bitter 10.10.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Teraz bym chyba dał biokominek,. A widziałeś to na żywo? Masakra - ma się tak do normalnego kominka jak maluch do mercedesa. Żadna przyjemność z ognia, widziałeś może na wsi jak opala się kurę nad ogniem z denaturatu? Wygląda jak biokominek (tylko bardziej śmierdzi kurą) prawda, moja obudowę do tym z chęcią wrzucił do tego kominka i puścił z dymem:-) Ciekawe czy jak bym zrobił jakąś ciężka akumulacyjna, czy to by pomogło, tak czy nie i tak razem z adaptacją poddasza obudowa kominka pójdzie w niepamięć. Będziesz musiał napalić w kominku do 1600stopni bo dopiero wtedy wełna się zapali :lol2:. A poza tym kolega czytał wątek o ogrzewających prądem i skupił się za bardzo a nie doczytał wątku o kominkach, gdzie już od kilku lat promują szaleńcy obudowy "ciepłe" Ja zrobiłem z płyt szamotowych od Bohusza i jestem mega zadowolony. Materiał na obudowę kosztował mnie ok 1600zł no i jeszcze muszę to czymś obrobić. Zrobiłem ją sam w kilka dni. No wiesz kszhu.int, kotły na eko mają katalizatory ceramiczne, więc sadza nie idzie w komin. Proces spalania w retorcie przebiega od góry, a nie od dołu jak w zwykłym śmieciuchu, czy kominku na drewno, który wydziela kondensat, a ten osadza się na szybie i w kominie. W moim (jak również LIwko i maluxa) w kominku pali się od góry szacun panowie, ale jak Wy grzejecie wodę do 40stopni w zbiorniku to pluskacie swoje kaczory w 36 zapewne - jak nie mniej a bynajmniej ja w zimie na baterii termostatycznej ustawiam 45st i stoję pół godziny, więc ilość wilgoci jest odpowiednio większa Przegonił bym z domu kijem! Pół godziny! To ja specjalnie kupiłem baterię z przyciskiem ograniczającym przepływ, żeby trzeba było go wcisnąć celem zwiększenia wydajności. Zamierzałem pójść dalej w baterię eko pokazującą światłem że woda już za długo leci. Oj te kobiety, prysznic to nie sauna a w Afryce wody nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 10.10.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 bitter współczuję żonie - jestes zwyczajnym szkotem! woda to najtanszy element codziennej toalety - poźniej są odżywki, kremiki itp itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 10.10.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Prawisz, nie bez racji, jak dobry kaznodzieja albo inny handlarz... ja jednak tak nie kupuję, dużo widziałem różnie spieprzonych wykonań a tylko w jednym ekstremalnym przypadku umierające okna. Poczekajmy na fotki może Liwko - zobaczymy jak ma wykonane, czy jest tam grzyb, czy może okna już padają. wysyp bedzie za 2-3 lata, budowanie termosów dopiero zaczyna być modne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 10.10.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Modne może u nas, na zachodzie znacznie dłużej - nie ma co przesadzać, na wysyp jak nomen omen grzybów po deszczu nie masz co liczyć. nie żyję z grzybów, więc mi to lotto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 10.10.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 W moim (jak również LIwko i maluxa) w kominku pali się od góry Liwko ma normalny kominek jak widać w stopce, nie wiem jaki ma malux, ale na przykładzie liwko nie ma to nic wspólnego z górnym spalaniem, chyba że opanuje technikę odpalania jak na youtube. Poczytaj czasami wątki o eko, to będziesz wiedział o co chodzi z górnym i dolnym paleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 (edytowane) Już kiedyś pytałem, ale uleciało. Jakie masz wahania temperatury wewnętrznej (w środku sezonu grzewczego) przy tej swojej znacznie cieńszej wylewce? Z pytaniem tym wiąże się też następne: po co szybsza reakcja kabli? Czyżby była niezbędna właśnie przez spadki temperatury wewnętrznej i 'oczekiwanie' na tanią taryfę? Korzystasz z drogiej taryfy przy ogrzewaniu? Dodam, że przy płycie fundamentowej 20 cm (z wodną podłogówką) i ścianach z silikatów u mnie temperatura wewnętrzna waha się do 0,5 K/dobę (100% sezonu tania taryfa) - u Arturo72 i 33 cm betonu będzie jeszcze lepiej. To zaleta fundamentu grzewczego akumulacyjnego. wahania są takie na ile pozwoli histereza sterownika .... i grubość izolacji ... w praktyce 1* aby grzać tylko w taniej ... przy silnych mrozach częściowo w drogiej ... ta ilość betonu nic by wam nie dała bez waszych dociepleń ... Edytowane 10 Października 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.10.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 A z ciekawości - jak długo wygrzewałeś ten kabelek na powietrzu? To była max temp. jaką osiągnął czy odpuściłeś? po upływie kilkunastu minut osiągnął te 60* i tak został przez następne pół godziny po czym wyłączyłem... przy takiej temp. równoważy swoją moc z wypromieniowaniem... kabel 17w /m osiągnie więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 10.10.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 No właśnie, wydaje mi się, że przynajmniej w jednym miejscu mam niedolane więc kilka cm kabla może być "luzem". Kabel 17W/m a temp. dopuszczalna to 60stC. Ciekawi mnie ile jest ta granica przesunięta w dół od realnej temp. topnienia izolacji - muszę dopytać producenta. Ciekawi mnie czy ten problem występuje w wodnej podłogówce? Też mogą się upalić rurki z wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.10.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Ciekawi mnie czy ten problem występuje w wodnej podłogówce? Też mogą się upalić rurki z wodą? Od 30st.C rurki raczej się nie upalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 10.10.