Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ta cena za robociznę to nie za wysoka jest ???

mpendzik

Recommended Posts

Witam serdecznie

Zamierzam wybudować dom :

http://studioatrium.pl/projekt-domu-GL-125,136,61,opis.htm

116m2 pow użytkowej...

Ekipa chcę 35tyś zł za fundamenty+stan surowy otwarty + zrobienie więźby bez krycia...

Jaka jest wasza opinia na temat ceny jaką chcą za robociznę (woj. Świętokrzyskie miejscowość Cedzyna k. Kielc) ??

I czy jestem w stanie wyrobić się w 300tyś z postawieniem takiej chałpinki ?

Pozdrawiam.

Bez zalewania posadzek... a tak, to wszystko co napisałeś...

Tylko chyba zrezygnuje z więźby... lepiej żeby jedna ekipa zrobiła więźbę i krycie bo później wyjdą cyrki z tego... Co do fundamentów to mają być lane a nie murowane więc tam roboty dużo nie ma, może przytnę cenę do 28-30 tyś

Pozdrawiam i dziękuję.

Bez zalewania posadzek... a tak, to wszystko co napisałeś...

Tylko chyba zrezygnuje z więźby... lepiej żeby jedna ekipa zrobiła więźbę i krycie bo później wyjdą cyrki z tego... Co do fundamentów to mają być lane a nie murowane więc tam roboty dużo nie ma, może przytnę cenę do 28-30 tyś

Pozdrawiam i dziękuję.

Zebys sie nie zdziwil co do tych lanych fundamentow: szalunek, zbrojenie, ukladanie mieszanki....jesli dom ma schody to masz je w cenie?

To jest Zefir GLS 125

http://studioatrium.pl/atrium.php?p=src&symbol=zefir&min=&max=&w=&piwnica=0&garaz=0&typ_domu=7&x=0&y=0

No waśnie - na początku byłem w szoku, a teraz po waszych opiniach dochodzę do wniosku że tyle biorą...

Dziękuje i pozdrawiam.

P.S.

Jest wg Was szansa na postawienie tej chałpki za 300tyś - działkę mam uzbrojoną i ogrodzoną już...

Pozdr.

Pisałem już kiedyś...

Ale jeszcze raz...

przyjmijmy że pracują 4 osoby.

Każda chciałaby 1500zł na rękę (wiem mało/dużo kwestia miejsca i wielu innych czynników)

będą budować 3 miesiące

podatki i zusy będą naliczane od min. ustawowego

czyli 1500x4=6000

zusy 4x400=1600 (pisze tyle tak szacunkowo)

us 4x170=680

czyli 8280zł na miesiąc

x3 miesiące=24840zł netto +VAT

i to jest w/g mnie minimum kosztów jakie można dostać od wykonawcy

do tego musi jakoś zarobić na narzędzia i dojazdy itp.

założyłem (oczywiście błędnie) że taki majster bierze tyle samo ale to tylko tak dla uproszczenia rachunków.

4 osobowa ekipa w 3 miesiace stan surowy otwarty???

w 3 miesiace to oni powinni zrobic stan zamkniety z tynkami i wylewkami

Nie mowie tu o kwocie tylko o czasie bo kwota jak najbardziej jest realna.

Wszystko zalezy jak liczysz.

4 osoby x 3 miesiace x 20 dni w miesiacu x 7 godzin dziennie

czy

4 osoby x 3 miesiace x 24 dni w miesiacu x 12 godzin dziennie

sa i tacy i tacy

Jak tak patrzę to fascynuje jak uparcie inwestorzy posługują się powierzchnią netto projektu.

Powiem tyle, mam firmę wykonawczą i mnie interesuje praca którą trzeba włożyć aby projekt stał się pięknym wymarzonym domem. To że pow. użytkowej jest 111,7 m2 może oznaczać że dom ma 141m2 całkowitej (to akurat konkretny przykład) i taką pracę muszę wykonać.

Bardzo podobny architektonicznie i konstrukcyjnie projekt do tego, którym mowa budowałem za 54 000zł; zakres robót był taki:

- wykopy pod ławy, zazbrojenie, wylanie,

- murowanie, izolacja fundamentów, leżaki sanitarne, zagęszczenie, chudy beton,

- ściany zewn i wewn., wieniec

- strop gęstożebrowy

- dwa kominy systemowe,do krokwi, klinkier ponad połacią dachową,

- więźba, dachówka rynny i wszelkie konsekwencje dachu w tym okna połaciowe,

- inne szzegóły których tu nie wymieniłem, a szczegółowe obejmuje to umowa o wykonanie prac przez moją firmę,

Ddoam tylko tyle, że inwestor był jest na tyle zadowolony, że z polecenia dostaliśmy dwie kolejne budowy, a najbliższy termin wolny mam na maj.

Jak tak patrzę to fascynuje jak uparcie inwestorzy posługują się powierzchnią netto projektu.

Powiem tyle, mam firmę wykonawczą i mnie interesuje praca którą trzeba włożyć aby projekt stał się pięknym wymarzonym domem. To że pow. użytkowej jest 111,7 m2 może oznaczać że dom ma 141m2 całkowitej (to akurat konkretny przykład) i taką pracę muszę wykonać.

Bardzo podobny architektonicznie i konstrukcyjnie projekt do tego, którym mowa budowałem za 54 000zł; zakres robót był taki:

- wykopy pod ławy, zazbrojenie, wylanie,

- murowanie, izolacja fundamentów, leżaki sanitarne, zagęszczenie, chudy beton,

- ściany zewn i wewn., wieniec

- strop gęstożebrowy

- dwa kominy systemowe,do krokwi, klinkier ponad połacią dachową,

- więźba, dachówka rynny i wszelkie konsekwencje dachu w tym okna połaciowe,

- inne szzegóły których tu nie wymieniłem, a szczegółowe obejmuje to umowa o wykonanie prac przez moją firmę,

Ddoam tylko tyle, że inwestor był jest na tyle zadowolony, że z polecenia dostaliśmy dwie kolejne budowy, a najbliższy termin wolny mam na maj.

Owszem przyznaję Ci rację doisz klientów i jelenie płacą. Tylko w tym maju nie obudź się z ręką w nocniku proszę, bo twoje budowanie jak z grubsza policzyłem jest droższe niż stawianie budynku w systemie gotowym, a tam i ściany zawsze proste i otwory idealne, ale z drugiej strony leć po łosiach ile masz pary, jak nic nie wiedzą i się nie znają to niech płacą, masz żniwa, niestety na zakończenie przykra wiadomość, po żniwach nadejdzie czas posuchy. Zawsze mnie bawi jedna rzecz, początki budowy i szastanie pieniędzmi bo je wszyscy mają, koniec budowy i pustka w kieszeni, a gdyby tak zaoszczędzić nieco na pierwszej fazie t zawsze 20 tys. w kieszonce na wykończeniówkę się przyda... tylko ten odbiór wzrokowy, wszystko rośnie w oczach już widać dom, bo potem to może i 10-razy drożej ale nie tak efektownie jak na początku.;)