mpendzik 27.02.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam serdecznieZamierzam wybudować dom :http://studioatrium.pl/projekt-domu-GL-125,136,61,opis.htm116m2 pow użytkowej...Ekipa chcę 35tyś zł za fundamenty+stan surowy otwarty + zrobienie więźby bez krycia...Jaka jest wasza opinia na temat ceny jaką chcą za robociznę (woj. Świętokrzyskie miejscowość Cedzyna k. Kielc) ??I czy jestem w stanie wyrobić się w 300tyś z postawieniem takiej chałpinki ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.02.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 I czy jestem w stanie wyrobić się w 300tyś z postawieniem takiej chałpinki ? Postawić pewnie postawisz. Ale co z wykończeniem - tutaj nie ma limitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 27.02.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Nie jest to najgorsza cena. Uwzglednia kominy, tarasy, scianki dzialowe, zageszczenie i zalanie posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpendzik 27.02.2008 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Bez zalewania posadzek... a tak, to wszystko co napisałeś...Tylko chyba zrezygnuje z więźby... lepiej żeby jedna ekipa zrobiła więźbę i krycie bo później wyjdą cyrki z tego... Co do fundamentów to mają być lane a nie murowane więc tam roboty dużo nie ma, może przytnę cenę do 28-30 tyśPozdrawiam i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onsajt 27.02.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Bez zalewania posadzek... a tak, to wszystko co napisałeś... Tylko chyba zrezygnuje z więźby... lepiej żeby jedna ekipa zrobiła więźbę i krycie bo później wyjdą cyrki z tego... Co do fundamentów to mają być lane a nie murowane więc tam roboty dużo nie ma, może przytnę cenę do 28-30 tyś Pozdrawiam i dziękuję. Zebys sie nie zdziwil co do tych lanych fundamentow: szalunek, zbrojenie, ukladanie mieszanki....jesli dom ma schody to masz je w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpendzik 28.02.2008 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Tak - schody ma i są wliczone w tą cenę...Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.02.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Witam serdecznie Zamierzam wybudować dom : http://studioatrium.pl/projekt-domu-GL-125,136,61,opis.htm cosik mi link nie działa "The requested URL /projekt-domu-GL-125,136,61,opis.htm was not found on this server." a tak poza tym to te 35tyś to normalna cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpendzik 28.02.2008 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 To jest Zefir GLS 125http://studioatrium.pl/atrium.php?p=src&symbol=zefir&min=&max=&w=&piwnica=0&garaz=0&typ_domu=7&x=0&y=0No waśnie - na początku byłem w szoku, a teraz po waszych opiniach dochodzę do wniosku że tyle biorą...Dziękuje i pozdrawiam. P.S.Jest wg Was szansa na postawienie tej chałpki za 300tyś - działkę mam uzbrojoną i ogrodzoną już...Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.02.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Pisałem już kiedyś...Ale jeszcze raz...przyjmijmy że pracują 4 osoby. Każda chciałaby 1500zł na rękę (wiem mało/dużo kwestia miejsca i wielu innych czynników)będą budować 3 miesiącepodatki i zusy będą naliczane od min. ustawowegoczyli 1500x4=6000zusy 4x400=1600 (pisze tyle tak szacunkowo)us 4x170=680czyli 8280zł na miesiącx3 miesiące=24840zł netto +VATi to jest w/g mnie minimum kosztów jakie można dostać od wykonawcy do tego musi jakoś zarobić na narzędzia i dojazdy itp.założyłem (oczywiście błędnie) że taki majster bierze tyle samo ale to tylko tak dla uproszczenia rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 28.02.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Jest inne wyliczenie "pi razy oko".Moj domek 105 m2 ma w rubryce nakład pracy wpisane 3200 roboczogodzin.Wiekszy domek (116 m2) to np. 3500 roboczogodzin.Pomnoz to przez srednia stawke roboczogodziny i masz przyblizony koszt robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.02.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 W czasie roboczogodziny można równie dobrze jeść trzecie drugie śniadanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 28.02.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Popieram. Dziś trudno za zbudowanie małego domku zapłacić mniej niż 35.000 zł samej robocizny. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 28.02.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 przyjmijmy że pracują 4 osoby. Każda chciałaby 1500zł na rękę (wiem mało/dużo kwestia miejsca i wielu innych czynników) będą budować 3 miesiące x3 miesiące=24840zł netto +VAT taki domek w trzy miesiące???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 28.02.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 W czasie roboczogodziny można równie dobrze jeść trzecie drugie śniadanie... Nie placisz od godziny - tylko szacujesz naklad pracy -> stawke za robote od ilosci prac ktore to najprosciej jest wyrazic w roboczogodzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 01.03.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 4 osobowa ekipa w 3 miesiace stan surowy otwarty??? w 3 miesiace to oni powinni zrobic stan zamkniety z tynkami i wylewkami Nie mowie tu o kwocie tylko o czasie bo kwota jak najbardziej jest realna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 01.03.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 4 osobowa ekipa w 3 miesiace stan surowy otwarty??? w 3 miesiace to oni powinni zrobic stan zamkniety z tynkami i wylewkami Nie mowie tu o kwocie tylko o czasie bo kwota jak najbardziej jest realna. Wszystko zalezy jak liczysz. 4 osoby x 3 miesiace x 20 dni w miesiacu x 7 godzin dziennie czy 4 osoby x 3 miesiace x 24 dni w miesiacu x 12 godzin dziennie sa i tacy i tacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 03.03.2008 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 4 osobowa ekipa w 3 miesiace stan surowy otwarty??? w 3 miesiace to oni powinni zrobic stan zamkniety z tynkami i wylewkami tak - kluczowym tutaj słowem jest słowo powinni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neeoo 05.03.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 Jak tak patrzę to fascynuje jak uparcie inwestorzy posługują się powierzchnią netto projektu.Powiem tyle, mam firmę wykonawczą i mnie interesuje praca którą trzeba włożyć aby projekt stał się pięknym wymarzonym domem. To że pow. użytkowej jest 111,7 m2 może oznaczać że dom ma 141m2 całkowitej (to akurat konkretny przykład) i taką pracę muszę wykonać.Bardzo podobny architektonicznie i konstrukcyjnie projekt do tego, którym mowa budowałem za 54 000zł; zakres robót był taki:- wykopy pod ławy, zazbrojenie, wylanie,- murowanie, izolacja fundamentów, leżaki sanitarne, zagęszczenie, chudy beton,- ściany zewn i wewn., wieniec- strop gęstożebrowy- dwa kominy systemowe,do krokwi, klinkier ponad połacią dachową,- więźba, dachówka rynny i wszelkie konsekwencje dachu w tym okna połaciowe,- inne szzegóły których tu nie wymieniłem, a szczegółowe obejmuje to umowa o wykonanie prac przez moją firmę,Ddoam tylko tyle, że inwestor był jest na tyle zadowolony, że z polecenia dostaliśmy dwie kolejne budowy, a najbliższy termin wolny mam na maj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A4andrzejek 06.03.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 popieram, bo wtenczas dobry wykonawca nie jedzie do Danii lub Irlandii, bierze i daje robote w kraju,zarabia w kraju,placi podatki w kraju i wszyscy cos z tego mają!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 06.03.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Jak tak patrzę to fascynuje jak uparcie inwestorzy posługują się powierzchnią netto projektu. Powiem tyle, mam firmę wykonawczą i mnie interesuje praca którą trzeba włożyć aby projekt stał się pięknym wymarzonym domem. To że pow. użytkowej jest 111,7 m2 może oznaczać że dom ma 141m2 całkowitej (to akurat konkretny przykład) i taką pracę muszę wykonać. Bardzo podobny architektonicznie i konstrukcyjnie projekt do tego, którym mowa budowałem za 54 000zł; zakres robót był taki: - wykopy pod ławy, zazbrojenie, wylanie, - murowanie, izolacja fundamentów, leżaki sanitarne, zagęszczenie, chudy beton, - ściany zewn i wewn., wieniec - strop gęstożebrowy - dwa kominy systemowe,do krokwi, klinkier ponad połacią dachową, - więźba, dachówka rynny i wszelkie konsekwencje dachu w tym okna połaciowe, - inne szzegóły których tu nie wymieniłem, a szczegółowe obejmuje to umowa o wykonanie prac przez moją firmę, Ddoam tylko tyle, że inwestor był jest na tyle zadowolony, że z polecenia dostaliśmy dwie kolejne budowy, a najbliższy termin wolny mam na maj. Owszem przyznaję Ci rację doisz klientów i jelenie płacą. Tylko w tym maju nie obudź się z ręką w nocniku proszę, bo twoje budowanie jak z grubsza policzyłem jest droższe niż stawianie budynku w systemie gotowym, a tam i ściany zawsze proste i otwory idealne, ale z drugiej strony leć po łosiach ile masz pary, jak nic nie wiedzą i się nie znają to niech płacą, masz żniwa, niestety na zakończenie przykra wiadomość, po żniwach nadejdzie czas posuchy. Zawsze mnie bawi jedna rzecz, początki budowy i szastanie pieniędzmi bo je wszyscy mają, koniec budowy i pustka w kieszeni, a gdyby tak zaoszczędzić nieco na pierwszej fazie t zawsze 20 tys. w kieszonce na wykończeniówkę się przyda... tylko ten odbiór wzrokowy, wszystko rośnie w oczach już widać dom, bo potem to może i 10-razy drożej ale nie tak efektownie jak na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts