Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do informatyka :) od blondynki :)

Recommended Posts

Witajcie, mam może śmieszne pytanie (jak dla znawców), ale akurat na komputerach znam się jak krowa na balecie...:(

Założyli nam w firmie taką lokalną sieć, wszystkie komputery ze sobą połączone, internet, itd. Rodzaj sieci, sposób połączenia - nie mam pojęcia. Chodzi mi o to, że mamy tu z koleżanką zainstalowane gg, poczty prywatne i stąd moje (nasze) rozterki: czy ktoś np: szef, lub ktoś inny niepowołany będzie tam gdzieś u siebie mógł zobaczyć że mamy zainstalowane te gadulce i ewentualnie przeczytać treść naszych rozmów??? Nie mamy zaznaczonej opcji archiwizowania, ale komputery to takie coś, że to się gdzieś tam wszystko zapisuje na dysku...

Wiem że w pracy się pracuje, co też czynię, daję słowo, ale czasem ktoś coś ważnego, idt... sami wiecie jak to jest.

Dlatego powiedzcie, czy szef może mnie kiedyś wezwać i powiedzieć - Pani Aniu, Olu, w dniu tym i tym miała pani otworzone gg i rozmawiała pani tyle i tyle o tym i o tamtym.... Jest to możliwe?

Dzięki za odpowiedzi.

Jest to możliwe, sposobów na to jest kilka jeśli nie kilkanaście, więc wszystko zależy od tego jak dobrze "żyjecie" z szefem i czy to co robicie prywatnie jest warte ewentualnych problemów w pracy. Nie ma 100% sposobu na ukrycie prywatnych rzeczy na komputerze. Co najwyżej możesz mieć własnego notka albo PDA (palmtopa) i tylko podpiąć się z nimi do internetu, najlepiej bezprzewodowo, ale to też by wymagało zgody szefa.

Ponury, a to przypadkiem, nie chodzi tylko o udowodnienie pracownikowi, że w czasie pracy nie pracuje ale np udziela sie na forum? ;) :lol: . Bo oczywiście co innego udowodnić pracownikowi, że sie zajmuje czymś za co mu nie płacą a co innego czytanie jego prywatnej korespondencji czy rozmów na gg...

Ja to zawszę w pracy ciężko pracuje, i nie siedzę na forach ;)

Ponury, a to przypadkiem, nie chodzi tylko o udowodnienie pracownikowi, że w czasie pracy nie pracuje ale np udziela sie na forum? ;) :lol: . Bo oczywiście co innego udowodnić pracownikowi, że sie zajmuje czymś za co mu nie płacą a co innego czytanie jego prywatnej korespondencji czy rozmów na gg...

tak, to jest bodaj w artykule z GP - pracodawca może zaglądać do skrzynki, ale nie może czytać korespondencji

to jak ze złodziejem - możesz bronić swej własności, ale jak sukinkota za mocno uszkodzisz, to będzie kłopot, bo on "przecież tylko chciał ukraść" 8)

a w pracy to się chyba raczej pracuje.. tak by wynikało z nazwy ;)

"Zrobiliśmy monitoring stron internetowych, z których korzystają nasi pracownicy. Okazało się, że zbyt długo przesiadują na Naszej-klasie. A nie jest to portal, który służy rozwijaniu umiejętności zawodowych"

:lol: :lol: :lol: :lol:

[...] aż 93% Polaków załatwia w godzinach pracy swoje prywatne sprawy, korzystając z urzędowych i firmowych komputerów. [...] Trzy czwarte respondentów przegląda w pracy prywatną pocztę oraz strony internetowe w żaden sposób niezwiązane z obowiązkami służbowymi. 36% korzysta z komunikatorów internetowych, a 24 słucha muzyki z sieci oraz dyskutuje na forach. 13 uczestniczy w grach sieciowych.

więcej >>> tutaj

"Zrobiliśmy monitoring stron internetowych, z których korzystają nasi pracownicy. Okazało się, że zbyt długo przesiadują na Naszej-klasie. A nie jest to portal, który służy rozwijaniu umiejętności zawodowych"

:lol: :lol: :lol: :lol:

[...] aż 93% Polaków załatwia w godzinach pracy swoje prywatne sprawy, korzystając z urzędowych i firmowych komputerów. [...] Trzy czwarte respondentów przegląda w pracy prywatną pocztę oraz strony internetowe w żaden sposób niezwiązane z obowiązkami służbowymi. 36% korzysta z komunikatorów internetowych, a 24 słucha muzyki z sieci oraz dyskutuje na forach. 13 uczestniczy w grach sieciowych.

więcej >>> tutaj

ooo - dawno nie odwiedzałam Naszej Klasy - a do końca pracy jeszcze 1 h i 10 minut - trzeba jakoś ten czas produktywnie wykorzystać :wink: 8) :lol: