Irkos 27.02.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Mam pomalowane wewnętrzne schody dębowe lakierem Domalux Classic, na razie pierwsza warstwa. Z tego co na forum poczytałem jest to dosyć kiepski lakier. Jako że lakier i tak trzeba będzie przetrzeć papierem bo pełno brudów pod lakierem (stolarz i tak był oburzony że się czepiam, bo wg niego schody to nie meble) to zastanawiam się czy można byłoby położyć następne warstwy korzystając z np. Bony Traffic czy niestety trzeba będzie trzymać się Domaluxa? Kolejne warstwy będę oczywiście malować sam Na forum znalazłem gdzieś wypowiedź Boorga, że można położyć na lakier chemiczny lakier wodny, ale wolę się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weda 27.02.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Przyłączam sie do tematu, jeśteśmy na etapie robienia schodów i chcemy koniecznie przyciemnic np na orzech. Proszępodpowiedzcie jakim lakierami to robicie, że są takie ładne ciemne (na zdjęciach ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cadoo 28.02.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Przyłączam sie do tematu, jeśteśmy na etapie robienia schodów i chcemy koniecznie przyciemnic np na orzech. Proszępodpowiedzcie jakim lakierami to robicie, że są takie ładne ciemne (na zdjęciach ) . kiepska lampa błyskowa i już będzie ciemniejsze. generalnie lakierem nie przyciemnia się drewna, od tego są bejce, pigmenty czy jakieś impregnaty. Jeżeli chcesz mieć naturalny wzór drewna to bejca, pozniej kilka warstw bezbarwnego lakieru, to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Trzeba także wziąść pod uwagę że drzewo samo ciemnieje po latach, i uzyskany kolor bedzie się systematycznie zmieniał a co do mieszania lakierów to niezbyt rewelacyjny pomysł, wszystko można tylko czasami efekt nie jest taki jak trzeba, a lakier będzie się rozwarstwiać i odchodzić płatami. Domalux nie jest złym lakierem, a kolejne warstwy będą wyglądać tak jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.02.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Ewentualnie można mieszać lakiery bazujące na tej samej chemii. Ale żeby wodnym przykrywać chemiczny, to nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irkos 29.02.2008 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 http://forum.muratordom.pl/post1386736.htm?highlight=lakier%20bona#1386736 W Twoim przypadku lakier nawierzchniowy jest nieistotny. Najważniejszy jest lakier podkładowy. Musi być do podłóg trudnych/tłustych/egzotycznych. Mój ulubiony Exotengrund (producent Berger-Siedle) - bo na alkoholu. Jak już będziesz miał podkład, to lakier nawierzchniowy dobieramy następująco: podkład wodny - tylko lakier wodny (czyli np. Bona Traffic) podkład chemiczny - lakier może być wodny (np. Bona Traffic) lub chemiczny (czyli np. Dulux lub Domalux). Co prawda chodzi tu o lakier podkładowy i nawierzchniowy, ale być może podobnie jest przy kładzeniu kolejnej wastwy nawierzchniowego? Dziś rozmawiałem z jednym ze sprzedawców ze sklepu prowadzącego sprzedaż tylko farb i powiedział mi, że wystarczy zmatowić lakier i można pomalować innym. Ja i tak raczej będę szlifował do drewna bo tylko jedna warstwa a w dodatku paskudnie pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts