Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie no do herezji daleko, woda jest jakby nie patrzec dobrym przewodnikiem i jej transport powoduje niejako "przenoszenie"/przekazywanie energii cieplnej. Moze nie najlepsze stwierdzenie ale jasno okreslone o co chodzilo autorowi :)

Pozdrawiam

Owszem ale w przypadku gdyby rurki leżały na posadzce a nie pod wylewką.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja dałem 8900zł w tym kable devi (droższe) + devi550 po 450sztuka, jak bym dał auratony to bym lekko 250/szt m,niej zapłącił co daje 2500zł co posżło by na robocizne i dalej mniałbym 8900zł

Koszt materiałów na podłogówkę wodną dla 150m2 to około 4-5tyś. Do tego jakiś kociołek elektryczny. Nie widzę różnicy.

Ja też nie widzę różnicy. Jeśli miałoby być drożej nawet 1000-1500 zł to przy całej inwestycji (dom) też nie widzę różnicy:) Bezpieczeństwo jest warte tej ceny. Łatwiej zmienić źródło mając wodną podłogówkę
Nie no do herezji daleko, woda jest jakby nie patrzec dobrym przewodnikiem i jej transport powoduje niejako "przenoszenie"/przekazywanie energii cieplnej. Moze nie najlepsze stwierdzenie ale jasno okreslone o co chodzilo autorowi :)

Pozdrawiam

Ja wiem o co chodzi.

Chodzi o to, że woda niesie energię "sama w sobie".

Natomiast grzanie prądem odbywa się po oporach.

A jakie jest to niezdrowe, wystarczy spytać "Elektryków", czyli mechaników lokokotyw elektrycznych.

A ja widzę różnicę :)

Jak w domciu z kablami wyłączą ci prąd to ci rurki w podłodze nie popękają :)

Widać, że jesteś tylko teoretykiem:) Oprócz CO jest jeszcze woda w rurach do CWU, woda w kiblach i gdzie tam jeszcze, syfonach i całej reszcie. Żeb yzamarzło to trzeba by ze dwa tygodnie mrozów

A ja widzę różnicę :)

Jak w domciu z kablami wyłączą ci prąd to ci rurki w podłodze nie popękają :)

Masz rację, jak na miesiąc ci prąd wyłączą w siarczysty mróz, a ciebie w tym czasie nie będzie w domu i okna będą w tym czasie otwarte to może być problem:). Jak ktoś miał zamknięty dom i jeszcze brak ogrzewania zimą to wie o czym mówię. W nieogrzewanym garażu zdarzyło mi się raz zeszłej zimy, że temperatura spadła poniżej 0;)

Ja wiem o co chodzi.

Chodzi o to, że woda niesie energię "sama w sobie".

Natomiast grzanie prądem odbywa się po oporach.

A jakie jest to niezdrowe, wystarczy spytać "Elektryków", czyli mechaników lokokotyw elektrycznych.

hehehe, dobre. Do czehgo może przyrównasz jeszcze kable grzejne do lini WN? W kablach krzejnych jednostronnie zasilanych pole elektromagnetyczne się znosi. Masz na to dowody? pomiary?

Po pierwsze, za 20 lat węgla w naszym kraju już nie będzie ze wzgl na rabunkowe wydobycie obecnie ( każdy Ślązak to potwierdzi).

Po drugie, ceny energii elektr. ustabilizują się już za rok, ok 70-80% wyżej niż obecnie (bez uwzgl. wskaźnika hyperinflacji).

Pierwsze podwyżki juz za 1.5 mca, ok 15%.

Po trzecie, a jaka to technologia umożliwi produkcję samoistną prądu przez dom?

Kolego Polska to węgiel więc bądźmy o niego spokojni. URE czuwa nad tym aby cena nie wrosła o wskaźnik dwucyfrowy, wiec jeszcze przyszły rok będzie po staremu. Natomiast są zapowiedzi że pewnie w przyszłym roku zostaną uwolnione ceny prądu jednak myślę że cos je będzie hamować, a przede wszystkim powinna być konkurencja i częsta zmiana dostawców energii przez odbiorców – to wymusi konkurencję tak jak na rynku telefonów. Obecnie mało kto chce szukać innego dostawcy, a być może zmiana wcale nie pociąga za sobą zbyt dużych oszczędności i dlatego ludzie tego nie robą.

Co do produkcji energii to są już kotły gazowe z turbinami o mocy 1 do 3kW które podczas grzana wytwarzają energię elektryczną, tylko nie wiem czy w Polsce ktoś to montuje, a ze wszystkich dyrektyw UE wynika że domy będą musiały być tak projektowane.

Masz rację, jak na miesiąc ci prąd wyłączą w siarczysty mróz, a ciebie w tym czasie nie będzie w domu i okna będą w tym czasie otwarte to może być problem:). Jak ktoś miał zamknięty dom i jeszcze brak ogrzewania zimą to wie o czym mówię. W nieogrzewanym garażu zdarzyło mi się raz zeszłej zimy, że temperatura spadła poniżej 0;)

Dokładnie o taką sytuację chodzi :)

Choć na forum był ktoś komu podłogówka wodna zamarzła, jak pamiętam, nie spuszczono wody i przyszły mrozy :(

M.Cetera: sam będzie Pan podmiotem eksperymentu.

Adiqq: sam będzie Pan podmiotem eksperymentu.

Piotrp1: sam będzie Pan podmiotem eksperymentu.

Oraz 38 milionów pozostałych.

Życie bowiem tak jak i fizyka, fizyka jądrowa zwłaszcza, jest kategorią doświadczalną, sprawdzalną w praktyce.

W odróżnieniu od filozofii.

Edytowane przez Arius Adolf Nowak
Uzupełnienie.
Ja dałem 8900zł w tym kable devi (droższe) + devi550 po 450sztuka, jak bym dał auratony to bym lekko 250/szt m,niej zapłącił co daje 2500zł co posżło by na robocizne i dalej mniałbym 8900zł

dałem 5500zł za kable Electra

1050zł za sterowniki (7 szt )

300zł za bezpieczniki, kable itp.

razem 6850 zł

dodajmy jeszcze ze 2000 zł robocizny ( chociaż nie wiem za co tyle dać )

wyjdzie 8850 zł

o grzelnikowcach nie wspomnę - Grzejniki Atlantic ze sterowaniem: 3500 zł, Maty+ sterowniki 1000 zł. Dodatkowe Kable + robota elaktryka - nie wiem ile bo szwagier robił. Ale licząc po cenach rynkowych to około 500 zł

Zarzucasz paranoję a sami boicie się gazu bo wybucha:) Benzyna też wybucha, a całe chałupy i kamienice częściej palą się w okresie zimowym od przegrzanych instalacji niż wybuchają.

Liczenie własnego czasu do palenia w kominku też jest nie fair. Policz ile tracisz przed komputerem. Czy to też wyceniasz? Zamknij się w blokowisku to "zyskasz" nie kosząc trawy i grabiąc liście. Idąc tym tokiem to czas to pieniądz, albo się zarabia w blokowisku gapiąc się w telewizor, albo się traci bo trzeba drewno porąbać raz w roku przez parę godzin. Jak mawia Korwin-Mikke: Straciłem parę milionów bo nie padła moja cyfra w lotto:)

Jak sobie wyobrażasz zrobienie później innego systemu mając kable? Ja chętnie bym dopłacił co było tu niedawno liczone ze dwa czy cztery tysiące do okien trzyszybowych. Tylko z trzech zrobi się trzydzieści, bo elewacja i ściany w pokojach. Później to już nie takie proste

Edytowane przez piotrmak
Pozatym piec to jeszcze wiekszy przydzial mocy (duzo wiekszy) - czego nie wliczacie do kosztow wodnej instalacji, a powinno byc wliczane.
Z jakiego powodu, według Ciebie, przy piecu (domyślam się, że chodzi Ci o kocioł elektryczny) musi być większy przydział niż przy kablach elektrycznych ?
Z jakiego powodu, według Ciebie, przy piecu (domyślam się, że chodzi Ci o kocioł elektryczny) musi być większy przydział niż przy kablach elektrycznych ?

tu akurat sie zgadzam, kolega wyżej nie przemyślał sprawy .

Wysoki przydział mocy jest potrzebny:

- do przepływowych ogrzewaczy wodnych , w moim przypadku moc nawet 24kw

- podłogówka elektryczna nie akumulacyjna ze sterowaniem w każdym pokoju.

A od kiedy wodna podłogówka to nie akumulacja ?

Moc kabli grzejnych czy do podłogówki to, to samo i jest bez znaczenia czy mamy kabli na 12 kW, czy kilka grzałek w zbiorniku na 12 kW, które grzeją wodę do tej podłogówki.

Kolega nie myli podgrzewaczy przepływowych do CWU bo to inna sprawa.

To BABA jest!!!!! Nie kolega. A że ze śląska zdaje sie to fangę możesz zaliczyć :-)

Wmnich - jeśli nie obraziłes sie za "Babę" (swoją drogą może wklej w awatar swoje zdjęcie. Może być w negliżu - pomyłek mniej będzie) to pozwole sie nie zgodzić w kwesti budowy energoszczędnego. Ja nie miałem z tym problemów - wybierałem dobre ekipy. Poddasze robił mi Rom-Kon. Jege nie musiałem pilnować. Ocieplaczom nie przyszło do głowy wypełnienie szczelin klejem tylko je pianowali. Moim wkładem było opracowanie grubości izolacji oraz ogólnej technologii. Reszta zadziała się prawie sama. I to nie jest kwestia szczęścia tylko organizacji i doboru ludzi.

Dosyć mętnie to napisałeś :(.

Nie wiem, czy ma rację kolega (HenoK), czy koleżanka (wmnich) ?

Masz rację co do obu spraw. Propagowane przez TB rozwiązania, tj. niecentralne ogrzewanie elektryczne i przepływowe podgrzewanie wody może być energooszczędne, ale za to wymaga potężnej mocy przyłączeniowej.

W obu przypadkach można tę moc ograniczyć (o czym też pisał TB), stosując wyłączniki priorytetowe lub łącząc podgrzewanie przepływowe z podgrzewaniem pojemnościowym.