Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bitter, ustaw zakresy godzin na tanią i drogą taryfę. Później daj na tanią temp. żądaną + początkowo 1*C (ew. później mniej lub więcej). Na drogą ustaw np. 10*C.

@budowlany_laik - i tak trzeba zrobić, u siebie mam ten sam piec, ustawiam w programie temp w godzinach tanich i drogich tak żeby pracował tylko w tanich, dodatkowo mam czujke temp pokojowej od wypadku gdyby na krzywych grzewczych byl problem to wysterować...

wejdź na swój profil i przeczytaj ostatnie, a może nawet wszystkie posty jakie umieściłaś.

czy jest w nich coś więcej poza biciem piany?

zaczne grzac, to bedziemy rozmawiac konkretnie, na razie przysluchuje sie, jak zapętlacie rzeczy oczywiste

a w czym problem, jesli wolno spytac?

czy, procz pradu, oszczedzasz tez na transferze?

lepiej przejrzyj swoje posty, doinstaluj polski slownik i popraw swoje bledy ortograficzne, bo juz Ci ktos zwracal kiedys uwage.

phi, damski bokser sie znalazł

żonę tez tak musztrujesz?

bez odbioru.

A Wy co ?? derby pomorza o podwyższonym ryzyku ? bo iskrzy jak cholera - a to tylko 80 km ....

Hipka Tylko Marcinowi tej szpilki nie wbijaj gdzie nie trzeba ....

A Wy co ?? derby pomorza o podwyższonym ryzyku ? bo iskrzy jak cholera - a to tylko 80 km ....

Hipka Tylko Marcinowi tej szpilki nie wbijaj gdzie nie trzeba ....

dobrze dedukujesz-avatar jest nieprzypadkowy-to nasza broń kobieca:-)

Rozumiem, że bitter jest na rozruchu i trochę musi się zaangażować ale nie wygląda to na dzisiaj obiecująco:/

Oj nie wygląda bo bitter ma tylko częściowo ocieplony cholera strop ... dalej niestety.

Pętle odpowietrzałes po kolei?

Odpowietrzałem ale napuszczałem znów wody a że wodę mam dalej od sąsiadki z węża ogrodowego to poczekam aż mi w końcu licznik zamontują ;-)

@budowlany_laik - i tak trzeba zrobić, u siebie mam ten sam piec, ustawiam w programie temp w godzinach tanich i drogich tak żeby pracował tylko w tanich, dodatkowo mam czujke temp pokojowej od wypadku gdyby na krzywych grzewczych byl problem to wysterować...

Ja zlikwidowałem czujnik temp wewn bo ciepło od kominka (mimo że w pomieszczeniu obok) zakłócało pomiar temperatury. Ustawiam teraz temperatury na dzień, noc i podwyższone. A co do zarzutu hipki o niesterowalność to system będzie sterowalny ale najpierw trzeba go poznać. Zakładam, że jak już znajdę właściwą krzywą grzania i temperatury do ustawiania będzie ok.

Oj A co do zarzutu hipki o niesterowalność to system będzie sterowalny ale najpierw trzeba go poznać. Zakładam, że jak już znajdę właściwą krzywą grzania i temperatury do ustawiania będzie ok.

nie zarzut a spostrzeżenie:-)

podobnie, jak to:

Doszedłem do wniosku że sterowanie pogodowe w okresie przejściowym jest nie do końca dobrym rozwiązaniem, w nocy przymrozek to pompa ładuje w podłogę 25stopni a w dzień na zew. 15stopni i jest za gorąco w domu.

Zmniejszyłem temperatury na krzywej o jeden stopień i pompa nie włącza się do grzania CO. Nie ma wyjścia z ustawieniami muszęzaczekać jeszcze aż temp. zew będzie niska i ustabilizowana bez takich skoków jak teraz występują.

prawda, panie Liwko?

Edytowane przez Hippek
Jak przyjdzie prawdziwa zima, jeszcze będziesz poprawiać ;)

jeszcze prawdziwa zima nie przyszła a ja już grzebałem przy sterownikach dziś w nocy zmiana czasu - już teraz przestawiłem w nich godzinę by w nocy pracowały w odpowiednich godzinach

przy okazji z powrotem kaganiec na temperaturę podłogi zwiększyłem na 22,50 stopnia bo np w pomieszczeniu wschodnim gdzie mam zerowe zyski słoneczne nie wiedząc czemu temperatura była 19,75, po pracy kabli w ciągu dnia 13-15 temperatura wróciła już prawie do normy 20,50 stopnia

czyli okazuje się ż podłoga dość szybko się nagrzewa i sterownik wyłącza ogrzewanie mino że zadana temperatura w pomieszczeniu nie została osiągnięta

PS. ciekaw jestem jak dziś pogoda u innych kablarzy i kablarek - u mnie miało spaść dużo śniegu a rano było 4 stopnie i deszcz , w ciagu dnia 6 sopni i jeszcze więcej deszczu , za to południowy zachód zawaliło śniegiem ...

XXI wiek a urządzenie elektroniczne nie "wie" o zmianie czasu? Moja stara nokia zmieniała sobie sama czas lat temu...

Kochani! a jak zmienia sie czas w licznikach dwutaryfowych? bo jesli one nie zmieniaja, to wasze przestawianie jest bez sensu? ma ktos sprawdzone informacje?

Kochani! a jak zmienia sie czas w licznikach dwutaryfowych? bo jesli one nie zmieniaja, to wasze przestawianie jest bez sensu? ma ktos sprawdzone informacje?

"samo się zmienia"

liczniki mają zaprogramowane kiedy co jest - również daty świąt, dni wolnych od pracy, etc (tak jest u mnie - taryfa G12w)

jeszcze prawdziwa zima nie przyszła a ja już grzebałem przy sterownikach dziś w nocy zmiana czasu - już teraz przestawiłem w nich godzinę by w nocy pracowały w odpowiednich godzinach

przy okazji z powrotem kaganiec na temperaturę podłogi zwiększyłem na 22,50 stopnia bo np w pomieszczeniu wschodnim gdzie mam zerowe zyski słoneczne nie wiedząc czemu temperatura była 19,75, po pracy kabli w ciągu dnia 13-15 temperatura wróciła już prawie do normy 20,50 stopnia

czyli okazuje się ż podłoga dość szybko się nagrzewa i sterownik wyłącza ogrzewanie mino że zadana temperatura w pomieszczeniu nie została osiągnięta

PS. ciekaw jestem jak dziś pogoda u innych kablarzy i kablarek - u mnie miało spaść dużo śniegu a rano było 4 stopnie i deszcz , w ciagu dnia 6 sopni i jeszcze więcej deszczu , za to południowy zachód zawaliło śniegiem ...

Hmm. z tego co pamiętam z ulotki ENEA nie zmienia się czasu obowiązuje czas zimowy, nie wiem jak u was ale ja nie zmieniam czasu w sterownikach.

Mam w czasie letnim zamiast od 14:30 to od 15:30 tanią taryfę.

Radze sprawdzić!

U mnie w lubuskim w dzień około 4C teraz jest 0C włączyłem kolejną pętle w kuchni. Do tej pory grzał salon, sypialnia, łazienka.

XXI wiek a urządzenie elektroniczne nie "wie" o zmianie czasu? Moja stara nokia zmieniała sobie sama czas lat temu...

Masz szczęście.

Nokia informowała o zmianie czasu. Mój andek tego nie robi. Rano nie wiem czy nie "zapomniał" przestawić.

j za to południowy zachód zawaliło śniegiem ...

Gdzie?

Chyba w górach. U mnie kilka płatków i nic więcej.

Edytowane przez klaudiusz_x
Tym, którzy startują z ogrzewaniem dokładnie w porach II taryfy radzę uważać na zegar, który w liczniku może być dobrze przesunięty względem właściwego czasu.

dokładnie...

jak ustawiacie zegary w sterownikach to sprawdźcie jaki jest w zegarze przy liczniku ...

http://img513.imageshack.us/img513/4576/sdc11045.jpg

u mnie rozbiega się o siedem minut ...

ano nie wie , jak nie ma zaprogramowanej zmiany lub synchronizacji z nadajnikami

"samo się zmienia"

liczniki mają zaprogramowane kiedy co jest - również daty świąt, dni wolnych od pracy, etc (tak jest u mnie - taryfa G12w)

dokładnie...

jak ustawiacie zegary w sterownikach to sprawdźcie jaki jest w zegarze przy liczniku ...

http://img513.imageshack.us/img513/4576/sdc11045.jpg

u mnie rozbiega się o siedem minut ...

licznik w skrzynce zmienił godzinę sam

jasiek ta rozbieżność dotyczy poszczególnych urządzeń - mój analogowy zegar sterujący czasem do CWU ma rozbieżność 2 min na 24h więc raz na tydzień będę musiał go przestawiać

Gdzie? Chyba w górach. U mnie kilka płatków i nic więcej.

wczoraj godzina 15 Polkowice

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144678&d=1351413555

Witam,

Mieszkam już od lipca, ale do tej pory nie zainstalowałam żadnego sterownika do mojego kotła (Kospel). Trochę jestem zła na mojego hydraulika, że mi nic nie zaproponował - jak montował kotłownię, to byłam dłuższy czas poza domem i efekt jest taki, że nic nie mam, a reguluję wszystko na piechotę. Na piecu ustawiam temperaturę i włączam wieczorem, a wyłączam rano.

Czy sterownik Auraton 2005 będzie wystarczający, abym mogła sobie ustawić temperaturę np. na 21 st. i żeby piec się załączał tylko w II taryfie?

Może znacie kogoś w okolicy Piaseczna, kto by mi to wszystko pomógł poustawiać? Jakoś straciłam zaufanie do mojego hydraulika.

asbe, mam Kospel Ln2p - sterownik załącza go beznapięciowo (poprzez zwarcie styków). Mój sterownik (termostat) to Insbud IB-Tron 3100HT. Wisi obok salonu w miejscu, gdzie nie jest wystawiony na działanie słońca. Jest do niego doprowadzone napięcie 230V, a od niego do kotła biegnie kabelek, który właśnie zwiera styk w kotle.