Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę http://www.ogrzewanie-elektryczne.pl/index.php. Ja wyceniałam kable 18w/m. Całość czyli kable, 6 regulatorów z czujnikiem podłogowym i devilink 6200,00. No i jest to cena przy przewymiarowaniu kabli o duuuużo porówując do ozc.

ta firma jest bardzo blisko mnie i jak brałem ich cennik to raczej drogo wychodziło,nie wiem może potężny rabat dostałaś :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sterowanie tylko poprzez regulatory podłogowe? bez regulatorów temp "powietrza"?

Też mam wątpliwości. Podobno w devi twierdzą, że lepiej zainstalować też czujki temp. powietrza a w eltomie mężowi powiedzieli, że devilink jest taki mądry, że nie potrzebuje i nie ma sensu przepłacać. Czyli jak zwykle pieron wie...

Mam pytanie:

W jakiej odległości od podłogi powinny być czujki temp podłogi?Znaczy na jakiej wysokości?

Ile zostawiałeś odstępu od ścian? Zagęszczałeś kable przy oknach, tak to wygląda na zdjęciu.

Nie masz przypadkiem więcej zdjęć ułożonych kabli, bo w dzienniku malutko:-) Chciałam podpatrzeć, jeśli mogę.

W jakiej odległości od podłogi powinny być czujki temp podłogi?Znaczy na jakiej wysokości?

Ile zostawiałeś odstępu od ścian? Zagęszczałeś kable przy oknach, tak to wygląda na zdjęciu.

czujnik temp. podłogi powinien być w podłodze ...:yes:

ale temperaturą podłogi nie da się precyzyjnie wyregulować ogrzewania ...

kable układaj równomiernie na całej powierzchni, nie ma sensu robić stref ...

A to nie jest tak, że integruje się taki sterownik podłogówki z centralnym sterownikiem w domu, najczęściej z tzw. opcją "pogodówki"? Sam sterownik do podłogi reguluje tylko jej max temp. i bez informacji na temat temp. w pomieszczeniu będzie to robił i zimą i latem, czyli np. utrzymywał temp. podłogi na 28stC a użytkownikowi chodzi o temp. w pomieszczeniu raczej.

jak byś trochę poobserwował temp. podłogi przez całą zimę to zrozumiesz o co chodzi ...:yes:

wszystko ładnie, pięknie jak masz rurki z wodą i zmieniasz temp. zasilania ...

kable działają zupełnie inaczej

Sama nie wiem. Co z tym czujnikiem. Mogę go dokupić i zainstalować jakby jednak nie działało bez niego?

Czy ktoś montował kable do siatki montażowej żeby nie trzeba było robić rowków? Bezpieczniej jest robić na wylewce żeby była pewność, że kable nie będą stykać się ze styro?

Lobo_M czym mocowałeś kable do wylewki? Rozumiem, że wierciłeś dziurki, układałeś kable i czymś je mocowałeś?...

Edytowane przez alpak

to jest tak, ustawiasz temp posadzki max w sterowniku np na 24*C, to robi czujnik podłogowy. No ale nie zawsze potrzebujesz grzać do 24*C, dlatego potrzebny jest czujnik pokojowy, ktory to bedzie sterował ogrzewaniem i wyłaczał kable przy temp mniejszych np 23*C jeśli jest taka potrzeba. Żadne sterowniki nawet devilink nie sa w stanie wysterowac dobrze jak korzystają tylko z czujników podłogowych. prosty przykład, masz imieniny w domu xx ludzi temp wzrosła do 23 mimo że masz nastawiona 22*C. W takim przypadku devilink z czujnikiem podłogowym będzie nabijał ogrzewanie, kiedy to sterownik pracujacy z czujnikiem posadzka+powietrze nie załączy bo widzi że nie ma takiej potrzeby. Takich przykładów jest wiele, świateczne gotowanie, czy każde wieksze gotowanie w okolicach 13-15, wtedy to ogrzewanie w danej pętli się nie załączy, ale znowu w sypialni oddalonej od kuchni juz może się załączyć, to jest zaleta niecentralnego ogrzewania.

Ja osobiście połowę pierwszego okresu grzałem tylko na podłogowym czujniku i nie sprawdziło sie to do końca, wymagało za dużo korekt, potem za namową Jaśka zacząłem sterowanie posadzka+powietrze, tak jest do dzisiaj i nic nie zmieniam.

Sama nie wiem. Co z tym czujnikiem. Mogę go dokupić i zainstalować jakby jednak nie działało bez niego?

W zasadzie możesz bez niego. Montujesz prosty włącznik dzwonkowy.

Naciśniesz - grzeje. Puścisz - nie grzeje.

Jest to rozwiązanie często stosowane w domach bardzo dobrze izolowanych.

Edytowane przez kszh.uint

Nie wiem po co obserwować podłogę bo to oczywiste, że jej temp. będzie się zmieniać. Interesujące jest jak czujnik ma się zachowywać gdy ma tylko zadaną temperaturę do włączenia/wyłączenia zasilania na kable i odczytuje temp. tej podłogi? Nie ma chyba zadanej temp. 20stC bo nigdy pomieszczenia by nie dało się nagrzać biorąc pod uwagę straty, musi mieć więc wyższą ale ta z kolei nie potrzebna, jak w pomieszczeniu jest temp. wystarczająca dla użytkownika...

tylko w jakim zakresie...?

żeby było śmieszniej zmiany temp. podłogi nie są proporcjonalne do temperatury pomieszczenia ...

kiedy ogrzewanie nie chodzi (lato / po za sezonem grzewczym ) wzrost i spadek temperatury podłogi jast proporcjonalny do pomieszczenia ale wystarczy włączyć ogrzewanie i zaczynają się dziać "cuda"...

najpierw szybciej rośnie temp. pomieszczenia a dopiero po dłuższym czasie zaczyna nadążać podłoga

często i gęsto mam tak że temp. podłogi na parterze jest równa lub ciut niższa niż pomieszczenie, dopiero przy silniejszych mrozach i dłuższym grzaniu jest troszkę cieplejsza (rzędu 2* )

co najciekawsze zaraz po cyklu grzania to na powierzchni jest cieplejsza niż w środku pomimo kabli na spodzie ...

kiedy dłuższy czas nie chodzi wszystko się wyrównuje ...

tylko w jakim zakresie...?żeby było śmieszniej zmiany temp. podłogi nie są proporcjonalne do temperatury pomieszczenia ...kiedy ogrzewanie nie chodzi (lato / po za sezonem grzewczym ) wzrost i spadek temperatury podłogi jast proporcjonalny do pomieszczenia ale wystarczy włączyć ogrzewanie i zaczynają się dziać "cuda"...najpierw szybciej rośnie temp. pomieszczenia a dopiero po dłuższym czasie zaczyna nadążać podłogaczęsto i gęsto mam tak że temp. podłogi na parterze jest równa lub ciut niższa niż pomieszczenie, dopiero przy silniejszych mrozach i dłuższym grzaniu jest troszkę cieplejsza (rzędu 2* )co najciekawsze zaraz po cyklu grzania to na powierzchni jest cieplejsza niż w środku pomimo kabli na spodzie ...kiedy dłuższy czas nie chodzi wszystko się wyrównuje ...
Wydaje mi się, że powinno być dokładnie odwrotnie. Coś masz źle zrobione u siebie. Edytowane przez kszh.uint

Gość Arturo72
Ale dalej nie wiem, jak bez pseudo inteligentnej "pogodówki" lub odczytu temp. w pomieszczeniu sprawnie i bez większego zaangażowania sterować podłogówką:)

Nie da się,czujnik pokojowy jest konieczny.

Pogodówka jest wg mnie zbędna.

Dodam, że bardzo niebezpieczna jest interferencja pomiedzy sieciami WIFI, która przy używaniu tego samego kanału transmisji w przypadku ilości sieci większej, bądź równej trzy, może powodowac dodatkowe 13% odchyłki odczytu czujnika podłogowego a to razem daje już 18% a więc całkiem sporo. Sensownym rozwiązaniem jest więc pominięcie czujnika podłogowego a zaoszczędzone fundusze przeznaczyć na inne rzeczy. Edytowane przez kszh.uint

zależy od tego jaka jest podłoga (grubość betonu) oraz zapotrzebowanie domu na energię

jeśli zapotrzebowanie jest niewielkie podłoga zanim się nagrzeje może przyjąć zbyt wiele energii i będzie ją oddawać z opóźnieniem , w ten sposób przegrzewać pomieszczenie

tak najprawdopodobniej będzie u mnie ... ogrzewanie może załączać się w niektórych pomieszczeniach np co drugi dzień - dlatego 2 czujniki są potrzebne bezwzględnie

alpak - kable możesz kłaść na 3 sposoby - może więcej

1. jak Marcin - używając plastikowych mocować - wiercisz otwory w podłodze i mocujesz kabel

2. jak u mnie - wycięliśmy w płycie rowki i w nich ułożyliśmy kabel - tu chodziło głównie o to by nie dolewać zbyt dużo kolejnej warstwy betonu , zdecydowaliśmy się na droższy samopoziom - dzięki temu poszło go mniej

3. możesz kable ułożyć na siatce zbrojeniowej - tak mam na poddaszu w 1 pokoju i łazience tak to wyglądało http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=105805&d=1331493212

kable bardzo fajnie i szybko rozkłada się zahaczając o końcówki siatki , całość podczas wylewania lekko unosi się do góry by siatka i kable były nie na dnie tylko w środku wylewki

Edytowane przez R&K

Dodam, że bardzo niebezpieczna jest interferencja pomiedzy sieciami WIFI, która przy używaniu tego samego kanału transmisji w przypadku ilości sieci większej, bądź równej trzy, może powodowac dodatkowe 13% odchyłki odczytu czujnika podłogowego a to razem daje już 18% a więc całkiem sporo. Sensownym rozwiązaniem jest więc pominięcie czujnika podłogowego a zaoszczędzone fundusze przeznaczyć na inne rzeczy.

Ale w górę, w dół czy w bok? :confused: