Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oto moj domek Kometa-Co sądzicie ..?

Recommended Posts

Witam wszystkich miłośników Komety.

Po przewertowaniu chyba 1000 projektów jesteśmy raczej zdecydowani na Komete. Mały zgrabny domek...idealny.

Jak załatwimy papiery (a załatwiamy je już od czerwca) to ruszamy.

Mam tylko pytanie do właścicieli projektów. Czy macie zestawienie materiałów?

Bardzo bym prosila o przesłanie takiego zestawienia na maila, chcę sobie przeliczyć z czego najlepiej budowac.

Z góry bardzo dziękuję i życzę powodzenia w dalszej budowie.

Mój adres: [email protected]

• Odpowiedzi 558
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich miłośników Komety.

Po przewertowaniu chyba 1000 projektów jesteśmy raczej zdecydowani na Komete. Mały zgrabny domek...idealny.

Jak załatwimy papiery (a załatwiamy je już od czerwca) to ruszamy.

Bardzo bym prosila o przesłanie takiego zestawienia na maila, chcę sobie przeliczyć z czego najlepiej budowac.

Witaj U mnie czegos takiego nie mam Mi wszystko "majster" mówił ile musze kupic i praktycznie obliczył co do cegły :)

dzięki, a możesz mi napisać te wyliczenia. chiałabym orientacyjnie wyliczyc koszty materiałów. bedziemy starać się o kredyt, mamy troche odłożone i nie wiem czy to starczy na materiały na stan surowy zamknięty.

Niestey nie mam juz tych zapisków wiem tylko ze cegły kupiłem cos około 3100 sz

Pozdrawiam

Witam

Do wyceny stosuję prostą metodę:

Krok 1 - z grubsza liczę ile wyniesie mnie dany etap.

Krok 2 - określam kwotę, której nigdy w życiu za ten etap nie zapłacę.

Krok 3 - Do kwoty z kroku 2 dodaję jakieś 30% i wychodzi mniej więcej kwota, którą finalnie płacę.

Chociaż wszyscy mówią, że płacą mniej (?) niż.....

A poważnie to mogę przesłać skan rzutu i przekroju. W każdym składzie budowlanym bez problemu wyliczą potrzebny materiał.

Ale nikt nie wyliczy ile będzie potrzeba np piasku! A tego ciągle mało.... (to jest właśnie te 30%)

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam drogich kometowiczów.

Widzę, że na forum mało się dzieje ostatnimi czasy dlatego postanowiłem coś napisać, aby forum nie "umarło":) Jak na razie nie mam się czym pochwalić dlatego napiszę jedynie o zamiarach. U mnie wraz z nadejściem wiosny będą robione schody, które od frontu może nie są zbyt dużym wyzwaniem, ale już od strony salonu to już inna bajka. Ojciec sugerował, że bez klombu było by troszkę taniej, ale mnie i żonie ów klomb się bardzo podoba i myślimy kiedyś w nim zasadzić drzewko, które po odpowiednim podcięciu dawało by kształt parasola. Poza tym, czeka nas wstawienie okien które będą w kolorze złotego dębu( kolor elewacji w przyszłości ma być w odcieniu beżu i brązu), elektryka, tynki, no i wylewki. Zdecydowałem się na ogrzewanie podłogowe w ganku, kuchni, wc i łazienkach czyli miejscach gdzie będą płytki rzecz jasna, w innych pomieszczeniach kaloryfery.

Jak będą jakieś widoczne postępy prac, oczywiście zamieszczę fotki, a jak na razie to życzę kometowiczom efektownych postępów w budowie.

Pozdrawiam. :D

Witam wszystkich tu zaglądających

Widze ze kojega wyżej myśli podobnie jak ja co chodzi o ogrzewanie podłogowe i kaloryfery i wydaje mi sie ze jest to najlepsze rozwiązanie Co do klombu to bardzo dobrze zrobiłes ze nie zrezygnowałes bo cały taraz straciłby swój urok u mnie tez narazie nic sie nie dzieje lecz za jakies moze dwa tygodnie "wpadają" majstry i zaczynają ocieplać z zewnątrz dla informacji styropian 12 zakładkowy

Pozdrawiam

Tomek i Krysia

Nie wiem o co chodzi ze styropianem 12-sto zakladkowym, ale myślę, że to nam wyjaśnisz. Zastanawia mnie również w jakiej kwocie się zmieścisz z ociepleniem domu. Ponoć teraz znacznie spadły cenny materiałów, a zwłaszcza styropianu. Obecnie ponoć koszt budowy domu spadł nawet do 25%, tylko się cieszyć :D .

Nie wiem o co chodzi ze styropianem 12-sto zakladkowym, ale myślę, że to nam wyjaśnisz. Zastanawia mnie również w jakiej kwocie się zmieścisz z ociepleniem domu. Ponoć teraz znacznie spadły cenny materiałów, a zwłaszcza styropianu. Obecnie ponoć koszt budowy domu spadł nawet do 25%, tylko się cieszyć :D .

Witam To nie jest styropian 12-sto zakładkowy tylko styropian 12 cm zakładkowy czyli frezowany

Za materiał :

20ubików styropianu 110 zł/kubik

700 kg kleju do styropianu 500zł

700 kg kleju do siatki okolo 500 zł

200 metrów siatki 180 zł

100 szt kołków o dł 180mm 20 zł

20 szt listw startowych (2m) 15zł sztuka

20 szt listw naroznych (2,5 m) 2,50 zł sztuka

obróka okien styropian 2-3 cm za 1 kubik 100 zł ( nie wiemy ile wejdzie )

Za robociznę około 45 zł za mkw (bez tynku i koloru )

No tez zauwazyłem ze materiały tanieją i oby tak dalej :D

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

No widzę, że domek nabiera uroku :D Idziesz jak burza. Gratuluję. Moja ekipa coś nie może do mnie dotrzeć - może im za mało płacę :D Wkrótce powinni założyć okna, także będzie widać jakieś postępy. Szkoda, że inni użytkownicy forum nie udostępniają swoich fotek.

Pozdrawiam

Dzisiaj już się troszkę pozmieniało. Po pierwsze mam zrobione tynki wewnetrzne,koszt 6,200zł., zamówiona została brama garażowa 2,700zł., okna zloty dąb obustronnie 12,500zł., ale najbardziej zmroził mnie koszt schodów wycenione zostały na ok. 50 tys., niestety będę musiał zrezygnować chociaż bardzo ładnie wyglądają :cry:

Noooo, polski....szoookkk!!!!

Gratulacje. Kurr, jak ja Ci zazdroszczę :lol: żartuję.

Ale dech zaparło nie ukrywam. Jeszcze raz gratuluję.

Szkoda, że inni użytkownicy forum nie udostępniają swoich fotek.
Pisze dudnej. A to nieprawda.

Pozdrawiam wszytkich Kometowiczów

wielkie dzieki Janusz :)

Dudnej a kiedy sie doczekamy sie Twoich fotek czy moze są gdzies a ja juz nie pamietam ??!!

Witam witam. Cieszę się, że jest zainteresowanie moimi pracami. Na obecną chwilę od ostatnich fotek, mam zrobione tynki wewnetrzne oraz schody zewnetrzne, czyli nie mam czym się pochwalić za bardzo. Ósmego maja będą wstatwiać okna wraz z bramą garażową, więc poproszę wówczas siostrę o zrobienie fotek.

Janusz, nie zauważyłem, że masz założoną osobny temat Twojej komety. Gratuluję dotychczasowych osiągnięć w budowie. Bardzo fajnie to wygląda. Podoba mi się okolica no i to , że będziesz miał budynek podpiwniczony. To na pewno będzie pożyteczne rozwiązanie.

Pozdrawiam chłopaki :wink:

coffee82

Wielkie dzieki za miłe słowa Przeprowadzka hmmmmm w odległej przyszłosci ponieważ budujemy z wlasnych środków finansowych (bez kredytów pożyczek) i idzie nam w żółwim tempem Z tym oknem okrągłym przy wejsciu mieliśmy troche problemów bo w projekcie było mniejsze i nie dało sie wygiąć ramy i jest troszkę wieksze i musieliśmy dodatkowo wykłuć wiekszy otwór