Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto budował z Praefa Warszawa? jakie opinie?

Voytas

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można powiedzieć , że ja jestem zaprzeczeniem w/w tez. Mam już Legalett oraz ściany ( za które do końca jeszcze nie zapłaciłem). Być może w następnym tygodniu będę miał strop.

Co prawda budowa trwa od 1.08 ( czyli dwa miesiace) ale mam nadzieję że do końca roku będę się mógł wprowadzić.

Szanowni Goscie, Skoro krytykujecie - piszcie pod nazwiskiem lub co najmniej pseudonimem. tak to nie brzmi specjalnie wiarygodnie. Ja zaczynam budowe z Praefa-Warszawa i mam nadzieje ze potoczy sie ona dobrze.

Jednak fakty mówieą same za siebie. Coś się z nimi dzieje

Praefa Warszawa właśnie straciła koncesje na sprzedaż i budowę ze ścian Praefa.natomiast sama technologia jest bardzo dobrym rozwiązaniem i szczerze można ją polećić

Z określeniem bardzo dobra bym nie przesadzał, ma też wady podobne do tych jakie dotyczą bloków z wielkiej płyty. Pracujące ryski lub rysy na połączeniach elementów, podatność na zarysowania ścian np. pod wpływem czynnika mechanicznego (np. nieznaczene podkucie prefabrykowanej bruzdy zaskutkowało lustrzaną do bruzdy rysą po drugiej stronie ściany). Ściany wbrew reklamie producenta wymagają wykończenia przed malowaniem choćby po to aby zaślepić bardzo wyraźną porowatość materiału. Moim zdaniem wymagane jest również sezonowanie ścian - mają w sobie całkiem sporo wilgoci.

Podstawową wadą oferty PRAEFA jest brak systemowego podejścia do tematu w Polsce. Firma sama mało angażuje się w sprzdaż swojej oferty, bazując na pośrednikach, o których możemy poczytać choćby w tym wątku. (Na marginesie nie dawo "prężny" na Śląsku EKO-INWEST-DOM znany jako "ekonomiczny wybór" już zniknął przyjamniej z Internetu i stron PRAEFY). Pośrednicy nie są pod wystarczającą kontrolą techniczną producenta i PREAFA właściwie ogranicza się do dostawy materiału ( oczywiście póki spływa gotówka), czasami przypadkowym najmowanym trasportem. Niemamy tu do czynienia z systemem budowy domu a jedynie formą budowy ścian i stropów. Budowa jako taka (połączenie z fundamentem, kostrukcją dachu, wykończenie i nadzór spoczywa na przedstawicielu lokalnym a nie rzadko na głowie inwestora. Chętnie poznam inwestora korzystającego z "systemu" PRAEFA, który zbudował "Dom "pod klucz" w 2-3 miesiące i bez stresu ... " - cytat ze stron PRAEFA.

Pozdrowionka.

Spodobała mi się wypowiedź gościa powyżej i wszedłem sobie na stronkę Praefy Wwa, bo takoważ jeszcze istnieje.

Jest tam ikonka ,, CO TERAZ ROBIMY". Od kwietnia są tam zdjęcia z targów muratora . Jak cały czas to tak robią , to nie dziwię się że chrzanią budowy i utracili koncesję.

Z tego co się orienntuję , fima Praefa Warszawa już nawiązała wspólpracę z firmą , która podjęła się robić coś w podobie oryginalnej Praefy.

Problem w tym , ze firma ta (http://www.nexpol.pl) nie ma doświadczenia w budownictwie jednorodzinnym. Tu nie ma powtarzalności ( jak przy Sheratonie czy hipermarketch).

W związku z tym wszyscy będziemy króliczkami doświadczalnymi w rękach Bartyckiej.

Pozdrawiam inwestorow,