Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie świadomym wyborem było zrezygnowanie z kotłowni, takiego baniaka to chyba w salonie lub jadalni musiał bym postawić...:cool:

można jako ozdobną kolumne w salonie;)

u mnie wylądował w garażu (żona jakoś marudziła żeby był w jadalni) zajmuje miejsce 1,2*1,2 m razem z ociepleniem

No to zaczynamy mieć komplet. Tani bufor 1600l, który zajął by połowę mojego pomieszczenia gospodarczego, tania PC (pytanie dlaczego taka tania) i grzałki zimą. Ja bym w to nie wszedł.

ale ja dalej nie widzę w czym jest lepszy bufor przy grzaniu "czystym" prądem ...:bash:

ale ja dalej nie widzę w czym jest lepszy bufor przy grzaniu "czystym" prądem ...:bash:

Bo on grzałkami ładuje olbrzymi bufor zamiast zrobić porządną wylewkę i mieć ten bufor pod stopami :p

solary to raczej "jaśkowe" bedą

wiesz Liwko czasami się nudzę to sobie zrobię jakiś bufor czy inny wynalazek ;)

Ja to rozumiem, tylko nie mogę zrozumieć asolta , bo też nie widzę tej wyższości nad porządną podłogówką:(

solary to raczej "jaśkowe" bedą

wiesz Liwko czasami się nudzę to sobie zrobię jakiś bufor czy inny wynalazek ;)

ja na te różne swoje eksperymenty to więcej wydaję niż na ogrzewanie ...

to gorsze niż nałóg ...:bash:

do "jaśkowych" nie trzeba nawet wężownicy ...;)

Ja to rozumiem, tylko nie mogę zrozumieć asolta , bo też nie widzę tej wyższości nad porządną podłogówką:(

jeszcze trochę to w innym wątku przekonają cię do nie centralnego sterowania podłogówką wodną ...:cool:

Dom parterowy Z91: 112m2, ściany zew. silka 24cm, wew. silka 12cm ocieplony 20cm styropianem grafitowym, w podłodze 20cm styropianu i 10cm wylewki, 40cm wełny na strop, okna 3szybowe o k = 0.7

Biorąc to wszystko pod uwagę to czy do wodnej podłogówki dać bufor 1000L czy zrezygnować z niego? Piec będzie (chyba) kospel ekco.mnz 15kw.

Co o tym sądzicie? Jaką instalacje byście zaproponowali?

Jeśli "czysty" rozumiesz jako kable to nie ma wyższości. Jeśli jednak jako podłogówka plus PPC plus solary, kolektory i inne cuda to ma wyższość nad małym kociołkiem.

nie porównujemy układów rozbudowanych ( dywersyfikacja...)

wylewki z kablami kontra wylewki z rurkami i bufor z grzałkami ...

Ja nigdy nie twierdziłem że moje jest lepsze ,jest inne i daje mi możliwośc podłączenie wszystkiego co sobie wymyśle . nie jest droższe w utrzymaniu od innych rozwiązań ,

mam stałą temp. przez całą dobe i oto mi chodziło

Ja nigdy nie twierdziłem że moje jest lepsze ,jest inne i daje mi możliwośc podłączenie wszystkiego co sobie wymyśle . nie jest droższe w utrzymaniu od innych rozwiązań ,

mam stałą temp. przez całą dobe i oto mi chodziło

tu nie chodzi o twoje ...:)

Są rózne przypadki i nie jednej objawionej prawdy w budownictwie oczywiście oprócz prawd TB. Czasami nie ma mozliwości zrobić porządnej wylewki (10 i wiecej cm) bo :

jest za mała wysokość kondygnacji, okna zamówione i trzeba zmniejszyc grubość styropianu, bo czasami jest strop drewniany i nie moze być obciązony i jest konieczny suchy jastrych o gruboścci 3 cm, bo ktoś nie chce przewymiarowanej podłogówki, itd. Spotykam się z róznymi wymaganiami i staram sie do kazdego z nich dopasować.

Poza tym bufor nie musi miec 1600 l bo to faktycznie za dużo, ale wystarcza 500-600l. Koszt instalacji praktycznie taki sam jak z kociołkiem, to nie wiem w czym problem.

Jest już kilka działajacych takich instalacji i i nikt nie narzeka, a stopien wykorzystania II taryfy wynosi dokładnie 100%

Są rózne przypadki i nie jednej objawionej prawdy w budownictwie oczywiście oprócz prawd TB. Czasami nie ma mozliwości zrobić porządnej wylewki (10 i wiecej cm) bo :

jest za mała wysokość kondygnacji, okna zamówione i trzeba zmniejszyc grubość styropianu, bo czasami jest strop drewniany i nie moze być obciązony i jest konieczny suchy jastrych o gruboścci 3 cm, bo ktoś nie chce przewymiarowanej podłogówki, itd. Spotykam się z róznymi wymaganiami i staram sie do kazdego z nich dopasować.

Poza tym bufor nie musi miec 1600 l bo to faktycznie za dużo, ale wystarcza 500-600l. Koszt instalacji praktycznie taki sam jak z kociołkiem, to nie wiem w czym problem.

Jest już kilka działajacych takich instalacji i i nikt nie narzeka, a stopien wykorzystania II taryfy wynosi dokładnie 100%

USPRAWIEDLIWIENIE

1600L BO TAKI SIĘ ZBIORNIK TRAFIŁ (ale nie trzeba grzać przecież całego);)

Jacekss

Witam. Bo sam chcę taką mieć. T.z. bardzo się zastanawiam.

Dom jak w opisie.

Zakładam wodną podłogówkę. Jako, że mam małą kotłownię, brak miejsca itd szukam alternaywy i stąd pomysł na elektryczny kocioł. Oczywiści najbardziej nteresują mnie wydatki związane z ogrzewaniem. Jstem wtrakcie robienia OZC.

Edytowane przez Drogba
Dom parterowy Z91: 112m2, ściany zew. silka 24cm, wew. silka 12cm ocieplony 20cm styropianem grafitowym, w podłodze 20cm styropianu i 10cm wylewki, 40cm wełny na strop, okna 3szybowe o k = 0.7

Biorąc to wszystko pod uwagę to czy do wodnej podłogówki dać bufor 1000L czy zrezygnować z niego? Piec będzie (chyba) kospel ekco.mnz 15kw.

Co o tym sądzicie? Jaką instalacje byście zaproponowali?

wg mnie przy takim ociepleniu bufor zbędny, chyba że bardziej regularnie chcesz grzać, czyli ładować bufor w II taryfie a grzać i w czasie I i II taryfy

a co do pieca, 15kW na taki domek, można.. np do wygrzewania domu .... bo potrzeb takich nie będzie