Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc przyłączeniowa sieci energatycznej

Recommended Posts

Witam. Chce złożyć wniosek o określenie warunków przyłącza do sieci elektroenergetycznej dla działki budowlanej. W Zakładzie Energatycznym dostałem wniosek ale nieuprzejma pani jak zapytałem o szczegóły jego wypełnienia to stwierdziła , że sam sobie muszę poradzić.Stąd pytanie - jaką mam wpisać moc przyłącza (zasilanie 1 fazowe czy 3 fazowe ?) i jaką wpisać wartość zabezpieczenia przedlicznikowego. Z góry dzięki za podpowiedz.

a ja jestem zdziwiony, bo gdy skaldałem u siebie taki wniosek, gość z energetyki był jak najbardziej wporzo, też nie wiedziałem co tam wpisywać, kompletnie nie miałem pojęcia, facet wytłumaczył o co chodzi, ile do czego potrzeba, ile inne ludziska biora na takie obiekty itd., wziąłem 3 fazy, 13kW, zabezpieczenia nie pamiętam (chyba na odwrocie wniosku w wyjaśnieniach było jakiej mocy jakie zabezpieczenie odpowiada)

co z tego że rocznie ta Pani przyjmuje tysiace wniosków? jej za to ktoś płaci i ona powinna być szczęśliwa że ma tych wniosków aż tyle, takie księżniczki to powinni z roboty wywalać za opryskliwość i brak podejścia do klienta, na szczęście to się zmienia, może nie wszędzie ale w porównaniu do kilku-kilkunastu lat jest już zauważalnie lepiej

Malwi zdecydownaie zasilanie 3 fazowe, zabezpieczenie przedlicznikowe 25A (wierze ze dostaniesz więcej) zrób tak jak radzi bladyy w gotowym projekcie napewno jest podane zapotrzebowanie twojego domku w energie elektryczną. Radzę jednak od razu podać konkretną moc przylączeniowa bo do niej właśnie przygotowywana jest cala dokunentacja techniczna, zakup materialow - pod wykonanie inwestycji od strony energetyki. Jesli podasz mniejsze zapotrzebowanie to musisz wiedziec, że za każdy kolejny dokupiony kW zwiekszenia mocy musisz zapłacić (spr w cenniku twojedo dystrybutora ee ile kosztuje 1kW, nie sa to male pieniądze) a po co?

Podpowiem Ci jeszcze, zebys dobrze srawdził czy Twoj dystrybutor moze w odpowiednim (czt. zadowalającym ciebie) terminie zrealizowac umowę przyłaczeniowa? Jesli nie to moze warto zastanowić się nad tym czy najpierw nie warto wystąpić o zasilenie tylko placu budowy a potem o zasilanie docelowe? Na tak zwanej "prowizorce" mozna latami żyć!

Jesteś z Wrocławia? Mamy wiec tego samego dystrybutora energii :-)

Malwi czy Twoj dystrybutor moze w odpowiednim (czt. zadowalającym ciebie) terminie zrealizowac umowę przyłaczeniowa? Jesli nie to moze warto zastanowić się nad tym czy najpierw nie warto wystąpić o zasilenie tylko placu budowy a potem o zasilanie docelowe? Na tak zwanej "prowizorce" mozna latami żyć!

Jesteś z Wrocławia? Mamy wiec tego samego dystrybutora energii :-)

Tylko czy da się formalnie zamknąć budowę bez prądu docelowego?

Radzę jednak od razu podać konkretną moc przylączeniowa bo do niej właśnie przygotowywana jest cala dokunentacja techniczna, zakup materialow - pod wykonanie inwestycji od strony energetyki. Jesli podasz mniejsze zapotrzebowanie to musisz wiedziec, że za każdy kolejny dokupiony kW zwiekszenia mocy musisz zapłacić (spr w cenniku twojedo dystrybutora ee ile kosztuje 1kW, nie sa to male pieniądze) a po co?

Witam,

Koszt przykładowo w Enea za 1KW wynosi 133,39 netto dla przyłącza kablowego co daje 1952 zeta brutto za 12KW /20A docelowego przyłącza trójfazowego. Odpowiednio dla 16 KW ( z zabezpieczeniem przedlicznikowym 25A ) c.a. 2.600,- .

Ponieważ w tej chwili mam jeszcze prowizorkę 10KW/16A i korki jakoś nie siadają (dom 150m2 już zamieszkały ) wystąpiłem docelowo o 12KW. (zawsze można wystąpić z wnioskiem o zwiększenie mocy)

Pamiętaj ,że decydując się na większą moc rachunek za prąd będzie odpowiednio wyższy na pozycjach : "opłata zmienna za dystryb.", "skł. zmienny stawki" , "składnik jakościowy st."itp. Pozdrawiam

Pamiętaj ,że decydując się na większą moc rachunek za prąd będzie odpowiednio wyższy na pozycjach : "opłata zmienna za dystryb.", "skł. zmienny stawki" , "składnik jakościowy st."itp. Pozdrawiam

Tak jest w taryfie C-11 czyli w przypadku domów jednorodzinnch taryfa budowlana, w grupach taryfowych G takich opłat nie ma.

A wracając do pytania - zamów tyle mocy, żebyś miał przed licznikiem 25A i oczywiście 3 fazy.

poczułam sie wyrwana do odpowiedzi :D przez D'arka

ale wyręczył mnie AWIk - doskonała i bezbłedna odpowiedź - cale sedno zawarte w jednym zdaniu :D

sprawdz jeszcze taryfę

http://www.energiapro.eu/files_upload/energia_contents_141_1199369125477ceba5caa56.pdf?PHPSESSID=8f4dc3548ad08df75578466b2350c367

Jak masz gotowy projekt to tam powinno byc podane zapotrzebowanie twojego domu w energie elektryczną ja przybajmniej tak miałem.

Witam

No tak tylko co będzie jak projektant przewidział kuchenkę gazową i jeden TV ,a własciciel kupi sobie kuchnię elektryczną i w każdym pokoju będzie miał telewizor plazmowy ,wieżę ,komputer , a w łazienkach maty elektryczne .

Co ma do tego zapotrzebowanie z projektu ?? ...nic .

To elektryk wspólnie z inwestorem powinni policzyć ile "zamówić " prądu .

pozdrawiam

poczułam sie wyrwana do odpowiedzi przez D'arka

ale wyręczył mnie AWIk

sorki, rzeczywiście opisałem koszty z pozycji r-ku za C-11 :oops: ,natomiast podane przeze mnie koszty za przyłącze docelowe są o.k. Pozdr.

poczułam sie wyrwana do odpowiedzi przez D'arka

ale wyręczył mnie AWIk - doskonała i bezbłedna odpowiedź - cale sedno zawarte w jednym zdaniu

taaa...prawda kozlolek- retoryczny majstersztyk :roll: ręce same składają się do oklasków

Jak masz gotowy projekt to tam powinno byc podane zapotrzebowanie twojego domu w energie elektryczną ja przybajmniej tak miałem.

Witam

No tak tylko co będzie jak projektant przewidział kuchenkę gazową i jeden TV ,a własciciel kupi sobie kuchnię elektryczną i w każdym pokoju będzie miał telewizor plazmowy ,wieżę ,komputer , a w łazienkach maty elektryczne .

Co ma do tego zapotrzebowanie z projektu ?? ...nic .

To elektryk wspólnie z inwestorem powinni policzyć ile "zamówić " prądu .

pozdrawiam

Dlatego napisałem też napisałem dalej że zawsze można to zapotrzebowanie zwiększyć. Ja np. w warunkach określiłem ze zapotrzebowanie mojego domku wynosi 11 kW, a później jak energetyka robiła projekt i określała datę podłączenia zwiększyłem to na 14 kW. A w projekcie właśnie jest napisane żeby każdy laik mógł sam określić jakie zapotrzebowanie posiada jego budynek. I nie ma też co szaleć z ilością zamawianych kW bo zawsze taki przydział można zwiększyć. A od złożenia wniosku do realizacji jest jeszcze długa droga i mamy dużo czasu na to żeby już dokładnie określić ile tak naprawdę potrzebujemy.

Madziorkaa napisał:

ja mam moc 10KW, trójfazowe

a jakie zabezpieczenie przedlicznikowe do tego ci zaproponowali?

tego energetyka nie proponuje , nie zaplombują przed licznikiem bezpieczników większych niż normy przewidują i tak dla prądu trójfazowego 6KW zabezpieczenie przedlicznikowe wyniesie 10A i odpowiednio 8/13, 10/16 ,12/20, 20/32, 22KW/35A .

Nie da sie zamknac formalnie budowy bez pradu docelowego, bo odbierajac budynek w PiNB musisz zlozyc rowniez prokokoly odbioru przylacza docelowego ktore wydaje Stoen (skrzynki w ogrodzeniu) jak i protokoly pomiarow wykonanych w samy budynku .

Ja miałem dom odebrany (zatwierdzony w papierach) mimi że dalej był prad budowlany ale zrobiony w docelowym wykonaniu - w okolicy brakowało mocy i energetyka nie podpisywała nowych umów, dopiero jak postawią nowe trafo.