Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bloczki keramzytowe czy porotherm

Recommended Posts

Witam serdecznie

od dłuższego czasu z zaciekawieniem czytam wiele wypowiedzi na forum i ciesze się że jest tu tak wiele osób które dzielą sie swoją wiedzą

mam dylemat. jestem na etapie projektu domu i projektant radzi nam byśmy budowali dom z poroterhm 30 plus 10 styropian ( ewentualnie z maxa)

ja chciałabym z bloczków keramzytowych ,ale mam problem z "namierzeniem" ludzi w mojej okolicy którzy budowali z keramzytu i czy ten materiał jest tak dobry i ciepły jak go wszędzie przedstawiają

proszę podpowiedzcie czy warto upierać się przy keramzycie (tak naprawdę to jestem jeszcze niesamowicie zielona i wszystko wydaje mi się strasznie skomplikowane....wybór materiału także.

nie ukrywam ,że przy budowie muszę liczyć koszty i nie mogę zbytnio eksperymentować

A czy ekipy stawiające z bloczków keramzytowych jest rzeczywiście ciężko znaleźć

będę niesamowicie wdzięczna za rozjaśnienie tego tematu.

czym więcej czytam tym bardziej mam wątpliwości z czego budować.

nie ukrywam ze mój mąż chce z porothrmu

pozdrawiam

Znam kilka osób mieszkających w domkach zbudowanych z keramzytu, dzięki czemu mogłem osobiście przekonać się o jego zaletach. Sam również planowałem wybudować domek z tego materiału, ale z zakupami trafiłem akurat na okres ogólnego braku czegokolwiek do budowy (pamiętny rok 2007). Największa polska firma produkująca wyroby z tego materiału, tj. Maxit, akurat w tym czasie zaprzestała produkcji pustaków ze względu na - jak zasłyszałem - podpisanie kontraktu na dostawę granulatu keramzytowego. Poza tym ich przedstawiciel na mój region obiecał dostarczyć mi materiały poglądowe oraz pomoc w zakupie, ale chyba zapomniał :roll: , a od domorosłych rzemieślników nie chciałem kupować. Ponieważ trafiła mi się okazja do zakupu Porothermu firmy Wieneberger, jedyny słuszny wybór nasunął się sam. Miałem wielkie obawy co do jego wytrzymałości - o jego kruchości krążą legendy. W rzeczywistości nie jest tak źle - na kilka tysięcy bloczków jedynie kilka było pękniętych, a przyczyną tego był transport. W murze pustaki te stają jeszcze mocniejsze. W murach zewnętrznych mam właśnie 30 cm pustaki, w wewnętrznych nośnych 25 cm i 12 cm w działowych i jestem zadowolony. Myślę więc, że niezależnie od tego, który materiał kupicie będzie dobrze. :wink:

dzięki scorpio za odpowiedź

w zasadzie to już prawie jestem pewna ze będzie to porotherm ,bo na składach w mojej okolicy wcale nie m bloczków z keramzytu

mam jeszcze ochotę obdzwonić kilka dalszych składów ale nie wiem co mi to da

zastanawiam się czy koszty metra są porównywalne czy też nie ,ale nie wiem bo nie wiem po ile takie bloczki można obecnie kupić

jeszcze mam ok trzech tygodni do wiążącej decyzji co do wyboru materiału na dom.

pozdrwiam

:)