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Od 30st.C rurki raczej się nie upalą chyba, że w układzie jest tłoczona tzw. ciężka woda D2O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 11.10.2012 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Pytanie do Hipki, a co ja takiego złego w obrobce okna poczyniłem? Teraz kilka wyjasnien: 1. Nie mam specjalnego problemu ze skraplaniem sie wody na dole okna - narazie, w zimie moze sie to zmienic. Nadal nie mam jeszcze reku zakupionego...(kasa!) 2. Problemem najwiekszym jest badziewne okno, jego walory termiczne sa ponizej krytyki, jak i niespelniajace swojej funkcji uszczelki. 3. Lukarna była by lepszym rozwiazaniem pomijajac walory estetyczne, czy ingerencje w bryłe budynku. Widzisz Hipka, jak dla mnie, podkreslam ze dla mnie, okna dachowe sa nieporozumieniem, moze mam poprostu badziewne okno i dlatego mnie tak irytuje. W nastepnym domu nie miał bym z tym problemu, bo była by parterówka. Jestem młody i wszystko przede mna Mam tylko jedno okno dachowe, i jak najdzie mnie ochota i bedzie na to fundusz to poszukam lepszej klasy produktu i wymienie to moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.10.2012 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Liwko ma normalny kominek jak widać w stopce, nie wiem jaki ma malux, ale na przykładzie liwko nie ma to nic wspólnego z górnym spalaniem, chyba że opanuje technikę odpalania jak na youtube. Poczytaj czasami wątki o eko, to będziesz wiedział o co chodzi z górnym i dolnym paleniem. liwko ma obudowe betonową i szamot we wkladzie u mnie to działa w ten sposób ze na poczatku szyba delikatnie grzeje a po 1h do 2h jak obudowa się wygrzeję to dopiero czuć wieksze ciepło aczkolwiek nie jest to efekt suszarki do włosów a bardziej pieca kaflowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.10.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Przepraszam za OT, ale czytając nie mogłem się powstrzymać bitter współczuję żonie - jestes zwyczajnym szkotem! woda to najtanszy element codziennej toalety - poźniej są odżywki, kremiki itp itd... I pomyśleć że to wszystko po to żeby wydobyć naturalne piękno... podobno. Ciekawi mnie czy ten problem występuje w wodnej podłogówce? Też mogą się upalić rurki z wodą? A jaka jest temperatura spalania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 No właśnie, wydaje mi się, że przynajmniej w jednym miejscu mam niedolane więc kilka cm kabla może być "luzem". Kabel 17W/m a temp. dopuszczalna to 60stC. Ciekawi mnie ile jest ta granica przesunięta w dół od realnej temp. topnienia izolacji - muszę dopytać producenta. częściowo odsłoniętego kabla nie przegrzejesz , on może pracować bez otuliny z betonu 10cm takiego kabla (17w ) wydziela raptem 1,7w temp. dopuszczalna..., czego...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2012 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 (edytowane) A czy nikt nie praktykuje takiego rozwiązania aby np. w taniej osiągać wyższą o kilka stopni temp. (np. 23) od swojej standardowej (np. 21), żeby później w drogiej sukcesywnie temp. spadała do standardowej i znów podgrzewać w taniej? ale właśnie tak mam ustawione ... Edytowane 11 Października 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 11.10.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Pytanie do Hipki, a co ja takiego złego w obrobce okna poczyniłem? Teraz kilka wyjasnien: 1. Nie mam specjalnego problemu ze skraplaniem sie wody na dole okna - narazie, w zimie moze sie to zmienic. Nadal nie mam jeszcze reku zakupionego...(kasa!) 2. Problemem najwiekszym jest badziewne okno, jego walory termiczne sa ponizej krytyki, jak i niespelniajace swojej funkcji uszczelki. 3. Lukarna była by lepszym rozwiazaniem pomijajac walory estetyczne, czy ingerencje w bryłe budynku. Widzisz Hipka, jak dla mnie, podkreslam ze dla mnie, okna dachowe sa nieporozumieniem, moze mam poprostu badziewne okno i dlatego mnie tak irytuje. W nastepnym domu nie miał bym z tym problemu, bo była by parterówka. Jestem młody i wszystko przede mna Mam tylko jedno okno dachowe, i jak najdzie mnie ochota i bedzie na to fundusz to poszukam lepszej klasy produktu i wymienie to moje. zobacz post #13761 zwlaszcza obrazek - nie masz źle, ale można lepiej skoro wszystko działa, to nic nie ruszaj; jednak jak cos się wydarzy, to daj znac ku przestrodze nastepnym inwestorom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Proooszeeeę I kaktus mi na ręku wyrośnie jak Hipka kąpie się w 45*!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 zobacz post #13761 zwlaszcza obrazek - nie masz źle, ale można lepiej skoro wszystko działa, to nic nie ruszaj; jednak jak cos się wydarzy, to daj znac ku przestrodze nastepnym inwestorom:) dobra wentylacja to podstawa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.10.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 I kaktus mi na ręku wyrośnie jak Hipka kąpie się w 45*!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 11.10.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 prysznic oczywiscie - zwłaszcza, jak zmarznę; wanne nie wiem, bo nie mierzę; Liwko dał zdjęcie zaraz po wykończeniu łazienki nóweczki:) ale ale aleeeeee skosy ma obrobione zgodnie ze sztuką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts