Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak dokończyć starą budowę ?

vicek

Recommended Posts

Jestem właścicielem domu który został wybudowany w latach 60-tych. Budowa nie została wtedy ukończona - stan surowy otwarty. Dom powstał na fundamencie domu, który powstał jeszcze wcześniej i uległ pożarowi. Nie posiadam na to co jest żadnej dokumentacji. Chciałbym przystąpić do ukończenia tej budowy (przewiduję małą rozbudowę fundamentów - garaż, taras; budowę poddasza - więc niewielka nadbudowa i wymiana dachu, układ ścian bez zmian). Proszę o porady od czego zacząć - chodzi mi o kwestię dokumentacji. Czy potrzeba stworzyć kompletną dokumentację jak przy budowie nowego domu ???

tak trzeba zacząć od nowa, ja mam podobna sytuację, stoi u nas maly domek i są wylane fundamenty pod rozbudowe, pozwolenie straciło ważnosć. Musiałam wystąpić o WZ, później zrobić albo inwentaryzacje stanu istniejącego albo nowe mapki do celów projektowych tego jeszcze nie wiem co zrobimy bo czekam nadal na WZ, projekt i wystapić trzeba o PnB.

Ale konkretnie od czego zacząć. Może od ekspertyzy czy to co stoi do czegoś się jeszcze nadaje, szkoda by było inwestować w projekt czy ponosić inne wydatki a miałoby się później okazać, że budynek nadaje się tylko do rozbiórki :(

Jestem właścicielem domu który został wybudowany w latach 60-tych

Dom powstał na fundamencie domu, który powstał jeszcze wcześniej i uległ pożarowi.

Moim zdaniem ten fundament liczący co najmniej 60 lat nie nadaje się do rozbudowy.

Na 100% brak ławy fundamentowej. Najprawdopodobniej fundament to obecnie luźno ułożone kamienie wapienne (typowy ówczesny material na fundamenty) ze spoin których woda wypłukała zaprawę. Brak jakiejkolwiek izolacji pionowej.

Fundament jako tako stoi aż go nie ruszysz.

Budowa nie została wtedy ukończona - stan surowy otwarty

Niezabezpieczone ściany (bez tynków zewnętrznych i wewnętrznych) także zachęcaja do tego by je rozebrać.

Ja bym się w to nie bawił. Do kosztów budowy dochodza dodatkowe koszty rozbiórki.

Jestem właścicielem domu który został wybudowany w latach 60-tych. Budowa nie została wtedy ukończona - stan surowy otwarty. Dom powstał na fundamencie domu, który powstał jeszcze wcześniej i uległ pożarowi. Nie posiadam na to co jest żadnej dokumentacji. Chciałbym przystąpić do ukończenia tej budowy (przewiduję małą rozbudowę fundamentów - garaż, taras; budowę poddasza - więc niewielka nadbudowa i wymiana dachu, układ ścian bez zmian). Proszę o porady od czego zacząć - chodzi mi o kwestię dokumentacji. Czy potrzeba stworzyć kompletną dokumentację jak przy budowie nowego domu ???

Rozważmy jeszcze (teoretyczne) ten sam temat ale przy założeniach, że dom został ukończony a że powstał na miejscu starego, który był zamieszkały ma nadany numer. Ja nie będę go przebudowywał tylko remontował. Zrezygnuję z przebudowy fundamentów wymienię tylko dach. Zrobię to na zgłoszenie a nie na pozwolenie. Jakie byłyby potrzebne dokumenty, czy nadal potrzeba tą furę papierów? Pomińmy kwestię stanu technicznego.

Rozważmy jeszcze (teoretyczne) ten sam temat ale przy założeniach, że dom został ukończony a że powstał na miejscu starego, który był zamieszkały ma nadany numer.

Założenie błędne. By móc stwierdzić, że dom został ukończony potrzebne jest dokonanie odbioru. We wszelkich dokumentach w urzędzie ten "budynek" figuruje jako inwestycja która nie została dotąd zakończona. Na jakiekolwiek czynności związane z kontynuacją budowy potrzebne będzie nowe zezwolenie na budowę.

Czy potrzeba stworzyć kompletną dokumentację jak przy budowie nowego domu ???

Dokładnie tak. Przypuszczam, że czeka Cię także wykonanie ekspertyzy stanu fundamentów i scian.