Voytas 29.08.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Witam Zdecydowalem sie juz (na 99%) na budowe systemową z firmą PRAEFA WARSZAWA - ul. Bartycka 26 pawilon EKOPAN Czy ktos ma doświadczenia z tą firmą którymi mógłby się podzielić?Proszę też o Wasze opinie i wrażenia o samej technologii, jak się mieszka w takim domku. Zamierzam odwiedzić też ich dotychczasowe budowy w okolicach Wawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 29.08.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 zapraszam na swoją działeczkę . Buduję z Praefą Wwa - jest płyta - w następnt piątek mają przywieźć ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Voytas 30.08.2003 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Chetnie obejrze Twoją budowe, wskaz tylko miejsce lub podaj kontakt a się zjawię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.09.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 hmm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.09.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Daruj sobie tą radość. Nie dość , że Cię zrobią na szaro , to jeszcze tempo wolniejsze od tradycyjnych. Spójrz na wyceny które robią na stronie. Przecież się to kupy nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość karpiop 11.09.2003 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Różowo wyglądają tylko 2 pierwsze spotkania - a potem same schody. Ale jagorsza jest ich nieprawdopodobna niesłowność i nierzetelność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 11.09.2003 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Muszę to potwierdzić...Ale prawdę napisze po rozstaniu z tą firmą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika99 13.09.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 ja już się rozstałam całe szczęście (żeby było precyzyjnie wycofaliśmy się prawie w ostatniej chwili, przed podpisaniem umowy oczywiście), jesteśmy w trakcie budowy (budujemy z Ytonga) i jesteśmy przekonani, że jest to najlepsza decyzja od początku budowy; Bardzo podobała nam się technologia, kusiła nas myśl, że będziemy mieszkać w domu zbudowanym z naturalnego budulca, ale... . Wyleczyło nas:Pan Jacek ze swoim nienaturalnym entuzjazmem, wyceny które dostaliśmy trzy razy, nie muszę dodawać, że każa inna, najlepsza była ostatnia: w jednym pilku koszt całego naszego dachu wg preafy to 20000zł(wiązary, łaty, kontrłaty, dachówka Brass, rynny , folie, robocizna itd.) i w tym samym pliku zeskanowana oferta na tą samą dchówkę Brass za materiał i położenie 16 000zł, każda osoba z firmy udzielała zupełnie innych informacji dotyczących tej samej rzeczy i nigdy nie było wiadomo kto z nich ma rację, ciągłe wręcz namolne i bardzo męczące przekonywanie, że nasz dom będzie wybudowany bez zarobku dla firmy, bo Pan Jacek bardzo chciałby mieć w swojej kolekcji nasz dom, kiegyś na jednej z budów spotkaliśmy elektryka współpracującego z Praefą (notabene nie mógł dogadać się z jednym z pracowników, tak bardzo był pijany (pracownik oczywiście), fakt, że była to niedziela, ale ten człowiek mieszkał w tym domu, dla mnie to niedopuszczalne) wracając do elektryka w pierwszych słowach ostrzegł, że wycena którą na wstę pie Praefa daje na elektrykę nie jest z nim konsultowana i musimy się liczyć z tym że będzie na pewno więcej;To nie jest wszystko...;Bardzo długo nosiłam się z zamiarem napisania tego wszystkiego, nie byłam pewna czy powinnam to robić ale może kiedy sama przeczytałabym kilka gorzkich słów na temat tej firmy to nie zmarnowałabym na niepotrzebne rozmowy ponad dwóch miesięcy;Bardzo uważnie obserwowaliśmy jedą z budów Preafy i gdy ruszyła nasza budowa widzimy jak bardzo ważna jest firma która buduje a w szczególności jej szef. Forum czytam od roku i muszę przyznać że zaczynając budowę miałam gęsią skórkę ale człowiek który nam buduje to fachowiec w każdym calu, śmiało możemy powiedzieć że budowa to dla nas ogromna przyjemność praktycznie bez żadnych stresów, śmiem wątpić czy tak samo byłoby z Preafą, wręcz jestem przekonana że mielibyśmy już dużo więcej śiwych włosów niż jest to przwidziane;pozdrawiam wszystkich budującychMonika[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość monika99 13.09.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 zapomniałam dodać o najważniejszej żeczy - całkowity koszt wybudowania ścian bo to trzeba porównywać to Praefa -37 500zł, plus warstwa gładzi 1000zł, ocieplenie styropianem z tynkiem cienkowarstwowym 12 000zł razem 50 500zl trzeba coś doliczyć za ściany szczytoweYtong - materiał (szerokość nie 36,5cm a 40cm) z klejem 16 000zł, tynk gipsowy maszynowy 4200zł, robocizna za ściany (postawieniem komina) 10000zł, tynk akrylowy zewnętrzny 3000zł razem 33 200zł ze ścianami szczytowymiPozdrawiamMonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 13.09.2003 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 Słuchajcie, wiele rzeczy można o Praefie powiedzieć, ale nie to że nie podchodzi o technicznych rzeczy profesjonalnie . Ja sam mimo wielu zastrzeżeń nie mam wiele do zarzucenia np. panu Stanislawowi . Pan Jacek też czasami ma niekonwencjonalne (w dobrym słowa znaczeniu ) pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 13.09.2003 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 Moniko99,czy Twoj dom budowala ekipa z ytonga?Okolice Warszawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość okras 15.09.2003 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Załóżmy klub wykiwanych przez Praefę. Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bakit 15.09.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Załóżmy klub wykiwanych przez Praefę. Co wy na to? Okras, byles wykiwany przez Parefe? npisz cos bo brzmi to tajemniczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.09.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Świetnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.09.2003 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Może najpierw opikietujemy te Targi na których naciągają następnych naiwnych.W ogóle dziwię się , że Praefa Międzyrzecz i Legalett nie odebrali jeszcze koncesji takim owakim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 16.09.2003 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Mnie nie wykiwali, ale bylem bardzo zly, gdy po przeczytaniu reklamyw Muratorze (początek 2002 roku) ze buduja D09 ("dom na 102" - 102 m2) za 124 tys zl, nastepnie poszedlem do firmy Inwest-eko-dom z Sosnowca która sie tak reklamowala (obecnie Praefa-Inwest-eko-dom)- w lipcu 2002 i dowiedzialem sie ze wlasnie podniesli ceny i teraz to jestok. 167 tys zl (pod klucz, bez przylaczy). Nastepnie, gdy przeanalizowalem mozliwosc zbudowania z ytonga (JW) poprosilem ojeszcze jedna wycene w listopadzie 2002 i tym razem to bylo 195 tys zl.Jak na razie buduje z BK ten sam D09 (buduje firma), zaczalem w czerwcu 2003 i juz kryja mi dach.Aha - po przemysleniach dot. legalettu (chcialem go "ozenic" z BK)przeszlo mi - uwazam ze bezwladnosc cieplna legalettu powoduje, ze trudno to regulowac, a efektywne sterowanie bywa zródlem czasami niezlych oszczednosci. to tyle -pozdrawiam wszystkich zwolenników szybkiego budowania !Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 16.09.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 A ja ożeniłem legalett z BK. Zależy mi właśnie na bezwładności bo mam zamiar grzać kominkiem, a wtedy jest to zjawisko jak najbardziej pożądane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.09.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Proponuję poczytać dziennik budowy bogusa. Witamy w klubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.09.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Problemem Praefy Warszawa są nie tylko ludzie ale i pieniądze. Firma nie jest wypłacalna - tzw . piramida : ci którzy przychodzą finansują tych którzy wykańczają .Sprawdziłem to w fabrykach . Mimo wpłacenia Praefie żadne pieniadze do producenta nie trafiły.Nie ma co się dziwić w tej sytuacji przestojom , przyjdzie nowy klient , to zasili gotówką. Taki mały system argentyński...A więc proponuję tym którzy zaczynają i mają kłopoty , by namówili nowych klientów do wpakowania gotówki . Z pewnością wtedy nie będzie żadnych problemów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc 17.09.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Problemem Praefy Warszawa są nie tylko ludzie ale i pieniądze. Firma nie jest wypłacalna - tzw . piramida : ci którzy przychodzą finansują tych którzy wykańczają . Sprawdziłem to w fabrykach . Mimo wpłacenia Praefie żadne pieniadze do producenta nie trafiły. Nie ma co się dziwić w tej sytuacji przestojom , przyjdzie nowy klient , to zasili gotówką. Taki mały system argentyński... A więc proponuję tym którzy zaczynają i mają kłopoty , by namówili nowych klientów do wpakowania gotówki . Z pewnością wtedy nie będzie żadnych problemów.. Gosciu skąd Ty masz takie wiadomosci. przeciez wybudowali sporo domow, ktore wygladaja niezle. Moze odezwa sie jacys zadawolnie klienci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts