Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto budował z Praefa Warszawa? jakie opinie?

Voytas

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Bartek1958

Podstawową wadą oferty PRAEFA jest brak systemowego podejścia do tematu w Polsce. Firma sama mało angażuje się w sprzdaż swojej oferty, bazując na pośrednikach, o których możemy poczytać choćby w tym wątku. (Na marginesie nie dawo "prężny" na Śląsku EKO-INWEST-DOM znany jako "ekonomiczny wybór" już zniknął przyjamniej z Internetu i stron PRAEFY). Pośrednicy nie są pod wystarczającą kontrolą techniczną producenta i PREAFA właściwie ogranicza się do dostawy materiału ( oczywiście póki spływa gotówka), czasami przypadkowym najmowanym trasportem. Niemamy tu do czynienia z systemem budowy domu a jedynie formą budowy ścian i stropów. Budowa jako taka (połączenie z fundamentem, kostrukcją dachu, wykończenie i nadzór spoczywa na przedstawicielu lokalnym a nie rzadko na głowie inwestora. Chętnie poznam inwestora korzystającego z "systemu" PRAEFA, który zbudował "Dom "pod klucz" w 2-3 miesiące i bez stresu ... " - cytat ze stron PRAEFA.

Pozdrowionka.

i tu jest dużo prawdy i wiem, że trwają już prace projektowe nad spójnym systemem budowy domów z prefabrykatów. A o co wtym wszystkim chodzi widać w agresywnych wypowiedziach anonimów

Witajcie!

Moze to, co napisze ponizej bedzie nadzieja dla tych, ktorzy po przeczytaniu tego watku maja wiecej siwych wlosow, ...

Zbudowalem dom w oparciu o "system" zbudowany na wspolpracy Legalett Gdańsk, Praefa Miedzyrzecz, ModernDach Wloclawek.

Jestem zadowolony z produktow i prac tych firm. Takie budowanie to czysta przyjemnosc patrzenia jak dom rosnie (fundamenty w tydzień - plyta wylana z dokladnoscia do 1cm na calej powierzchni, sciany postawione w dzien, wiezba w dzien, przykrycie i wykonczenie dachu wraz z orynnowaniem w tydzien). Kazda ekipa po sobie posprzatala plac budowy tak dokladnie, ze nawet miotłą nie mam za bardzo co robic.

Po nastepnych, miescowych ekipach (elektrycy, "suficiarze", "okniarze") mialem sporo do sprzatania.

Zaczalem budowe 22 lipca 2003 r. Dzis dom mam ocieplony i zaczyna sie konczenie elewacji (byloby wczesniej, gdyby nie ponad tygodniowe opoznienie miejscowej firmy ocieplajacej).

Do wykonczenia zostalo mi juz niewiele prac wewnatrz (hydraulik, podlogi, kafelki, malowanie). Zamierzam wprowadzic sie ok. 15 pazdziernika czyli w niecale trzy miesiace od momentu rozpoczecia budowy.

Zanim sie zdecydowalem na budowe w tym systemie przez ponad rok sprawdzalem firmy wyzej wymienione oraz m.in. IED Sosnowiec (niestety dzis juz nieistniejacy z powodu przeinwestowania; wobec mnie byli uczciwi, chetnie, fachowo i bezinteresownie radzili w sprawach wykonawstwa kiedy zaczalem budowac i ... nie obiecywali cudów), Praefa Warszawa (obiecywała cuda w "kosmicznym tempie"; potwierdzam, ze na skutek m.in. niesolidnosci, skonczyla sie ich wspoplraca z Miedzyrzeczem i teraz cos kombinuja z podobnymi scianami), ...

Serdecznie pozdrawiam i polecam wspolprace z wymienionymi na poczatku firmami, a nie z ich posrednikami.

Piotr

PS. Jako ciekawostka dodam, ze za dom parterowy o pow. 96 m2 "pod klucz" (czyli do zamieszkania) zamierzam w sumie z dokumentacja (bez kosztów dzialki) zaplacic ok. 170 - 180 kzl.

Czy to duzo ocencie sami porownujac z cenami np. mieszkan w miescie.

Powodzenia.

Piotrze O,

Wiem, że profesjonalnie i z zangażowaniem podeszłes do budowy i bardzo często kontaktowałeś się z firmamami (dostawcami) skutecznie egzekwując jakość i tempo prac - poprostu gratuluje Ci.

Nie umniejszając innym inwestorom (lącznie ze mną :) ale jesteś pozytywnym wyjątkiem. Jednak zauważ, że miał to być system wygodny dający duży komfort psychiczny dla inwestora - ograniczając do minimum zaangażowanie inwestora a już na pewno nie powinien obarczać inwestora koordynacją inwestycji. Moim zdaniem firmy oferujące "system PRAEFA" w Polsce tego warunku nie spełniają.

Pozdrowionka.

Piotrze.O - pewnie pamietasz, ze ja tez bylem fanem tego pomyslu na budowe

domu. Wspomniany przez Ciebie IED jednak w lipcu 2002 wycenil mój 100 m2

dom na ok. 170 tys zl, a potem w listopadzie na 195 tys bez przylaczy i w

niecalkiem zaawansowanym stanie :-)

Dalem sobie spokój z tymi pomyslami, byc moze w Polsce centralnej jest lepiej

z profesjonalizmem firm od Praefy/Legalettu ...

A ciekawe w czy tez IED Sosnowiec przeinwestowal ? Moze za duzo nowy

biurowiec kosztowal ???

Aha - obecna firma zaczela mi budowac z BK 10 czerwca: mam juz dach, zaczynaja

sie instalacje, w tym tygodniu tez okna ...

Moze nie jest tak zle z innymi technologiami, jesli idzie o szybkosc budowy ?

pozdrawiam wszystkich

Krzysiek

• 1 month później...

Kurcze, szkoda że ja swoich zdjęć nie dołączyłem. Dobrze że mam dobrych inostrańców, którzy teraz błędy Praefy Wwa usuwają.

Przed dwoma godzinami ruski pokoazał mi podłoge w kuchni , na której ma kłaść terakotę. Okazuje się , że nierówności sięgają 2,5 cm na 1,5 metrowej łacie.

W/w mówi , że kładł terakotę w Niemczech na systemie podobnym do Legalett - tam nie było mowy o 5 mm błędzie.

A swoją drogą jest dla mnie szokiem , ze chłopy zza wschodniej granicy poprawiaja po specach od WIELKIEJ TECHNOLOGII - Legallecie,Praefie, itp.

Gość Gosc1

W 102 dniu od rozpoczecia prac geodety zamieszkalismy nasza rodzinka we wlasnym, nowym domu zbudowanym w systemie Legalett Gdansk, Praefa Miedzyrzecz, ModernDach-Jurex Wloclawek.

Mieszkamy drugi tydzien i jest bardzo miło, ciepło i ciekawie. Dom ogrzewany jest od 14.10, kiedy to szefostwo Legalett przyjechało zainstalowac agregaty. Zuzycie po miesiacu to blisko 1300 kWh w II taryfie (u nas 0,19 zł) i blisko 150 kWh w I taryfie (0,42 zl). W tym czasie agregaty w pierwszych dniach niepotrzebnie pracowaly non stop na obu taryfach. W tym jest takze bojler 1300 W, lodowka, oswietlenie zewn. domu (halogen 150 W czesto uzywany przy wieczornym robieniu chodnika i drogi), oswietlenie wew., pralka, wiertarka, zelazko, ... Jest wiec zuzycie zgodne z oczekiwaniami (mniej niz tona węgla na miesiac = ok. 420 zł + transport, czas potrzebny na rozpalanie, dokladanie, ..., :) . Temperatury w domu ustalone sa na w granicach 18,5 - 21 st. C. Nastepny miesiac, prawdziwe zimowy, bedzie lepiej pokazywal koszty energii.

Wiecie, co zabralo nam najwiecej czasu przy budowie ? Prace wykonczeniowe wewnatrz (plytkarz, malarz, hydraulik, ... a wlasniwe oczekiwanie az miejsowi szpece od tych prac beda mieli czas na wykonanie wykonczeniowki).

Dom jest ocieplony styropianem 12 cm z zewnatrz + ekofiber 30 cm w stropie.

Serdecznie pozdrawiam.

Piotr

I jeszcze jedna uwaga.

Po przejrzeniu watkow poswieconych Praefie mam propozycje, aby wyraznie rozrozniac Praefa Miedzyrzecz a dawna Praefa Warszawa.

A najlepiej pisac o Warszawie np. firma Pana Jacka T. z Warszawy.

Mi Praefa kojarzy sie bardzo pozytywnie. Potwierdzam przemyslenia i doswiadczenia banzaja.

Powodzenia budujacym.

Piotr O.

Aczy praefa Miedzyrzecz dotarsportuje towar do Wawy ? Boc to jednak kaaaawal drogi ;-/

I czy ktos dobry moglby mi -blondynce matematycznej powiedziec w krotkich zolnierskich slowach - jaka jest roznica fonansowa ( kwota do kwoty) pomiedzy systemem praefa a np bk ?

pzdrawiam

niezalogowana bo z innego kompa - Agnieszka B.

Witaj Piotrze i inni zainteresowani

Pamietam, jak byles entuzjastycznie nastawiony do Inwest-Eko-Domu (pózniej

- chyba tylko przez chwile- Praefa-Inwest-Eko-Domu z Sosnowca) i pana Adriana

Grandke ! I co - a no juz nie ma firmy (a klienci dali przedplaty na budowy -> ciekawe

co sie z ta kasa stalo).

Ludzie - ja nie wiem skad komus wyceniono dom na 200 m2 za 50 kzl (w jakimkolwiek

stanie) w tym systemie ? no chyba ze bez dachu/fundamentu/nie wiem czego ....

Jak mnie wyceniono - pisalem juz w jednym z postów n/t Praefy/Legalettu.

Krótko mówiac, moim zdaniem, Praefa ma takich przedstawicieli/wykonawców/kogo_tam_jeszcze

na jakich zasluguje i tyle

a ja ciagle sie zle wypowiadam to firmie/technologii bo BARDZO zawiodla moje nadzieje

hej - Krzysiek

Drogi Krzysztofie!

Prostuje informacje na temat IED z Sosnowca. Istnieje, ma sie dobrze i realizuje kolejne domy. Takie informacje otrzymalem od p. Adriana G. Jakis czas temu wprowadzono mnie w blad informujac, ze firma upadla, a chodzilo jedynie o rezygnacje ze wspolpracy z Praefa (podobno z uwagi na wysokie ceny tej ostatniej). Przepraszam jesli komus zaszkodzilem bledna informacja na temat likwidacji IED.

Pan Adrian miewa sie jeszcze lepiej. Wrocil do swojej poprzedniej, duzej firmy i szykuje na grudzien cos, o czym poczytasz w prasie slaskiej i moze to Ciebie zainteresuje.

Badz wiec ostrozny zanim ocenisz innych. O to czy IED rozlicza sie z pobranych wczesniej przedplat musisz zapytac ich samych, a tu na forum nie snuj przypuszczen, ktore moga komus zaszkodzic.

A jak tam Twoje plany budowlane i ich realizacja? Zaczales juz budowe?

Pozdrawiam.

Piotr

Witaj Piotrze i nie tylko

Chata stoi (surowy zamkniety, dach pokryty, instalacje rozprowadzone,

przylacza skonczone). Sciany JW Ytong 400/36.5

Tak ze moze wolniej niz Praefa, ale zrobione, co trzeba w zakladanym

przeze mnie terminie.

Teraz wykonczeniówka :)

hej - Krzysiek

PS A to czemu p. Adrian zmienil firme ?

PS_2 a moze IED bylo za drogie dla Praefy :-) ?