale pierwszy fachowiec u którego byłem zarządał ode mnie stan zero ze stropem nad piwnicą i kotłownią (czyli pod garażem i starą kotłownią) 6tys zł. Uważam, że cena jest w miare atrakcyjna, projekt wycenia jeszcze jeden wykonawca.No i plus te kilka bloczków i moze ze 2m3 betonu. A adaptacja projektu kosztowała mnie 500 zł(chodzi o pownicę). Wykonanie pożniej jakiejś szopki na zewnątrz z ładną elewacją i np. dachówką wyszłoby ze 20-30 tys. A tu naprawdę wyjdzie może z 5 do 7tys drożej. Piszę o warunkach cenowych war-maz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POL_MEN 25.12.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 Polski00012 szacuneczek i pozdrowienia dla wszystkich kometowiczow i nie tylko. Z Zona nabylismy projekt domu http://www.dobredomy.pl/?id_project=45. Zakupiony koncem 2006 roku. Po ponad rocznym oczekiwanu na formalnosci z usmiechem na ustach postanowilismy wylac lawy . Ale sprawa sie rypla jak namierzylem z moja zona Polskiego00012 . Powiem krotko zaraz po nowym roku zmieniamy projekt i jest to decyzja nieodwolalna :) Jak cokolwiek ruszy bedziemy Cie bombardowali pytaniami Narazie zycze spokojnych swiat i szczesliwego nowego Roczku PS: janusz1969 powaznie rozpatrujemy Twoj pomysl z podpiwniczeniem. Gdzie planujesz schody do piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz1969 25.12.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 schody mam zaplanowane w garażu nawprost wjazdu. Będą miały ok 80 cm szrokości , kwestia wymiaru jest dowolna, schody będą bez barierki , tylko mam w projekcie w postaci murka oporowego zeby auto nie wpadło. A po ścianie zrobię jakąs rurkę do trzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 25.12.2008 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2008 http://img71.imageshack.us/img71/8302/127jh4vn1.jpg http://img509.imageshack.us/img509/3189/147kr0bl5.jpg Aby choinkabyła zielonaa nadchodzący rok obfitowałw wiele wspaniałychchwil i niezapomnianychprzeżyć. Abyśmy w przyszłym roku mogli życzyć sobie nawzajem już tylko„najlepszego”, bo „wszystkiego” będzie pod dostatkiem.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia Życzą Tomek i Krysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 03.01.2009 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Polski00012 szacuneczek i pozdrowienia dla wszystkich kometowiczow i nie tylko. Z Zona nabylismy projekt domu http://www.dobredomy.pl/?id_project=45. Zakupiony koncem 2006 roku. Po ponad rocznym oczekiwanu na formalnosci z usmiechem na ustach postanowilismy wylac lawy . Ale sprawa sie rypla jak namierzylem z moja zona Polskiego00012 . Powiem krotko zaraz po nowym roku zmieniamy projekt i jest to decyzja nieodwolalna :) Jak cokolwiek ruszy bedziemy Cie bombardowali pytaniami Narazie zycze spokojnych swiat i szczesliwego nowego Roczku Witam serdecznie. Bardzo chętnie odpowiem na wszystkie pytania i w miarę możliwości doradzę. Ja w projekcie nic nie zmieniałem ale teraz jak jest już prawie skończony to zdecydowanie powiększyłbym kotłownie gdyż jest zdecydowanie za mała, niema w niej miejsca nawet na opał więc w pzyszłości będziemy musieli dobudować mały budynek gospodarczy. Pozdrawiamy i wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POL_MEN 04.01.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Slicznie dziekujemy za zyczenia i rowniez wszystkiego najlepszego w nowym roku dla Ciebie twojej rodziny i naturalnie dla Wszystkich czytajacych to forum Ania i Grzes. Moje piewsze pytanie to ile pustakow i jakiego rozmiaru pochlonela twoja kometka? Bo po gruntownej analizie forum doczytalem sie ze zastosowales maxa 29, jak wnosze to grubosc sciany. I czy jest to wlasnie ten produkt. http://images50.fotosik.pl/46/d62d78908afd2ccd.jpg Dziekujemy i pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts