Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy cegły pod Porotherm?

Gość

Recommended Posts

Nasz wykonawca uważa,że na styku ścian fundamentowych z bloczków i ściany nośnej z Porothermu należy dać warstwę cegieł. Podobnie pod wieniec piętra. Uzasadnia to większą wytrzymałością cegły w stosunku do Porothermu, a w przypadku ścian fundamentowych koniecznością wyrównania do poziomu(bloczki byłyby za wysokie). My chcielibyśmy tego uniknąć, bo uważamy że jest to możliwy mostek cieplny. O ile (jeśli nie trzeba) to możemy nie dać cegieł pod wieniec, o tyle nie wiemy jak wybrnąć z sytuacji wyrównania ściany fundamentowej z bloczków. Marta

Nie bardzo zrozumiałem o co chodzi z tym fundamentem. U mnie nierówności findamentu (ok. 2 cm) wyrównano zaprawą pomiedzy pustakami Porothermu. Jeżeli chodzi o cegły pod wieńcem to u mnie zostało zastosowane takie rozwiazanie. Aby mieć odpowiednią wysokość pomieszczeń dodano jedną wastwę cegieł kratówek. Jednak warstwa cegieł kończyła się tak jak wieniec, tj. o 13 cm wcześniej niż zewnętrzna powierzchnia Porothermu (38+PW). Te 13 cm ocieplono warstwą styropianu, aby zlikwidować mostek termiczny. Pomiędzy wieniec a cegły położono papę.

Jezeli osiągnięty poziom muru fundamentowego z bloczków jest o 2cm niższy niż w projekcie, to raczej dodać jeszcze jedną warstwę bloczków (około 14cm). Dom będzie posadowiony wyżej, ale po kilku latach okaże się, że była to słuszna decyzja.

Jeśli poziom posadzki parteru będzie 15-20cm powyżej poziomu, gdzie zaczyna się mur z Porothermu, to mostek cieplny będzie ograniczony.