treemagnolia 27.02.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witajcie, mam może śmieszne pytanie (jak dla znawców), ale akurat na komputerach znam się jak krowa na balecie... Założyli nam w firmie taką lokalną sieć, wszystkie komputery ze sobą połączone, internet, itd. Rodzaj sieci, sposób połączenia - nie mam pojęcia. Chodzi mi o to, że mamy tu z koleżanką zainstalowane gg, poczty prywatne i stąd moje (nasze) rozterki: czy ktoś np: szef, lub ktoś inny niepowołany będzie tam gdzieś u siebie mógł zobaczyć że mamy zainstalowane te gadulce i ewentualnie przeczytać treść naszych rozmów??? Nie mamy zaznaczonej opcji archiwizowania, ale komputery to takie coś, że to się gdzieś tam wszystko zapisuje na dysku... Wiem że w pracy się pracuje, co też czynię, daję słowo, ale czasem ktoś coś ważnego, idt... sami wiecie jak to jest. Dlatego powiedzcie, czy szef może mnie kiedyś wezwać i powiedzieć - Pani Aniu, Olu, w dniu tym i tym miała pani otworzone gg i rozmawiała pani tyle i tyle o tym i o tamtym.... Jest to możliwe? Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 27.02.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 jest to możliwe, jeśli nie możesz w pracy używać komunikatorów, to może lepiej nie używać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc_gregor 27.02.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Jest to możliwe, sposobów na to jest kilka jeśli nie kilkanaście, więc wszystko zależy od tego jak dobrze "żyjecie" z szefem i czy to co robicie prywatnie jest warte ewentualnych problemów w pracy. Nie ma 100% sposobu na ukrycie prywatnych rzeczy na komputerze. Co najwyżej możesz mieć własnego notka albo PDA (palmtopa) i tylko podpiąć się z nimi do internetu, najlepiej bezprzewodowo, ale to też by wymagało zgody szefa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
treemagnolia 27.02.2008 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 dzięki, czyli wiem że należy uważać. A jeszcze jedno, czy szef to może sprawdzić u siebie, czy raczej musi mój komputer przejrzeć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 27.02.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Może przejrzeć Twój (może to zrobić przez swój ), może przejrzeć logi, może dużo ogólnie rzecz biorąc jeśli jest "kumaty" i "upierdliwy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 27.02.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 czy szef to może sprawdzić u siebie, czy raczej musi mój komputer przejrzeć??? może, jeśli tylko chce; gorzej z wykorzystaniem uzyskanej wiedzy przeciwko pracownikowi http://www.nowebiuro.pl/Tematy_dnia/Bez;GG;pasjansow,artykul-2747-54.html http://www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=2056.205.0.39.2.1.0.1.htm http://tmk.jogger.pl/2008/01/06/kontrola-korespondencji-a-prywatnosc-pracownikow-jakie-sa-gr/ http://www.hrk.pl/Wydarzenia/?artykul=3612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 27.02.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Ponury, a to przypadkiem, nie chodzi tylko o udowodnienie pracownikowi, że w czasie pracy nie pracuje ale np udziela sie na forum? . Bo oczywiście co innego udowodnić pracownikowi, że sie zajmuje czymś za co mu nie płacą a co innego czytanie jego prywatnej korespondencji czy rozmów na gg... Ja to zawszę w pracy ciężko pracuje, i nie siedzę na forach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 27.02.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Ponury, a to przypadkiem, nie chodzi tylko o udowodnienie pracownikowi, że w czasie pracy nie pracuje ale np udziela sie na forum? . Bo oczywiście co innego udowodnić pracownikowi, że sie zajmuje czymś za co mu nie płacą a co innego czytanie jego prywatnej korespondencji czy rozmów na gg... tak, to jest bodaj w artykule z GP - pracodawca może zaglądać do skrzynki, ale nie może czytać korespondencji to jak ze złodziejem - możesz bronić swej własności, ale jak sukinkota za mocno uszkodzisz, to będzie kłopot, bo on "przecież tylko chciał ukraść" a w pracy to się chyba raczej pracuje.. tak by wynikało z nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 28.02.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 "Zrobiliśmy monitoring stron internetowych, z których korzystają nasi pracownicy. Okazało się, że zbyt długo przesiadują na Naszej-klasie. A nie jest to portal, który służy rozwijaniu umiejętności zawodowych" :lol: :lol: [...] aż 93% Polaków załatwia w godzinach pracy swoje prywatne sprawy, korzystając z urzędowych i firmowych komputerów. [...] Trzy czwarte respondentów przegląda w pracy prywatną pocztę oraz strony internetowe w żaden sposób niezwiązane z obowiązkami służbowymi. 36% korzysta z komunikatorów internetowych, a 24 słucha muzyki z sieci oraz dyskutuje na forach. 13 uczestniczy w grach sieciowych. więcej >>> tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 28.02.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 "Zrobiliśmy monitoring stron internetowych, z których korzystają nasi pracownicy. Okazało się, że zbyt długo przesiadują na Naszej-klasie. A nie jest to portal, który służy rozwijaniu umiejętności zawodowych" :lol: :lol: [...] aż 93% Polaków załatwia w godzinach pracy swoje prywatne sprawy, korzystając z urzędowych i firmowych komputerów. [...] Trzy czwarte respondentów przegląda w pracy prywatną pocztę oraz strony internetowe w żaden sposób niezwiązane z obowiązkami służbowymi. 36% korzysta z komunikatorów internetowych, a 24 słucha muzyki z sieci oraz dyskutuje na forach. 13 uczestniczy w grach sieciowych. więcej >>> tutaj ooo - dawno nie odwiedzałam Naszej Klasy - a do końca pracy jeszcze 1 h i 10 minut - trzeba jakoś ten czas produktywnie wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 28.02.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 upss - się zdublowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 29.02.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 to przy okazji powiem - sam sobie pracowdawca winien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 29.02.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 29.02.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Mam pytanko KTOS wlamal mi sie na moja poczte i zmienil haslo Czy moge sprawdzis kto to ??? Jak ??? Pozdrawiam na którą pocztę ? w jakiej domenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 29.02.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Mam pytanko KTOS wlamal mi sie na moja poczte i zmienil haslo Czy moge sprawdzis kto to ??? Jak ??? Pozdrawiam na którą pocztę ? w jakiej domenie ?[/qu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 29.02.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Interia, poczta fm skontaktuj się z nimi i niech dzialają http://poczta.interia.pl/pomoc/?cat=112 oni także sprawdzą logi i może utłuką gada powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 29.02.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 [ ;;;; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 29.02.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Myslisz ze dokladnie wskaza mi kto to??? nie sądzę ale myślę, że zrobią mu niezłe kuku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 29.02.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Myslisz ze dokladnie wskaza mi kto to??? nie sądzę ale myślę, że zrobią mu niezłe kuku Dobre i to Jeszcze raz dziekuje bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 29.02.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Myslisz ze dokladnie wskaza mi kto to??? nie sądzę ale myślę, że zrobią mu niezłe kuku [/''' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts