jasiek71 16.04.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 cos male masz to zuzycie pradu - az tyle zyskow generujesz z tych Twoich wynalazkow?? poza sezonem grzewczym jest jeszcze mniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.04.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Z tego co pamietam to poza ogrzewaniem wody pod dachem to jeszcze przez jakies rury to przechodzi - jeszcze cos?? Ile w sumie caly ten system Cie kosztowal?? ogrzewanie "dachowe" w moim domu nie jest zainstalowane bo mam dach w kierunku wschód / północ /zachód ... mam zamontowany wymiennik w kanalizacji ( cała łazienka na piętrze ) i taki system do odzysku ciepła z powietrza wentylacyjnego który jest uzależniony od temperatury zewnętrznej ( czym cieplej na zewnątrz tym więcej energii dostarcza ...) ile wszystko kosztowało to nie wiem bo jest częścią większej konstrukcji która docelowo ma także dogrzewać cały dom ... ja dużo konstruuję i eksperymentuję, czasem coś kupuję a potem idzie w kąt bo nastąpi jakaś zmiana ... sam wymiennik do kanalizacji kosztował jakieś z 400 zł materiały plus dzień roboty ... oszczędza ok. 30% energii na podgrzanie wody, ale takie rozwiązanie to do łazienki na piętrze i częstego korzystania z prysznica ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.04.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 hm - dzis.. I 2kW II 28 kW ... troche duzo ale u nas nadal zimno... u nas pogoda mokra ... 6 kwh... napaliłem wieczorem w kominku dla klimatu ... dzisiaj pewnie też napalę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 17.04.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 a ile zużywaliście kwh na podłogówke w tym sezonie grzewczym? i ile macie m2? interesują mnie średnie koszta, bo planuje dom do 100m2 pow. całk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.04.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 a ile zużywaliście kwh na podłogówke w tym sezonie grzewczym? i ile macie m2? interesują mnie średnie koszta, bo planuje dom do 100m2 pow. całk. poczytaj sobie mój dziennik ... ( w stopce ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.04.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 napaliłem wieczorem w kominku dla klimatu ... dzisiaj pewnie też napalę... pewnie nie tylko napalisz ... skoro znów wyjeżdżasz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.04.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 pewnie nie tylko napalisz ... skoro znów wyjeżdżasz ... się ma ... to się pali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajny tajny 18.04.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) A nie moglibyscie tych konskich zalotow prowadzic w jakims innym watku ?? Dziwicie sie adminowi ze zmienil jego tytul ?? Swojego czasu byl to najciekawszy watek, teraz to juz sciagneliscie go totalnie w dol, a szkoda. Pozdrawiam Tytuł już wrócił do poprzedniej formy, może zainteresowani tematami budowlanymi podtrzymają poprzedni poziom wątku Natomiast bardziej zainteresowani amorami mogą zabawiać się w wątku, który w tym celu założyli http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198850-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-w%C4%85tek-towarzyski-na-odpowiedzialno%C5%9B%C4%87-uczestnik%C3%B3w/page14 pozdrawiam wszystkich Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez fajny tajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.04.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Tytuł już wrócił do poprzedniej formy, może zainteresowani tematami budowlanymi podtrzymają poprzedni poziom wątku Natomiast bardziej zainteresowani amorami mogą zabawiać się w wątku, który w tym celu założyli http://forum.muratordom.pl/showthread.php?198850-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-w%C4%85tek-towarzyski-na-odpowiedzialno%C5%9B%C4%87-uczestnik%C3%B3w/page14 pozdrawiam wszystkich Przychylam się do prośby i liczę na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.04.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Jak to coś ma COP > 1 to zawsze wyjdzie taniej niż samymi kablami a jeśli działa od temp. zewn >=0*C to praktycznie większość okresu grzewczego. testowałem w tym sezonie coś takiego, zbiorcze wyniki są tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5244742&viewfull=1#post5244742 wcześniej w tym temacie szczegółowe pomiary - to się opłaca zwłaszcza dla "kablarzy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 18.04.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Moderatorzy jak się przyłożą to z 60% wątku mogą spokojnie skasować Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.04.2012 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Moderatorzy jak się przyłożą to z 60% wątku mogą spokojnie skasować Trzymam za Nich kciuki. aktualnie posiadam w mieszkaniu od chyba 5ciu lat i w pewnych okresach całkiem przyjemnie i niedrogo grzeje więc na pewno zabiorę go do nowego domq celem testów i gdy będą pozytywne to może zastosuję więcej w razie potrzeby jako alternatywne ogrzewanie Też bym w salonie zamontował ale musiałbym zrobić to bezinwazyjnie, a chyba jest to niemożliwe, choć jak znalazłbym jakiegoś "magika" to kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.04.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 A zastanawiał się ktoś z Was nad DOGRZEWANIEM (=ogrzewanie dodatkowe) w okresach przejściowych powietrzną PC za drobne grosze (ok. 1000zł) - klima split z funkcją grzania? Jak to coś ma COP > 1 to zawsze wyjdzie taniej niż samymi kablami a jeśli działa od temp. zewn >=0*C to praktycznie większość okresu grzewczego. Świetne rozwiązanie, moim zdaniem. Tanie ciepło, nie musisz się bawić w uruchamianie całej instalacji w okresie przejściowym, a latem masz klimatyzację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 19.04.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Kochani, jak to jest z tymi opłatami w sezonie grzewczym, jeżeli ogrzewacie dom elektrycznie? i czy ktoś ma jakieś doświadczenia z piecami KOSPEL?proszę bardzo o wymianę doświadczeń w tym temacie? prawdopodobnie zdecyduje się na:elektryczność piecami KOSPEL + dodatkowo kominek z rozprowadzeniem kanałowym gazu ziemnego w pobliżu jeszcze nie magazu z butli nie chcę (bomba w ogródku)oleju również (za duże jednorazowe opłaty za olej) na węgiel jesteśmy za wygodnikoszt kotłowni olejowej czy gazowej dużo droższy od piecy elektrycznychczysta energia tylko jaka tak naprawdę jest różnica w rachunkach?mam 250m 2 dobrze ocieplonego domu (w tym 100m podłogówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Kochani, jak to jest z tymi opłatami w sezonie grzewczym, jeżeli ogrzewacie dom elektrycznie? i czy ktoś ma jakieś doświadczenia z piecami KOSPEL? proszę bardzo o wymianę doświadczeń w tym temacie? prawdopodobnie zdecyduje się na: elektryczność piecami KOSPEL + dodatkowo kominek z rozprowadzeniem kanałowym gazu ziemnego w pobliżu jeszcze nie ma gazu z butli nie chcę (bomba w ogródku) oleju również (za duże jednorazowe opłaty za olej) na węgiel jesteśmy za wygodni koszt kotłowni olejowej czy gazowej dużo droższy od piecy elektrycznych czysta energia tylko jaka tak naprawdę jest różnica w rachunkach? mam 250m 2 dobrze ocieplonego domu (w tym 100m podłogówki) Najlepiej obliczyć sobie sezonowe zapotrzebowanie na ciepło i to co wyjdzie pomnożyć przez cenę prądu w twoim zakładzie energetycznym. Ja za ogrzewanie domu o powierchni 135m2 mam zamiar płacić poniżej 3000 zł rocznie. Są to wyliczenia dla taryfy całodobowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.04.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Ale se jaja robicie Po ile kWh w II taryfie ? po 0,2zł ? Czy po wyjściu z UE nie będzie taniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 19.04.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Najlepiej obliczyć sobie sezonowe zapotrzebowanie na ciepło i to co wyjdzie pomnożyć przez cenę prądu w twoim zakładzie energetycznym. Ja za ogrzewanie domu o powierchni 135m2 mam zamiar płacić poniżej 3000 zł rocznie. Są to wyliczenia dla taryfy całodobowej. a jak to obliczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 a jak to obliczyć ? W muratorze było opisane jak to policzyć, są też programy ale ja takich nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 19.04.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 W muratorze było opisane jak to policzyć, są też programy ale ja takich nie mam. Czy po wejsciu do Unii, nie bedzie znacznych podwyżek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żytko skarżypytko 19.04.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 I zapętla... à propos zapętlania warto w chałupie 100m2 ciągnąć pętle kabla grzejnego do wszystkich pomieszczeń, czy pominąć niektóre pomieszczenia np kibelek rozmiar 1,7m2, lub pomieszczenie techniczne ok 10m2, ale znajdujące się między łazienką a garderobą , czy ominąć garderobę 6m2, ale w pomieszczeniu technicznym już kłaść ? A może kłaść wszędzie jak leci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts