Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dwa dni temu zakręciłem zawory w części dziennej domu. Dziś 24 stopnie. Coś mi się wydaje, patrząc na prognozę i słoneczne dni, że tej części domu już grzał nie będę tej wiosny :D:D:D

ty w jakimś innym kraju żyjesz ...

u mnie jeszcze ok. 25 - 35 kwh/ doba...:bash:

ty w jakimś innym kraju żyjesz ...

u mnie jeszcze ok. 25 - 35 kwh/ doba...:bash:

Jasiek uspokój się ... czytaj ze zrozumieniem: "Dwa dni temu zakręciłem zawory w części dziennej domu". Moje zużycie dalej gdzieś tam około 20kWh. Gdybym zbudował dom cały od południa to pewnie bym już nie grzał ;-) Niestety północna część domu dalej musi być grzana.

Jasiek uspokój się ... czytaj ze zrozumieniem: "Dwa dni temu zakręciłem zawory w części dziennej domu". Moje zużycie dalej gdzieś tam około 20kWh. Gdybym zbudował dom cały od południa to pewnie bym już nie grzał ;-) Niestety północna część domu dalej musi być grzana.

ale po jakiego grzyba kręcisz...?

to tak jak bym część sterowników wyłączał bo ciepło ...

Kręcę bo nie mam czujnika w salonie. Zamontuję go na jesieni i siłowniki na trzech pętlach podłogówki w tej części domu. Jakbym nie zakręcił to bym dziś miał 28 stopni ;-) Piszę to za przeproszeniem w majtach i jest cieplutko więc przy 28 bym zszedł na zawał
A tak w ogóle to gdyby nie Arturo i Hipka to wątek byłby nudny jak flaki z olejem i mnie się podoba, że wsadzają kij w mrowisko ... może dlatego, że jeszcze się do mnie nie dosadzili? ;-)

a pokaż no, bitterku, fakturkę, jak przyjdzie - poczytamy i coś znajdziemy :)

nudno jest, jak jest profesor ale on teraz wentyluje w innym wątku :)

Kręcę bo nie mam czujnika w salonie. Zamontuję go na jesieni i siłowniki na trzech pętlach podłogówki w tej części domu. Jakbym nie zakręcił to bym dziś miał 28 stopni ;-) Piszę to za przeproszeniem w majtach i jest cieplutko więc przy 28 bym zszedł na zawał

zamiast kombinować z PC to może zacznij od sterowania i regulacji tego co masz ...:yes:

teraz to masz tak na zasadzie włączę i czekam aż będzie ciepło, a jak już mnie do gaci rozbierze to wyłączam ...:cool:

zamiast kombinować z PC to może zacznij od sterowania i regulacji tego co masz ...:yes:

teraz to masz tak na zasadzie włączę i czekam aż będzie ciepło, a jak już mnie do gaci rozbierze to wyłączam ...:cool:

Oj jasiek nie przesadzaj. Ja po prostu lubię w gaciach w domu siedzieć. Gdyby nie pozostali mieszkańcy to i nawet bez :D. Ja po prostu w tej chwili wykonuję pracę sterownika i to najlepszego na świecie czyli nie tylko pogodowego ale prognozo-pogodowego. Jak meteo zapowiada słoneczny dzień to wyłączam ogrzewanie. Mam ważniejsze wydatki na karku i czasu brakuje na wszystko więc zostawiłem wykonanie tego na jesień. Zastanawiam się nawet nad sterownikiem światłoczułym :D. Powinienem zamiast czujnika temperatury w salonie zastosować pomiar natężenia światła na dworze ;-) W przypadku słonecznego dnia sterownik powinien zamykać zawory ;-).

Ja po prostu w tej chwili wykonuję pracę sterownika i to najlepszego na świecie czyli nie tylko pogodowego ale prognozo-pogodowego.

he he ...

tak się tobie tylko wydaje ...:yes:

np. przestawianie o 0,5* temperatury w danym pomieszczeniu ( raz więcej a raz mniej, grzebanie ...:cool: ) powoduje prawie dwukrotny wzrost zużycia energii w danym pomieszczeniu , mówimy o reakcji przy układzie nie centralnym a teraz pomyśl sobie co się dzieje przy jednym sterowniku tak trochę na chybił trafił ...

bezwładność i akumulacja w takich sytuacjach tylko przeszkadza ...:yes:

A co powiecie na to:

http://serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/671502,rekordowo_niskie_ceny_energii_w_europie_z_powodu_spadku_popytu.html#

Sam zastanawiam się na grzaniem COP=1. Rozważam kable grzejne albo podłogówkę wodną + kocioł. Pierwsze rozwiązanie, nie ukrywam bardzo mi się podoba. Drugie jest bardziej elastyczne, bo można w przyszłości podłączyć np. kocioł gazowy..

Ale.. jeśli ceny energii utrzymają się na takim poziomie jak teraz (albo będą rosnąć wraz z inflacją) to pewnie ta zamiana na kocioł gazowy nigdy nie nastąpi.. Może nie będzie tak źle z tymi cenami prądu? Co sądzicie o przyszłości cen prądu w PL??

musisz poczekać do 13, bo forumowicze odpalają komputery dopiero w drugiej taryfie.

ja naładowałam lapka w nocy, więc teraz moge pisać, niemniej nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie:)

musisz poczekać do 13, bo forumowicze odpalają komputery dopiero w drugiej taryfie.

ja naładowałam lapka w nocy, więc teraz moge pisać, niemniej nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie:)

Na to pytanie to nikt nie zna odpowiedzi. Kol. draken powinien raczej poszukać odpowiedzi na forach wróżbiarskich.

Polska to nie Europa zach. u nas nic nie da sie przewidzieć i prognozować. Tam tanieje, u nas drozeje.

Może nie będzie tak źle z tymi cenami prądu? Co sądzicie o przyszłości cen prądu w PL??

Widzisz, na forum najbardziej popularna jest wróżbologia, najlepszy jest w tym Arturo, który sobie ubzdurał jakieś 1 PLN / kwh, już kompletnie nie pamięta skąd i dlaczego, ale i tak chodzi i powtarza te dyrdymały. Ale nie licząc chłopków - roztropków, temat jest gospodarczo ważny nie tylko dla posiadaczy kablii, więc są w sieci analizy poważnych ludzi, na których można się oprzeć. Oczywiście to tylko prognozy, ale lepsze to niż wróż Maciej. Poszukaj i poczytaj o przełożeniu unijnej polityki co2 na ceny prądu (w ujęciu nominalnym), wyznacz sobie scenariusze pesymistyczny, realistyczny i optymistyczny i będziesz miał jakieś widełki, w których można się poruszać. A jak nie znajdziesz to później ja znajdę.

Na to pytanie to nikt nie zna odpowiedzi. Kol. draken powinien raczej poszukać odpowiedzi na forach wróżbiarskich.

Polska to nie Europa zach. u nas nic nie da sie przewidzieć i prognozować. Tam tanieje, u nas drozeje.

To zapytam inaczej..

Czy znając obecny stan i tendencję cen prądu w PL zaryzykowalibyście kable grzejne pozbawiając się tym samym możliwości zmiany źródła ogrzewania w przyszłości ? :)

I drugie, troche offtopicowe pytanie (proszę o wyrozumiałość :D) - czy w razie armagedonu prądowego da się wykorzystać system WM do grzania nadmuchowego?

To zapytam inaczej..

Czy znając obecny stan i tendencję cen prądu w PL zaryzykowalibyście kable grzejne pozbawiając się tym samym możliwości zmiany źródła ogrzewania w przyszłości ? :)

nie

I drugie, troche offtopicowe pytanie (proszę o wyrozumiałość :D) - czy w razie armagedonu prądowego da się wykorzystać system WM do grzania nadmuchowego?

nie

Ale nie licząc chłopków - roztropków, temat jest gospodarczo ważny nie tylko dla posiadaczy kablii, więc są w sieci analizy poważnych ludzi, na których można się oprzeć.

vide: professorre w tym wątku; przepracował temat dogłębnie, dlatego w ścianie betonowo - kartonowej ma kabel oraz rurkę na skropliny

Edytowane przez Hippek

W ujeciu kilkumiesiecznym jest niewielki spadek, ale wg twojej tabeli od 2006 nastapił wzrost cen o ponad 55%.

Na duże albo jakiekolwiek spadki nie liczyłbym gdy się uwzgledni konieczność instalacji liczników inteligentnych bo tak kaze unia,

są i bedą limity CO2 bo tak kaze unia, trzeba zwiekszac udział enegii odnawialnej, istnieje koniecznosc budowy nowych bloków energetycznych i modernizacji sieci przesyłowych. Długo by wymieniać ale naiwnością jest myslenie ze sie to nie odbije na cenach energii.

To ze w Niemczech ceny spadły to fakt, ale po planowych wyłaczeniach elektrowni atomowych moze byc deficyt i ceny wzrosną.

Nie mozna bezposrednio porównywac systemów energetycznych Polski Niemiec i Francji, w kazdym z tych krajów sa inne uwarunkowania a najmniej logiki i perspektywicznego myslenia jest niestety u nas

NIemcy nie od dziś się śmieją, że rozmontowaliśmy nasz przemysł na czynniki pierwsze, a to, czego sie rozmontowac nie dało, sprzedaliśmy.

W przypadku jakiegos konfliktu Polska nocą wyglądałaby, jak Korea Północna.

więcej w google